Πλεονάζουν οι φιλόλογοι στον Νομό Καβάλας

Έναρξη σχολικής χρονιάς με τα λιγότερα εκπαιδευτικά κενά στα Δημοτικά και πλεονάζοντες φιλολόγους στα Λύκεια λόγω της μείωσης των διδακτικών ωρών στα φιλολογικά μαθήματα

Με τις λιγότερες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καβάλας. Για πρώτη χρονιά μάλιστα, λόγω της μείωσης των διδακτικών ωρών στα φιλολογικά μαθήματα, θα υπάρξουν πλεονάζοντες φιλόλογοι στον Νομό Καβάλας, οι οποίοι προφανώς θα μετακινηθούν σε γειτονικούς και όχι μόνο Νομούς οι οποίοι έχουν ελλείψεις. Για τις συνθήκες έναρξης της σχολικής χρονιάς μίλησαν στον ALPHA Radio 88,6 ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σωτήρης Τόττης.

Έγιναν τα αυτονόητα…

«Εν μέρει λέει την αλήθεια ο υπουργός. Ξεκινά, θα έλεγα, ιδανικά η σχολική χρονιά. Έγιναν 12.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το 90% των κενών έχουν καλυφθεί, τα βιβλία έχουν έρθει και θα δοθούν στον αγιασμό. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε ειδικότητες που θα καλυφθούν. Έγιναν τα αυτονόητα, έγκαιρα οι προσλήψεις αναπληρωτών,  έγκαιρα και οι μετακινήσεις των δασκάλων, όπως το ζητούσαμε χρόνια τώρα. Υπάρχει ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις, υπάρχουν συνάδελφοι που επί 15 χρόνια είναι αναπληρωτές και πρέπει κάποια στιγμή να μονιμοποιηθούν», είπε αρχικά ο κ. Μουμτσάκης.

Η υπογεννητικότητα και οι μετακινήσεις των οικογενειών

Ο κ. Μουμτσάκης, ωστόσο, δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί αναμένουν συρρίκνωση των τμημάτων. «Από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς μια μόνιμη θέση εργασίας στο Δημοτικό ή στο Νηπιαγωγείο. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας θα επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Παρατηρούμε και ένα ακόμη πρόβλημα. Οι γονείς παίρνουν την οικογένειά τους και πηγαίνουν όπου βρουν δουλειά, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κι αυτό σημαίνει ότι θα χάνονται τμήματα. Για παράδειγμα, γονείς από την Καβάλα πηγαίνουν για εργασία στη Θάσο κι εμείς το βιώνουμε αυτό στο σχολείο που διδάσκω».

Πλεονάζουν οι φιλόλογοι

Χωρίς κενά ή καλύτερα με ελάχιστα, τα οποία η εκπαιδευτική κοινότητα διαβλέπει ότι σύντομα θα καλυφθούν, αρχίζουν τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Καβάλας. «Ελάχιστα είναι τα κενά. Για πρώτη φορά ο Νομός μας είναι πλεονασματικός σε φιλολόγους, αφού μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας. Με το νέο Λύκειο προκύπτουν ορισμένα πλεονάσματα καθηγητών με την περικοπή ωρών διδασκαλίας, καθώς από τις 32 ώρες πάμε στις 29 ώρες μαθημάτων. Επιπλέον, δεν έχουμε αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σωτήρης Τόττης.