Πυροπροστασία: Οι κάτοικοι του Ζυγού «έδειξαν» τι πρέπει να γίνει

12 σημεία-«φωτιά» υποδεικνύουν στις αρχές μετά από το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Φυσιολατρικού-Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού

Με «φόντο» τα τραγικά γεγονότα της Ανατολικής Αττικής και με δεδομένο ότι η «επικίνδυνη» περίοδος του καλοκαιριού μόλις αρχίζει, η Φυσιολατρικός-Πολιτιστικός Σύλλογος του Ζυγού Καβάλας πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018 έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την Πυροπροστασία.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του ΦΠΣΖ, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού Λεωνίδας Βουδούρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του Ζυγού, η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ζυγού «Ο Υψηλάντης» και ο πρόεδρος του ΑΜΣ «Άρης Ζυγού» Γιάννης Προυσαεύ.

Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίστηκαν ομόφωνα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι του χωριού, το πευκοδάσος και οι περιουσίες τους.

Αναλυτικά, το έκτακτο ΔΣ συμφώνησε σε 12 σημεία:

  1. Διαπλάτυνση του δρόμου που εφάπτεται στον οικισμό και στο δάσος με ευθύνη του δήμου Καβάλας σε συννενόηση με την αντιπεριφέρεια, την πολεοδομία και το Δασαρχείο.
  2. Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης από βραδύκαυστα δένδρα στα όρια οικισμού – δάσους, το πλάτος της οποίας θα αποφασισθεί από την Π.Υ. και το Δασαρχείο. Η αντικατάσταση των δένδρων και η φροντίδα τους θα βαρύνει τον Φ.Π.Σ.Ζ. , τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Κοινότητα Ζυγού.
  3. Καθαρισμός του δάσους από ξερά και πεσμένα δέντρα με ευθύνη του Δασαρχείου.
  4. Συντήρηση /καθαρισμός του δικτύου δασικών δρόμων ,των δρόμων περιμετρικά του οικισμού και των αντιπυρικών ζωνών (που έχουν να καθαριστούν από την ημέρα που κατασκευάστηκαν) με ευθύνη του Δήμου Καβάλας/Αντιπεριφέρειας/Δασαρχείου.
  5. Τοποθέτηση περισσότερων πυροσβεστικών κρουνών στα όρια δάσους – οικισμού και να δοθούν μάνικες και ακροφύσια πυρόσβεσης σε διαμένοντες στα όρια του οικισμού για πιο άμεση και μεγαλύτερη αντιμετώπιση του μετώπου τυχόν πυρκαγιάς. Η ενέργεια θα γίνει με ευθύνη του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ.
  6. Ενημέρωση με websms των κατοίκων που μένουν στα όρια του οικισμού και εθελοντών , για την ύπαρξη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού.
  7. Καταγραφή των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, με κινητικά προβλήματα, υπερήλικες τυφλοί κλπ) ώστε να απομακρυνθούν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού.
  8. Καθαρισμός οικοπέδων που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατημένα και είναι επικίνδυνα, με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού αφού προηγηθεί καταγγελία στην κοινότητα.
  9. Αποκλεισμός των εισόδων και εξόδων του δάσους, όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, με πινακίδες σήμανσης και δίχρωμη κορδέλα , με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού, του Φ.Π.Σ.Ζ. και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.
  10. Συντήρηση στεγανοποίηση και καθαρισμός της υπαίθριας τσιμεντένιας υδατοδεξαμενής που βρίσκεται στο Κρυονέρι στην περιοχή κιούπτεϊ. Η δεξαμενή είναι περίπου 1 στρέμμα με βάθος 3 μέτρα και θα βοηθήσει στην κατάσβεση κυρίως με ελικόπτερο.
  11. Δημιουργία εθελοντικών ομάδων πυροφύλαξης για περιπολίες στο δάσος με ευθύνη των συλλόγων του χωριού και του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.
  12. Απαγόρευση από τον Εφημέριο της ενορίας ,ρίψης βεγγαλικών σε γάμους και βαπτίσεις.

Το προεδρείο του Συλλόγου έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες:

  • Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας – Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος
  • Δήμος Καβάλας – Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα
  • Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας – Πολιτική Προστασία Σταύρος Κιβράκης
  • Δήμος Καβάλας – Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Τζατζάρης
  • Δασαρχείο Καβάλας
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας
  • ΔΕΥΑ Καβάλας
  • Δημοτική Κοινότητα Ζυγού – Πρόεδρος Λεωνίδας Βουδούρης