Συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη στα… Κηπιά Καβάλας! [φωτογραφίες]

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης «μετακόμισε» μόνιμα στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, «συγκατοικώντας» μαζί με άλλες μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Νέο «συγκάτοικο» απέκτησαν οι μεγάλες προσωπικότητες οι οποίες φιλοξενούνται στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας. Πρόκειται για τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με το κέρινο ομοίωμά του να κοσμεί, πλέον, το Μουσείο, μετά από 6 ολόκληρους μήνες μελέτης τής κάθε του κίνησης από τον κ. Κοκκινίδη.

Παράλληλα, ο Καβαλιώτης καλλιτέχνης δεν… παραμελεί κανέναν από τους υπόλοιπους «φιλοξενούμενούς» του, συντηρώντας με προσοχή όλα τα ομοιώματα, ενώ συνάμα έχει στα σκαριά και νέα έργα.

«Τιμώ τον Μίκη γιατί είναι ένας υπερήφανος Έλληνας»

Όσο το γιατί επέλεξε ο εικαστικός από την Καβάλα να φιλοτεχνήσει το ομοίωμα του Μίκη Θεοδωράκη, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος παρακάτω…

«Τιμώ τον Μίκη Θεοδωράκη φιλοτεχνώντας το κέρινο ομοίωμά του.

»Αποτυπώνοντάς τον στο κερί γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 με αρχές του ΄80. Τα χέρια του ανοιχτά όπως όταν διευθύνει την ορχήστρα. Μοιάζουν με φτερούγες υπερήφανου αετού. Το βλέμμα ευθύβολο, αποφασιστικό. Το ύψος του τον κάνει ακόμη πιο επιβλητικό.

»Έξι μήνες χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί η κέρινη φιγούρα του, μελετώντας συνεχώς βίντεο με συνεντεύξεις του ιδίου προσπαθώντας να προσεγγίσω το πνεύμα πέρα απ την όψη. Παρατηρούσα την κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση, στις εκφράσεις και ταυτόχρονα γινόταν το πλάσιμο των υλικών, η τιθάσευσή τους, ώστε να βγει το αποτέλεσμα που επιθυμούσα.

»Τιμώ τον Μίκη για την τεράστια πολιτιστική αξία του έργου του. Γιατί μέσα από τη μουσική του, εμφύσησε στις καρδιές του λαού αγάπη για τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και πόσους ακόμη κορυφαίους ποιητές.

»Γιατί είναι ένας από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες. Γιατί αποτελεί ένα λαμπρό κεφάλαιο αυτού του τόπου. Για το αγωνιστικό και πάντα νεανικό του πνεύμα.

»Τιμώ τον Μίκη γιατί είναι ένας υπερήφανος Έλληνας».

Δείτε φωτογραφίες από τον νέο «κάτοικο» του Μουσείου