Μάνος Γερακίνης: Η Καβάλα είναι ένα «σταυροδρόμι» αρωμάτων

Ένας Καβαλιώτης ο οποίος γεννήθηκε για να δημιουργεί αρώματα, μιλάει για το πάθος του, για το άρωμα που θα ταίριαζε στην Καβάλα, αλλά και για το πώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των αρωμάτων

Με ένα ποίημα του 16ου αιώνα του Pierre de Ronsard, το οποίο αποθεώνει τον αυλικό έρωτα, μέσα από την τυπική εικόνα ενός κοριτσιού κι ενός ρόδου, η Έλενα Βοσνάκη αποθεώνει με τη σειρά της στο Fragrantica, την «εγκυκλοπαίδεια των αρωμάτων», το άρωμα Manos Gerakinis-Rose Poetique, ένας ύμνος του δημιουργού του στα αγαπημένα του λουλούδια, τα τριαντάφυλλα.

Ο Μάνος Γερακίνης γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διαχείριση Ρίσκου στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Επί 10 χρόνια εργαζόταν ως στέλεχος στο διάσημο πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο με VIP πελάτες (βλέπε Μαντόνα, Κάιλι Μινόγκ, Βικτώρια Μπέκαμ, Μπιγιόνσε, Κιμ Καρντάσιαν, Μικ Τζάγκερ κ.α.). Το 2010 βραβεύτηκε για τις επιδόσεις του τμήματος “Luxury” από τον ίδιο τον Al Fayed, στον οποίον ανήκε το Harrods. Ακολούθησε μία επιτυχημένη πορεία με συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μόδας (Gucci κ.α.) και αφού πήρε “Master” στην… πολυτέλεια επέστρεψε το 2012 στην Ελλάδα για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να δημιουργήσει το δικό του brand στον κόσμο της μόδας και των αρωμάτων.

Ο Μάνος δεν είναι αρωματοποιός. Είναι εμπνευστής αρωμάτων, ένας άνθρωπος χαμηλού προφίλ, ο οποίο «φτιάχνει» αρώματα με βάση την οσφρητική μνήμη, το συναίσθημα, τις εικόνες… «Στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, είναι πολύ έντονη η μυρωδιά του αραβικού ξύλου ή στο Χαλάνδρι, όπου μένω, βγαίνω για βόλτα για να μυρίσω τις ανθισμένες νεραντζιές, οπότε κατευθείαν υποδεικνύεται αυτό που θέλεις να αποδώσεις, σου δίνεται η έμπνευση», αναφέρει ο ίδιος.

Η αρωματική τέχνη του Μάνου, όμως, είναι ήδη περιζήτητη σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρά το ότι ξεκίνησε να δημιουργεί αρώματα προς πώληση μόλις το 2013: βασιλικές οικογένειες Αραβικών κρατών τού έχουν ζητήσει να φτιάξει αρώματα ειδικά γι’ αυτούς, ενώ και στην Ελλάδα, τα αρώματά του χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από γνωστές προσωπικότητες, όπως είναι η Ελένη Πετρουλάκη, ο Βασίλης Ζούλιας, η Μπέτυ Λιβανού, η Αμαρυλλίς και η Σίσσυ Φειδά.

Από τη φωτογράφιση της Μπέτυς Λιβανού στο Downtown (Φωτογράφος: Λευτέρης Σιαπάρης, mua: Λεάννα Μάρκογλου, Στυλίστας: Παναγιώτης Τσατσάκης)

Το KAVALAPOST συνάντησε τον Μάνο στη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα, μια γειτονιά γεμάτη αρώματα από Ανατολή και Δύση και μας μίλησε για το πώς μπήκε στον κόσμο των αρωμάτων και πώς «οσφραίνεται» το εγχείρημά του το οποίο είναι περισσότερο βίωμα παρά επάγγελμα.

«Κάθε άρωμα που φτιάχνω, ξεκινώ να το φτιάχνω για ‘μένα»

Ο Μάνος Γερακίνης συνεργάζεται με γνωστές εταιρείες αρωματοποιίας οι οποίες εδρεύουν στην Grasse, την πόλη «Μέκκα των αρωμάτων» στην Γαλλία, ωστόσο η «πρώτη ύλη» των εμπνεύσεών του λαμβάνεται από την Ελλάδα. Ποιες, όμως, είναι οι προσωπικές του προτεραιότητες κατά τη «γέννηση» ενός αρώματος και πώς ξεκίνησε να «συνθέτει» αρώματα; «Για ‘μένα, δύο πράγματα είναι σημαντικά για ένα άρωμα: η ποιότητα και η διάρκεια. Όταν έφτιαξα το πρώτο άρωμα, ξεκίνησα να το φτιάχνω για ‘μένα. Το ίδιο έγινε και με το δεύτερο και τελικά όλη η συλλογή μου, βασίστηκε σ’ αυτό το μοτίβο: να φτιάχνω αρώματα για ‘μένα και τελικά αποφάσισα να τα εμπορευτώ. Κάποια στιγμή, αποφάσισα να φτιάξω ένα limited άρωμα, με βάση το έλαιο νταβάνα, το οποίο βγαίνει από ένα σπάνιο φυτό, την αρτεμισία και έχει το χαρακτηριστικό να αλλάζει τη μυρωδιά του σε κάθε άνθρωπο, οπότε προσωπικοποιεί ένα άρωμα, κάτι το οποίο είναι φανταστικό. Θέλω κάθε άρωμά μου, να δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία στον καθένα», αποκαλύπτει ο Μάνος.

«Πάντα μού έλεγαν ότι είμαι γεννημένος να δημιουργώ αρώματα, αλλά εγώ δεν το είχα καταλάβει…»

Ο Μάνος πάντα είχε έφεση στα αρώματα… «Πάντα μού έλεγαν ότι είμαι γεννημένος γι’ αυτό που κάνω. Εγώ το κατάλαβα πολύ αργότερα αυτό. Όταν δούλευα στα Harrods, εκεί ήρθα σε επαφή με πάρα πολλά αρώματα. Άλλωστε οι Άραβες, λατρεύουν τα αρώματα. Ακόμα και στο Κοράνι, θεωρούνται κάτι ιερό. Σημειωτέον, στις Αραβικές χώρες απαγορεύεται το οινόπνευμα και συνεπώς, αυτό που κυριαρχεί είναι το έλαιο. Να σου πω και μια ιστορία: όταν η μητέρα μου ήταν έγκυος σε ‘μένα, δεν άντεχε καμία μυρωδιά, οπότε για να μαγειρέψει, έβαζε στο πρόσωπό της ένα μαντήλι ποτισμένο με άρωμα από κίτρα και λεμόνι. Ίσως αυτό να εξηγεί το πάθος μου με τα αρώματα (γέλια)».

«Η πολυτέλεια είναι ένας συγκριτικός όρος»

Ο Μάνος δε φοβάται να χαρακτηρίσει τα αρώματά του με τη διφορούμενη έννοια της πολυτέλειας, καθώς, όπως λέει, ο όρος είναι καθαρά συγκριτικός: «Για τον κάθε άνθρωπο, η πολυτέλεια είναι διαφορετική. Τα δικά μου προϊόντα, είναι πολυτελή ως προς αυτήν την έννοια, της ποιότητας και της σπανιότητας. Για παράδειγμα, ετοιμάζω αρώματα τα οποία θα έχουν μέσα χρυσό κι ασήμι, με το ασήμι να “προσθέτει” στο άρωμα μια ιδιαίτερη ιδιότητα, κάνοντάς το να μυρίζει διαφορετικά σε κάθε δέρμα. Προσπαθώ να δίνω σε κάθε άρωμά μια δική του, μοναδική ταυτότητα».

«Τα χημικά έχουν αλλοιώσει την ίδια την έννοια του αρώματος»

Ο Μάνος Γερακίνης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην μαζική «εισβολή» της χημικής επεξεργασίας σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, ακόμα και στα αρώματα, κάτι το οποίο έχει αλλοιώσει όχι μόνο την έννοια του αρώματος, αλλά την ίδια την όσφρησή μας: «Πριν από πολλά χρόνια, στις μάχες, οι άνθρωποι καταλάβαιναν την προέλαση του εχθρού από τη μυρωδιά η οποία εκλύονταν από τα σώματα των στρατιωτών. Εγώ προσπαθώ να αποκαταστήσω αυτήν την αλλοίωση από τα χημικά, προσπαθώντας -πέρα από την επιλογή των υλικών- να δώσω χαρακτήρα στα αρώματά μου, να τα κάνω ανθρωποκεντρικά, να ταυτιστούν με τον άνθρωπο που τα φοράει και γιατί όχι, να τον κάνουν να αλλάξει. Τα αρώματα είναι επικοινωνία. Είναι κάτι τόσο απλό, αλλά το έχουμε ξεχάσει».

Άρωμα… Καβάλας στην πρώτη του δημιουργία

Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια πόλη, σαν την Καβάλα και σε μια χώρα, σαν την Ελλάδα όπου κατακλύζονται από αρώματα, ο Μάνος δε θα μπορούσε να μην τις «κλείσει» σε ένα καλαίσθητο μπουκάλι, καθώς πολλές εμπνεύσεις του είναι γεμάτες από ελληνική Φύση και Ιστορία. «Όταν μια γυναίκα αγόρασε το πρώτο μου άρωμα, μου έστειλε μήνυμα ότι της θύμιζε την Καβάλα και τη ρώτησα: “Μα πώς είναι δυνατόν, αφού έχει άρωμα από αραβικό ξύλο” και μου απάντησε ότι έχει και μια μυρωδιά καπνού, μια μυρωδιά που της φέρνει στο νου την Καβάλα. Εγώ δεν το είχα καταλάβει, καθώς πολλά πράγματα είναι μέσα μας και βγαίνουν με τις κατάλληλες αφορμές και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από ένα άρωμα».

Η αρωματική «ταυτότητα» της Καβάλας

Πιο άρωμα, όμως, θα ταίριαζε στην Καβάλα; «Σίγουρα ο καπνός είναι αυτός που κυριαρχεί, αλλά και τα αρώματα της Ανατολής είναι έντονα, όπως τα μπαχάρια. Θα μπορούσα να πω ότι η Καβάλα είναι ένα “σταυροδρόμι” αρωμάτων».

Αρώματα και ελληνική Ιστορία, μια σχέση άρρηκτη

Τα αρώματα κουβαλάνε αναμνήσεις, θύμισες, εικόνες, Ιστορία, αλλά και μύθους, «όπως αυτόν κατά τον οποίο ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από την Σπάρτη και ενώ ταξίδευαν προς την Τροία, σταμάτησαν στα Κύθηρα για να κάνουν σπονδές προς τιμή της θεάς Αφροδίτης που τους προστάτευε. Εκεί πέρασαν λίγες μέρες και ολοκλήρωσαν τον έρωτά τους. Η ωραία Ελένη, όμως, ζήλεψε την θέα Αφροδίτη που κατά την μυθολογία ζούσε στο νησί και απαίτησε από τον Πάρη να της πει ότι εκείνη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Ο Πάρης θέλοντας να καθησυχάσει την ωραία Ελένη, της είπε δείχνοντας ένα κίτρινο άνθος: “Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα”. Και το λουλούδι αυτό είναι ο αμάραντος, το οποίο το χρησιμοποίησα ως βάση για ένα ξεχωριστό άρωμα», μας λέει ο Μάνος.

«Οι αρχαίο Έλληνες λάτρευαν τα αρώματα. Μάλιστα, αρωμάτιζαν με ξεχωριστό άρωμά κάθε σημείο του σώματός τους. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τρέλα με τα αρώματα, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που έφτιαξαν τις πρώτες συνταγές αρωμάτων. Δυστυχώς αυτή η αυθεντικότητα έχει χαθεί και ζει μόνο μέσα στους ναούς, όπου μυρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας, αυτό του Βυζαντίου», σχολιάζει ο ίδιος.

Η φωτογραφία του σχεδιαστή μόδας Βασίλη Ζούλια είναι από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram

Λογότυπο με προσωπικότητα και… Ελλάδα

Μια σειρά αρωμάτων με προσωπικότητα, θα έπρεπε να «ντυθεί» και με το ανάλογο λογότυπο, το οποίο είναι γεμάτο συμβολισμούς και… Ελλάδα: «Όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω το λογότυπο των αρωμάτων μου, κατέληξα στο Δελφικό Έψιλον, ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο το οποίο σχετίζονταν με τη μύηση του ανθρώπου στο φως, γι’ αυτό και βρισκόταν στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, όπου τελούνταν η λατρεία του Ήλιου Απόλλωνα. Ως σχήμα συμβόλιζε την ένωση και ως αριθμός τα 5 κοσμογονικά στοιχεία: Γη, Αέρας, Νερό, Πυρ και Αιθέρα».

Μπορείτε να επισκεφτείτε το site του Μάνου Γερακίνη εδώ, ενώ τα αρώματα Manos Gerakinis Parfums διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στη Φινλανδία, στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία, καθώς και ηλεκτρονικά εδώ.

*Φωτογραφίες-κείμενο: Θανάσης Σοφιανός