«Μήνυμα» από την… Ισπανία: Η Καβάλα διαχειρίζεται σωστά το Μεταναστευτικό

Ο Ισπανός καθηγητής γερμανικών, λατινικών και αρχαίων ελληνικών, Josep Bernal, μίλησε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Λυκείου Καβάλας για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Ένα διαφορετικό μάθημα παρακολούθησαν το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018 οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές του 3ου Λυκείου Καβάλας, έχοντας ως προσκεκλημένο έναν Ισπανό καθηγητή γερμανικών, λατινικών και αρχαίων ελληνικών, τον Josep Bernal και τον συνεργάτη του, Jaume Esquius. Ποια ήταν, όμως, η αφορμή γι’ αυτήν την «επίσκεψη»;

Ο διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, Βαγγέλης Αδάμος, εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus+ το οποίο οργανώνεται από την Ισπανία και συνεργάζονται 5 χώρες, Ελλάδα, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία και Δανία και έχει ως θέμα του την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με έτερους υπεύθυνους του προγράμματος στην Ελλάδα, εκτός από τον ίδιο, τις καθηγήτριες του 3ου Λυκείου Μαρία Παπαδοπούλου και Αγγελική Πουπούλη.

Κεντρικό θέμα ήταν η διαχείριση του Μεταναστευτικού, «ένα θέμα για το οποίο δεν υπήρξε καμία προετοιμασία στην Ευρώπη, ενώ η κοινωνία το αντιμετωπίζει με ανασφάλεια», αναφέρει σε δηλώσεις του στο KAVALAPOST ο κεντρικός ομιλητής της δράσης, Josep Bernal, ο οποίος έχει ξανάρθει στην πόλη με αφορμή άλλα 2 παρόμοια προγράμματα, προσθέτοντας ότι λείπουν οι κοινές δράσεις «για να προβληματιστούμε για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων».

Για τον κ. Bernal, το Μεταναστευτικό έχει άμεση σχέση με τον κοινωνικό αποκλεισμό και σ’ αυτό ακριβώς στοχεύει το εν λόγω πρόγραμμα, να βάλει τα παιδιά σε μια διαδικασία προβληματισμού για ένα θέμα το οποίο προκαλεί «νευρικότητα» στην κοινωνία, καθώς εισήλθε απότομα στην καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι όπως στην αρχή: «Βλέπω ότι οργανώνονται, πλέον, μικρές εθελοντικές ομάδες σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Καβάλας, οι οποίες προσπαθούν να κάνουν κάτι, ενώ και σε κρατικό επίπεδο υπάρχει μια εξέλιξη, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Από την άλλη, τα παιδιά έρχονται σε μια άμεση επαφή με το Μεταναστευτικό και με τα προβλήματα άλλων λαών, τα οποία δε θα μπορούσε να τα φανταστεί κανείς, ζώντας σε μια δυτική κοινωνία».

Σχολιάζει, δε, ότι στην Ισπανία υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία, όσον αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει το θέμα πολλά περισσότερα χρόνια από ό,τι η Ελλάδα, όμως παρά ταύτα και κυρίως, παρά την οικονομική κρίση, «η Ελλάδα και η Καβάλα τα πάνε πολύ καλά, όσον αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού», όπως αναφέρει, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την Καβάλα και το 3ο Λύκειο τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για άλλα θέματα τα οποία άπτονται της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι ομιλητές του προγράμματος ήταν ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ, Σωτήρης Σωτηριάδης, ο οποίος μίλησε για τη λειτουργία του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας και η υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών προσφύγων στη δομή του Ασημακοπούλου, Βασιλική Γάτσιου, η οποία αναφέρθηκε γενικότερα για τη λειτουργία του camp των προσφύγων στην Καβάλα.