1ο Νηπιαγωγείο Λιμεναρίων: «Κλειστό» λόγω… υγρασίας [φωτογραφίες]

Για αίθουσες οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για ηλικίες νηπίων κάνουν λόγο οι γονείς, κρατώντας μακριά τα παιδιά τους από το σχολείο και καταγγέλλοντας τους αρμόδιους για αδιαφορία-Καταγγελία και από το ΚΚΕ Θάσου

Tη συνέχιση της αποχής των παιδιών τους τα οποία φοιτούν στο 1ο Νηπιαγωγείο Λιμεναρίων από τα μαθήματά τους αποφάσισαν οι γονείς τους, βλέποντας, προς απογοήτευσή τους, ότι τα αιτήματά τους δεν έγιναν αποδεκτά, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Κώστα Μπαντίκο.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου, (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας Νέα Εγνατία) σημειώνει ότι τα 37 νήπια μοιράστηκαν σε δυο τάξεις, όμως αιφνιδίως ενημερώθηκαν οι γονείς ότι δε θα φοιτούσαν στο παλιό νηπιαγωγείο του χωριού, για τον λόγο ότι αυτό προορίζονταν για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού. Τα παιδιά θα μεταφέρονταν σε δυο αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου των Λιμεναρίων. Από την ημέρα όμως του Αγιασμού οι γονείς διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες διδασκαλίας δεν ήταν οι επιθυμητές.

Όπως αναφέρει μητέρα νηπίου, οι αίθουσες μύριζαν υγρασία (σημάδια της υγρασίας είναι ορατά και στις φωτογραφίες), δε διέθεταν τον στοιχειώδη εξοπλισμό νηπιαγωγείου, παιχνίδια, γραφική ύλη κλπ, η τουαλέτα βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση από τις αίθουσες, και το κυριότερο, η αυλή του Δημοτικού Σχολείου δεν είχε περίφραξη. Μετά από αυτήν την εικόνα την οποία αντίκρισαν, αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να πηγαίνουν για τα μαθήματά τους, έως ότου έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι τα παιδιά τους θα μεταφέρονταν σε άλλες αίθουσες διδασκαλίας. Εν τω μεταξύ, με δική τους πρωτοβουλία έκαναν μια παρέμβαση σε μια τουαλέτα του σχολείου, τοποθετώντας δυο λεκάνες.

Όταν, λοιπόν, πάντα σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 ανέστειλαν στην αποχή και οδήγησαν τα παιδιά τους στο σχολείο, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά τους θα έκαναν μάθημα στις ίδιες αίθουσες και μάλιστα ο κ. Μπαντίκος τούς είπε ότι είναι αδύνατο να μεταφερθούν σε άλλες αίθουσες. Οι γονείς σήμερα διαμαρτύρονται και δηλώνουν ότι αισθάνονται πολλαπλά θιγόμενοι, επειδή έλαβαν διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα και προτίθενται να παραστούν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου για να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας και να επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας.

Η επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων

Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες, όπου το 1ο Νηπιαγωγείο Λιμεναρίων Θάσου, δεν είναι σε θέση λειτουργίας. Απ΄την ημέρα του Αγιασμού, οι αίθουσες κρίθηκαν ακατάλληλες για ηλικίες νηπίων, με κυρίαρχο πρόβλημα της τουαλέτας. Ωστόσο η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, οδήγησε στην κινητοποίηση των γονέων.

Καθώς το κτήριο του νηπιαγωγείου εκτοπίστηκε από το παλιό στο οποίο στεγαζόταν, τα παιδιά βρέθηκαν για φέτος σε δυο αίθουσες του δημοτικού σχολείου, χωρίς αυτόνομες τουαλέτες και νιπτήρες. Η απόσταση μεταξύ των τάξεων και της τουαλέτας, είναι αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα τα νήπια να μη μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Μεγάλο πρόβλημα και η έλλειψη αύλειου, περιφραγμένου χώρου, σε συνδυασμό με την αποχή παιδικής χαράς και με τεράστιο κίνδυνο ανάμειξης τους με μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ακατάλληλο το εκπαιδευτικό οίκημα.

Το εν λόγω θέμα, δημιουργήθηκε κατά τα μέσα καλοκαιριού, δίχως τη σωστή ενημέρωση των γονέων και τη παραμικρή προσπάθεια της δημοτικής αρχής, για ανατροπή ή βελτίωση της κατάστασης. Η αποχή των μαθητών από τις 12/09 έως και τις 21/09, έπειτα από απόφαση των γονέων, εξαιτίας των ανισόρροπων συνθηκών μέσα και έξω από το κτήριο, οδήγησε τους αρμόδιους στο να υποσχεθούν προφορικώς λύσεις, οι οποίες τελικά δε γίνανε πράξεις. Απόφαση των γονέων είναι πως η αποχή των μαθητών θα συνεχιστεί, έως ότου γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους. Δηλαδή, πρωτίστως να λυθεί το πρόβλημα της τουαλέτας, η περίφραξη αύλειου χώρου και η έναρξη διαδικασίας για ένα μόνιμο χώρο, όπου θα στεγάζεται το 1ο Νηπιαγωγείο Λιμεναρίων Θάσου.

Καταγγελία και από το ΚΚΕ Θάσου

Την κατάσταση των αιθουσών του σχολείου επισημαίνει και το ΚΚΕ Θάσου με ανακοίνωσή της, ζητώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία επισήμαναν οι γονείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Φίλοι γονείς,
για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της παιδείας είτε από τη μεριά της κεντρικής κυβέρνησης είτε από την τοπική διοίκηση.

Το νηπιαγωγείο Λιμεναρίων δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργεία του παρόλλο που έχουν περάσει σχεδόν 3 εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μετά την μεταφορά του από το κτίριο που στεγαζόταν έγινε προσπάθεια να μετεγκατασταθεί στο δημοτικό σχολείο. Σε έναν χώρο όμως ακατάλληλο για νήπια λόγω απομακρισμένων τουαλετών και έλλειψης αφτόνομου χώρου προαυλισμού.

Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστικε το πρόβλημα στη διάρκεια του καλοκαιριού χορτάσαμε από υποσχέσεις. Τελικά τίποτα δεν έγινε στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Η δημοτική αρχή άφησε το πρόβλημα να οριμάσει ώστε να βρεθούμε προ τετελεσμένων και να αποδεχθούμε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Φίλοι γονείς,
σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για σχολεία με σωστές υποδομές για τα παιδιά μας, που να μορφώνουν και να δημιουργούν ολοκληρωμένους ανθρώπους για την κοινωνία του αύριο. Τέτοια προβλήματα δημιουργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Δεν είναι η αδιαφορία κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης που οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Με κάθε ευκαιρία μας υπενθυμίζουν το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και με λόγια και με πράξεις. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν. Στηρίζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που δεν περισσεύουν και πολλά για επίλυση λαικών προβλημάτων.

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που στερεί από τα παιδιά μας τη μόρφωση με σωστές υποδομές βάση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα απαντάμε με συλλογικό αγώνα εκπαιδευτικών και γονιών σε σύγκρουση με αυτές τις πρακτικές.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Άμεση επίλυση του προβλήματος με την απόσταση των τουαλετών.
  • Άμεση περίφραξη χώρου για τον προαβλισμό των νηπίων.
  • Να καταρτηστεί σχέδιο για νέο κτίριο που θα στεγάσει το νηπιαγωγείο.