Και ο εμπορικός κόσμος της Καβάλας ζητάει να μην αποκοπεί η πόλη από τη Θάσο

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας και Επιμελητήριο ζητάνε από το αρμόδιο υπουργείο να μην καταργήσει, αλλά να αναβαθμίσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της πρωτεύουσας του Νομού με το νησί

Ο εμπορικός κόσμος της Καβάλας ανησυχεί για το μέλλον της πορθμειακής σύνδεσης της Θάσου με την Καβάλα και ζητάει την αναβάθμισή της και όχι την κατάργησή της. Εμπορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο, με ανακοινώσεις και επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο, τονίζουν ότι η ήδη καταπονημένη οικονομία της περιοχής δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα, αν αποκοπεί το νησί από την πρωτεύουσα του Νομού και ζητάνε να πράξει το αυτονόητο.

Η ανακοίνωση-επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου

Τα τελευταία χρόνια έχουμε απευθυνθεί πάρα πολλές φορές στο Υπουργείο σας και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών κι έχουμε κάνει εκκλήσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες να δείξουν κατανόηση και να βρεθεί μια ορθολογιστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού της Θάσου με το λιμάνι της Καβάλας. Και φέτος έφτασε πλέον η περίοδος, λόγω  χειμώνα, που τα δρομολόγια της εν λόγω σύνδεσης θα ελαχιστοποιηθούν στο 1 με 2 ημερησίως έως στο τίποτα όταν έχει πρόβλημα το πλοίο.

Τα επακόλουθα που δημιουργούνται  στους κατοίκους του νησιού έχουν επίπτωση στην κοινωνική και οικονομική τους ζωή και επίσης γίνονται αισθητά και στην αγορά της Καβάλας που χάνει ένα μεγάλο εμπορικό της κομμάτι. Εκφράζουμε λοιπόν την έντονη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την συνεχή υποβάθμιση και το μέλλον της πορθμειακής σύνδεσης του νησιού με την πρωτεύουσα του νομού. Οι πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής επιβάλλουν να εξεταστεί το θέμα και να προωθηθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για ουσιαστική σύνδεση της πρωτεύουσας του νομού με το νησί της Θάσου. Μέσα στο γενικά βαρύ οικονομικό κλίμα θα ήταν άδικο να επιβαρύνονται οι κάτοικοι του νησιού με επιπρόσθετα μεταφορικά από την Κεραμωτή στην Καβάλα -την πρωτεύουσα του νομού- για να έρθουν και να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους και τις εργασίες τους. Οι κάτοικοι της Θάσου υποχρεώνονται να διασχίσουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού προκειμένου να έρθουν στην πρωτεύουσα Καβάλα, όπου βρίσκονται όλες οι διοικητικές υπηρεσίες, τα κέντρα εκπαίδευσης και το Γενικό Νοσοκομείο, επιβαρυνόμενοι ιδιαίτερα οικονομικά και συγχρόνως υποβάλλονται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου. Προκαλείται έτσι μεγάλη αναστάτωση και έντονος κοινωνικός αντίκτυπος τόσο  για τους κατοίκους του νησιού όσο και στην οικονομική ζωή της πόλης της Καβάλας, η οποία στερείται από ένα σημαντικό και υπολογίσιμο αριθμό καταναλωτών.

Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι παράμετροι ώστε κατά την χειμερινή περίοδο να υπάρχουν τουλάχιστον 4 δρομολόγια ημερησίως κατανεμημένα σε όλο το εύρος της ημέρας για την όσο το δυνατόν πλέον λειτουργική εξυπηρέτηση των κατοίκων της Θάσου και της Καβάλας.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου

Το Επιμελητήριο Καβάλας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, για την απαράδεκτη απαξίωση και συνεχή υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλας-Πρίνου, που από ότι διαφαίνεται,  κάποιοι ουσιαστικά, επιθυμούν την κατάργηση της σύνδεσης του Νησιού της Θάσου με την πόλη της Καβάλας και γενικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Πάγια θέση του Επιμελητηρίου Καβάλας ήταν και είναι η απρόσκοπτη και όσον το δυνατόν συχνότερη σύνδεση ακτοπλοϊκώς του Νησιού της Θάσου με το χερσαίο τμήμα της Καβάλας η οποία εξυπηρετεί όχι μόνο εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς, αλλά και κοινωνικούς. Η ύπαρξη αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης κρίνεται απαραίτητη καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση της εμπορικής κίνησης τόσο της πόλης της Καβάλας όσο και της Θάσου και λειτουργεί προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένη την ύπαρξη και διατήρηση της γραμμής Καβάλα- Πρίνος, με την πεποίθηση ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην αρτιότερη εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, του τουρισμού, του επιβατικού κοινού και γενικότερα στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των συνανθρώπων μας.

Η αναβάθμιση και ενίσχυση των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής γραμμής, είναι επιβεβλημένη και είναι απαίτηση του συνόλου της κοινωνίας της Καβάλας και της Θάσου ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ.