Τίτλοι τέλους και συγκίνηση για το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης [φωτογραφίες]

Ο τελευταίος Διοικητή της Μονάδας παρέδωσε στον Διοικητή της 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot παρουσία του Μητροπολίτη ΦΝΘ και των τοπικών Αρχών


Του Αριστείδη Χ. Μεντίζη


Σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Ιουλίου 2018 η τελετή παράδοσης παραλαβής της διοίκησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, από τον τελευταίο Διοικητή του, Σμήναρχο (Ι) Χαρίτωνα Χαρούση, στον Διοικητή της 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot, Αντισμήναρχο (Ι) Δημήτριο Θαλασσινό Μαρτάκη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπαρχηγού του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Υποπτεράρχου (Ι) Κωνσταντίνου Γιάνναρου, και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης της προβλεπόμενης Ημερήσιας Διαταγής, ο απερχόμενος Διοικητής αναφέρθηκε στην πορεία της Μονάδας τους 10 μήνες περίπου που βρισκόταν στο “τιμόνι” της. Τόνισε πως η μονάδα κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να επαυξήσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και τις δυνατότητες, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματά της και να ανταποκριθεί σε μια πλειάδα απαιτήσεων και υποστηρικτικών έργων. Έτσι αναδιοργανώθηκε ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της σε επιτελικό και οργανωτικό επίπεδο και επιλύθηκαν προβλήματα με το ελάχιστο δυνατό κόστος και κατά το δυνατόν με ίδια μέσα, ενώ παράλληλα εντάθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τόσο στο θεωρητικό επίπεδο, όσο και με ρεαλιστική εκπαίδευση στην πράξη και σε ασκήσεις.

Όπως ανέφερε, ο Σμήναρχος Χ. Χαρούσης, κατά τη διάρκεια της διοίκησής του η εκπλήρωση της αποστολής της Μονάδας έγινε χωρίς οικονομία στην ποιότητα και στην ποσότητα της εργασίας, σε όλους τους τομείς και τις επιστασίες. Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, μέσα σε 10 μήνες η Μονάδα πέρασε 5 αξιολογήσεις και επιθεωρήσεις κάθε είδους και συμμετείχε σε 6 ασκήσεις, με συνεχώς αυξανόμενη απόδοση.

Υπογράμμισε δε πως το Απόσπασμα παρήγαγε σε πολλές περιπτώσεις επιτελικό και υποστηρικτικό έργο αντάξιο Σμηναρχίας, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται κατά πολύ από αυτό το επίπεδο σε προσωπικό και μέσα.

Κλείνοντας σημείωσε πως η Μονάδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα της περιοχής, διατηρώντας στενές σχέσεις και συνεργασίες με όλους τους θεσμικούς φορείς.

Η Μονάδα

Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης έχει ως έδρα το Αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”. Έτος συγκρότησης του είναι το 1947 και υπάγεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Η αποστολή του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση του προσωπικού, η συντήρηση των μέσων και συστημάτων που της διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Όσον αφορά την ιστορία του, όταν το 1947 άρχισε να κατασκευάζεται και λειτούργησε το αεροδρόμιο Καβάλας στον Αμυγδαλεώνα με χρηματοδότηση του «Σχεδίου Μάρσαλ», σε αυτό εγκαταστάθηκε Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας με την ονομασία “Αεροπορικό Απόσπασμα Καβάλας”. Το 1985 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στη Χρυσούπολη, όπου το 1997 γίνεται μετεγκατάσταση του Αεροπορικού Αποσπάσματος. Το ίδιο έτος η Μονάδα παίρνει την τελική της μορφή και μετονομάζεται σε Αεροπορικό  Απόσπασμα Χρυσούπολης, διατηρώντας ταυτόχρονα τον διοικητικό και επιχειρησιακό έλεγχο του Αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα.