1932: Όταν η Καβάλα «αγκάλιασε» τη σεισμόπληκτη Χαλκιδική [ντοκουμέντα]

Εικόνες από τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ ο οποίος πριν από 86 χρόνια είχε πλήξει την Ιερισσό, το Στρατώνι και το Άγιο Όρος και από μια Καβάλα η οποία παρά τη φτώχεια, έδειξε το αλληλέγγυο πρόσωπό της

Η Καβάλα πριν 86 χρόνια, τέτοιες ημέρες Σεπτέμβρη του 1932 συγκλονίζονταν από τις ειδήσεις που έρχονταν από την Χαλκιδική. Μεγάλος σεισμός είχε πλήξει την Ιερισσό, το Στρατώνι και όλη την γύρω περιοχή.

Μια φυσική καταστροφή που ανέτρεψε τη μέχρι τότε ζωή των κατοίκων της Χαλκιδικής και ειδικά της ανατολικής πλευράς, αφήνοντας πίσω της πληγές, πικρές μνήμες για τους παλιότερους και έγινε σημείο αναφοράς χωρίζοντας τη σύγχρονη εποχή σε προ και μετά σεισμού.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1932 ο ισχυρός εκείνος σεισμός είχε μέγεθος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Χωριά ισοπεδώνονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται. Μεγάλη καταστροφή σημειώνεται και στο Άγιο Όρος, στο οποίο αντέχουν μόνο δύο μονές.

Ο μεγάλος σεισμός ισοπέδωσε κυριολεκτικά το Στρατώνι που όλοι οι κάτοικοι του έμεναν σε λιθόκτιστα σπίτια. Το Στρατώνι ανοικοδομήθηκε από την υπηρεσία αποκαταστάσεως σεισμοπαθών με ρυμοτομία και ανάλογα οικοδομικά τετράγωνα και καλούς δρόμους.

Οι πρώτοι που βοήθησαν τους σεισμόπληκτους Ιερισσιώτες ήταν ναύτες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, που εκείνες τις ημέρες έκανε γυμνάσια στο Αιγαίο Πέλαγος. Ανάμεσά τους υπήρχαν και στρατιωτικοί φωτογράφοι, οι οποίοι απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό τους φακό τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι σεισμοπαθείς.

Στην Καβάλα, ο δήμος και το Επιμελητήριο στάθηκαν αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Χαλκιδικής. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει οικονομική ενίσχυση, ενώ στο λιμάνι της Καβάλας τις επόμενες ημέρες του σεισμού, έφτασαν πολλά πλοία με τραυματίες, αλλά και με κατοίκους της περιοχής που βρήκαν περίθαλψη και καταφύγιο στη φιλόξενη Καβάλα.

Πολλά παιδιά φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα και φοίτησαν την χρονιά εκείνη στα σχολεία της πόλης. Οι κάτοικοι της πόλης μας παρά την οικονομική κρίση συγκέντρωναν χρήματα, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα και τα έστελναν στην γειτονική Χαλκιδική. Άξιο λόγου είναι ότι τις επόμενες μέρες του σεισμού κυκλοφόρησαν φήμες για μεγάλο σεισμό. Στην Καβάλα κάποιοι έστησαν σκηνές και έμεναν έξω από τα σπίτια τους.

*Κείμενο-αρχειακό φωτογραφικό υλικό: Κώστας Παπακοσμάς