«Προκόπειον Ίδρυμα»: Εγκαινιάστηκε μια σημαντική παρακαταθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Προκοπίου [φωτογραφίες]

Νεκρώσιμο τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου στην ιερά Μονή του αγίου Σίλα Καβάλας και εγκαίνια του εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων»

Έναν χρόνο μετά από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Προκοπίου, η Καβάλα τίμησε την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 τη μνήμη του, με το ετήσιο μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, μαζί με τις προτομές των 2 αειμνήστων προκατόχων Μητροπολιτών (διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες εδώ).

Αμέσως μετά ακολούθησε νεκρώσιμο τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου στην ιερά Μονή του αγίου Σίλα Καβάλας, καθώς και τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων» παραπλεύρως της ιεράς Μονής αγίου αποστόλου Σίλα Καβάλας και η μετονομασία του Ιδρύματος σε «Προκόπειον Ίδρυμα».

Στις δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος είπε πως «το έργο αυτό του Μακαριστού Μητροπολίτη είναι μνήμες που θα μείνουν άσβεστες. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και όσες εκδηλώσεις κάναμε σήμερα γι’ αυτόν, εκφράζουν όλους μας στην Καβάλα, τον κλήρο και τον λαό, γιατί ακριβώς είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να συμβαίνει για να τιμάμε πάντα εκείνους που τίμησαν αυτήν την πόλη -εν προκειμένω ο Μακαριστός Προκόπιος- ο οποίος τίμησε την πόλη αυτή, περπάτησε στους δρόμους της, σταύρωσε και άγιασε τα σπίτια της, τη θάλασσα, η οποία αν και την αγαπούσε πολύ ήταν και η τελευταία κατοικία του πάνω στην γη. Ο Θεός να τον αναπαύει, να τον ενθυμούμεθα εμείς και να προχωρούμε για όλα τα καλά στην πόλη μας και την Μητρόπολή μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος  Μαρκόπουλος, τόνισε κατά τις δηλώσεις του ότι «σήμερα εγκαινιάζεται ένα πολύ σημαντικό ίδρυμα για τη περιοχή της Καβάλας και ευρύτερα για την Περιφέρεια. Σήμερα προβάλλεται η μορφή του αείμνηστου Μητροπολίτη Προκοπίου που όλοι τιμούσαμε και όλοι ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του. Κάτω όμως από το βαρύ όνομα του Μητροπολίτη Προκοπίου, προβάλλεται ο θεσμός της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων που εντόπισε την ανάγκη να γίνει αυτό το ερείπιο, ένα χρήσιμο ίδρυμα-εργαλείο για την κοινωνία και προβάλλεται και ο θεσμός της Περιφέρειας για τη διαχρονική του μορφή ο οποίος ενέταξε το έργο επί των ημερών της διοίκησης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρανά και ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου, χωρίς να υπάρξει καμία παράταση ή καθυστέρηση και καμία σημαντική εμπλοκή. Συγχαίρω τη Μητρόπολη διαχρονικά για την προσπάθεια που έκανε. Και η Περιφέρεια όσο μπορεί συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της περιοχής και να ξέρετε πως το ΠΕΠ είναι το σημαντικό μοναδικό, ζωντανό χρηματοδοτικό εργαλείο που χρηματοδότησε και αυτό το έργο με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, όπως χρηματοδοτεί όλα τα σημαντικά έργα των δήμων και της Περιφέρειας».

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα  Τσανάκα είπε πως «το οφείλουμε στον Προκόπιο και στους φορείς που μπόρεσαν και βοήθησαν τη Μητρόπολη να το τελειώσει. Αυτό το κτίριο, για όσους θυμούνται, ήταν πρώτα ΤΕΙ και ήταν ένα ερειπωμένο κτίριο, όπου σήμερα έγινε ένα από τα καλύτερα στην πόλη. Μεγάλη μορφή ο Προκόπιος, 43 χρόνια στη πόλη μας, τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε όλοι. Ήταν πατέρας για όλους μας και όπως από έναν πατέρα δέχεσαι τα καλά και τα άσχημα, έτσι κάναμε και με τον Μακαριστό Μητροπολίτης μας. Από εκείνον, λοιπόν, δεχτήκαμε τα πάντα. Σήμερα είναι μέρα μνήμης γι’ αυτόν, γιατί πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε και να θυμόμαστε έναν άνθρωπο που πέρασε 43 χρόνια στη πόλη μας και είναι ο πρώτος Μητροπολίτης που θάβεται στην Καβάλα, δεν έχουμε άλλον. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του κι εμείς να είμαστε γεροί να τον θυμόμαστε και να τον ευχαριστούμε γιατί έκανε σημαντικό έργο φιλανθρωπίας και ιεραποστολικό έργο που λίγοι το ξέρουν».

Ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς δήλωσε ότι «σήμερα εγκαινιάσαμε το Προκόπειο ίδρυμα το οποίο ενετάχθη στο ΕΣΠΑ μετά από 22 χρόνια, όταν ήταν ένα ερείπιο όταν έφυγαν τα ΤΕΙ από αυτό το σημείο. Υπήρξαν προβλήματα που τα υπερπηδήσαμε και το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή του και ολοκληρώθηκε στο προδιαγεγραμμένο χρονικό διάστημα το 2015. Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια, παρ’  όλο που υπήρχαν και προβλήματα από διάφορους γιατί εντάξαμε ένα έργο που θα προσέφερε στους ηλικιωμένους όλα αυτά που προσφέρει και εμείς το χαιρόμαστε σήμερα. Νομίζω ότι διαχρονικά η Περιφέρεια έχει κατανοήσει ποια είναι τα προβλήματα της περιοχής μας σε μια Ελλάδα που γηράσκει και πρέπει να βοηθήσει πολύ τους γέροντές μας».

«Δοξάστηκε εν ζωή και δοξάστηκε για το έργο του», δήλωσε ο τέως υπουργός Γιώργος Καλαντζής για το «Προκόπειο Ίδρυμα», για να προσθέσει ότι «έχουμε υποχρέωση τώρα που έφυγε, να αναγνωρίζουμε και να του απονέμουμε αυτά που πρέπει. Δεν το λέω επειδή με προστάτευε και με συμβούλευε, αλλά άξιοι ιεράρχες, όπως ο Προκόπιος, είναι άνθρωποι που το αποδεικνύουν με τη στάση τους. Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στον λόγο του. Να τον έχει καλά ο Θεός που είναι. Τον αγαπάμε».

*Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας