«Εισαγόμενο» κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Καβάλα

Ο 56χρονος τουρίστας «έφερε» από τη χώρα καταγωγής του τον ιό και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Καβάλας-Καθησυχαστικός ο νομίατρος, Χρήστος Παπαδόπουλος για την εξάπλωση της νόσου

Για το πρώτο φερόμενο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 ο νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εξηγεί πως ο 56χρονος Ρουμάνος, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Καβάλας, «έφερε» τον ιό μαζί του από τη χώρα καταγωγής του και δεν μολύνθηκε κατά το διάστημα το οποίο βρίσκονταν στην Καβάλα. Αναφέρθηκε, επίσης, συνολικά στη φετινή δραστηριότητα του ιού, εξηγώντας πως τα κρούσματα, σε σχέση με παλαιότερα, έχουν απλωθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας αλλά και πως το φαινόμενο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε κάμψη.

«Δεν είναι κρούσμα της Καβάλας, μολύνθηκε στη χώρα καταγωγής του»

Για το πρώτο φετινό «εισαγόμενο» κρούσμα το οποίο εντοπίστηκε στην Καβάλα, ο νομίατρος εξήγησε: «Όχι, να μη θεωρούμε ότι είναι κρούσμα της Καβάλας. Υπάρχει ένα κρούσμα το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, είναι αλλοδαπός από τη Ρουμανία, αλλά αυτό που έχω δει με βάση την επιδημιολογική διερεύνηση είναι ότι δεν έχει μολυνθεί εδώ στην Ελλάδα. Από ό,τι φαίνεται έχει μολυνθεί στη χώρα του. Πρόκειται για έναν 56χρονο Ρουμάνο ο οποίος ήρθε για διακοπές εδώ, νόσησε, αλλά η μόλυνσή του έγινε στη χώρα καταγωγής του. Μάλιστα, επειδή τα Βαλκάνια είναι μέσα στη ζώνη στην οποία έχουμε αρκετά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι μέσα σε αυτό το τόξο το οποίο ξεκινά από τη Μέση Ανατολή και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και από ό,τι έχω δει από τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού κέντρου λοιμώξεων, έχει φτάσει μέχρι τη Γαλλία, δεν είναι απίθανο να έρθουν και ταξιδιώτες που έχουν μολυνθεί από ‘κει. Πάντως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε σε καμία περίπτωση ότι η μόλυνση έγινε εδώ στον Νομό μας».

«Φέτος η ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε μεγάλη εξάπλωση του ιού»

Για το ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται να έχουμε πάνω από 170 κρούσματα και 21 θανάτους ήδη, σχολίασε: «Έχω ξαναπεί ότι φέτος η ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουμε μεγάλη εξάπλωση του ιού, ενώ παλαιότερα είχαμε παρατηρήσει ότι είχαμε κρούσματα σε ορισμένους δήμους, τώρα έχουμε σε πολύ περισσότερες περιοχές που ξεκινάνε από τον Έβρο και φτάνουν μέχρι και την Κρήτη».

«Είναι πολλές οι παράμετροι για το πού θα διαδοθεί ο ιός»

Για το ότι τα περισσότερα κρούσματα συναντώνται στην Αττική και στην κεντρική Μακεδονία ισχυρίστηκε ότι «ο ιός κυκλοφορεί παντού, για να μπορέσει να μεταδοθεί στον άνθρωπο πρέπει να έχει και τον διαβιβαστή, το κουνούπι, να υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών και να είναι αρκετά από αυτά μολυσμένα. Είναι πολλές οι παράμετροι οι οποίες παίζουν ρόλο, όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ή τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών… Είναι πολλές οι συνθήκες για να πω με σιγουριά γιατί στην Καβάλα φέτος δεν έχουμε κρούσματα. Εκτιμώ όμως ότι ένα καλό πρόγραμμα καταπολέμησης, η προφύλαξη του κόσμου και οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν αντίστοιχα να οδηγήσουν σε πολλά ή σε καθόλου κρούσματα. Φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία ότι την κορύφωση του φαινομένου την έχουμε περάσει, είμαστε λοιπόν σε πτωτική φάση της επιδημίας. Το επόμενο διάστημα μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου μπορεί να έχουμε κρούσματα με βάση την φυσιολογική εξέλιξη, όμως εφόσον θα ψυχραίνει ο καιρός, θα ελαττώνεται η δραστηριότητα των κουνουπιών, άρα θα πέφτουν και τα κρούσματα. Το χειρότερο, πάντως, το περάσαμε ήδη».