Σωματεία Εργαζομένων Θάσου: Οι δικές μας μνήμες ας γίνουν αλληλεγγύη

Εργαζόμενοι και σύλλογοι καλούν τον κόσμο να μετατρέψει τις μνήμες σε «αλληλεγγύη και όπλο για να βγάλει συμπεράσματα για το ποιο είναι το σύστημα που γεννά πυρκαγιές και νεκρούς εν έτη 2018» και την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους πληγέντες

Τα Σωματεία Εργαζομένων της Θάσου και σύλλογοι (ναυτεργατών, ιδιωτικών υπαλλήλων, μελισσοκομικός συνεταιρισμός, αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Θάσου, κ.α.) εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους τραυματίες και τους ασθενείς.

Παράλληλα, γυρνάνε πίσω στον χρόνο, στη μεγάλη φωτιά που έκαψε το νησί το 2016, καλώντας τον κόσμο να μετατρέψει τις μνήμες σε «αλληλεγγύη και όπλο για να βγάλει συμπεράσματα ποίος και γιατί ευθύνεται και ποιο είναι αυτό το σύστημα που γεννά πυρκαγιές και νεκρούς εν έτη 2018» και την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους πληγέντες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Σωματείων

Αυτήν τη στιγμή προέχει η βοήθεια, η οργάνωση της ουσιαστικής και άμεσης αλληλεγγύης. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Θάσου, τον εργαζόμενο λαό της, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, μαθητές, φοιτητές, γυναίκες, πολιτιστικούς συλλόγους να προσφέρουν άμεσα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, στους κατοίκους και στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών, να συνεισφέρουν και να συνδράμουν χρηματικό ποσό ή φαρμακευτικά είδη ( γάζες, ορό, betadine, fucidine, πάνες, μωρομάντηλα) ή και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Ο λαός της Θάσου έχει πρόσφατες μνήμες ας τις κάνει αλληλεγγύη και όπλο για να βγάλει συμπεράσματα ποίος και γιατί ευθύνεται και ποιο είναι αυτό το σύστημα που γεννά πυρκαγιές και νεκρούς εν έτη 2018.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών, έρχεται στην επιφάνεια η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, η σταθερή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Είναι παράγοντες που έχουν επισημανθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με ιδιαίτερα έντονο τρόπο και κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα, ως προτεραιότητα για τη ζωή του εργαζόμενου λαού και δυστυχώς σήμερα η απουσία τους συμβάλλει καθοριστικά ώστε να μετράμε ανθρώπινες ζωές, σε μια ασύλληπτη τραγωδία.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ικανοποιηθούν οι πρώτες ανάγκες σε όσους έχουν πληγεί.

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑΣΟΥ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ( ΘΑΣΟΥ )
  • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΣΟΥ

*Η φωτογραφία είναι του Βαγγέλη Φέρελη από τη φωτιά η οποία έπληξε τη Θάσο το 2016