Θ. Μουριάδης: Ως εδώ, φτάνει πια η απαξίωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου!

Ο δημοτικός σύμβουλος ζητά από τους αρμόδιους φορείς του νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Και νά που έχουμε φτάσει και φέτος, τέτοια εποχή, να συζητάμε για την απαξίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας-Πρίνου, με τους φορείς να απευθύνονται στα αρμόδια Υπουργεία, να κάνουν έκκληση στις ναυτιλιακές εταιρίες και στο τέλος, να επικρατεί το «μία από τα ίδια»…

Ως «διαχρονικά βασανιστικό» χαρακτηρίζει ο Θόδωρος Μουριάδης το ζήτημα της σύνδεσης του νησιού της Θάσου με την πρωτεύουσα του νομού Καβάλας και υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται η οριστική επίλυση» του προβλήματος.

Ο δημοτικός σύμβουλος καλεί όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αναλάβουν άμεσα δράση και να σταματήσει, έστω και αργά, η απαξίωση της γραμμής Καβάλας-Πρίνου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Μουριάδη.

Στο ίδιο ακτοπλοϊκό έργο θεατές…

«Ήταν Σάββατο 3 Νοεμβρίου του 2007 όταν με μπροστάρη το Επιμελητήριο Καβάλας, οι τοπικοί φορείς πραγματοποιούσαν συμβολική κατάληψη του καβαλιώτικου λιμανιού, ως διαμαρτυρία για τα μειωμένα δρομολόγια από και προς τη Θάσο. Έντεκα χρόνια κύλησαν, αμέτρητες επιστολές θεσμικών φορέων στάλθηκαν στους κατά καιρούς υπουργούς ναυτιλίας, αμέτρητες σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αμέτρητες φορές ειπώθηκαν τα ίδια ακριβώς λόγια αναφορικά με τη ζωτική ανάγκη σύνδεσης του νησιού και της χερσαίας περιοχής.

Αμέτρητες φορές επαναλήφθηκαν οι ίδιες δηλώσεις για την απομόνωση στην οποία καταδικάζεται ένα τμήμα της Θάσου και οι κατοικούντες σε αυτό, αμέτρητες φορές οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν για την πτώση του τζίρου τους λόγω της μείωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Όσα λόγια κι αν έχουν ειπωθεί, όσο μελάνι κι αν έχει δαπανηθεί, όσες επιστολές κι αν έχουν αποσταλεί, κάθε χρόνο το πρόβλημα απαξίωσης της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου επανέρχεται διαχρονικά βασανιστικό. Κάποια στιγμή όμως επιβάλλεται η οριστική επίλυσή του. Επιβάλλεται να φτάσει επιτέλους μέχρι τα υπουργικά και κυβερνητικά γραφεία της Αθήνας η ανάγκη και η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για την επαρκή κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών, ειδικά όταν σε αυτές περιλαμβάνονται και ζητήματα υγείας των πολιτών.

Σεβαστοί οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε επίπεδο ιδιωτικών εταιρειών, ομοίως σεβαστό όμως θα πρέπει να γίνει και το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων της Καβάλας και της Θάσου να μετακινούνται ομαλά από και προς το νησί, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εξάλλου, υπάρχει και κάτι που λέγεται εταιρική κοινωνική ευθύνη, το οποίο βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ναυτιλιακών εταιρειών, που κάθε καλοκαίρι καταμετρούν υπέρογκα κέρδη.

Οι έχοντες θεσμικό ρόλο, όπως οι εκπρόσωποι των δήμων, των φορέων και φυσικά οι τοπικοί βουλευτές, καλούνται για μία ακόμη χρονιά να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: Ως εδώ, φτάνει πια η απαξίωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου»!