Γιάννης Ανθόπουλος: Μια δίκη για τοκογλυφία με… άρωμα καπνού και Καβάλας

Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατόπιν καταγγελιών της καπνεμπόρου Καβάλας, Οδέττης Πετρίδη, με τον κ. Ανθόπουλο να αρνείται τις κατηγορίες

Με την απολογία του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλου, συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία εμπλέκεται ο πολιτικός κατόπιν καταγγελιών της καπνεμπόρου Καβάλας, Οδέττης Πετρίδη.

Μαζί με τον πρώην υπουργό δικάζονται για τοκογλυφία από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τρεις υπεύθυνοι της εταιρείας Namaco -μετέπειτα Gennet-, ενώ ο κ. Ανθόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και να μεσολάβησε σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Έτσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ τις επίμαχες ημέρες εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Η μονοπρόσωπη ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο της καταγγέλουσας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο, για τις υπηρεσίες που παρείχε ώστε να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της κ.Πετρίδη. Συνολικά το εν λόγω αντάλλαγμα προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει το 1.757.800 ευρώ, καθώς οι εμφανιζόμενες πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο από τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου. Είπε επίσης και για ένα δάνειο που έλαβε από την καταγγέλουσα συνολικού ύψους 650.000 ευρώ, το οποίο -όπως ανέφερε- ο ίδιος δεν ήθελε αλλά εκείνη… «επέμεινε πολύ».

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση αυτή και συγκεκριμένα στον επανέλεγχο προστίμου, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ στη Namaco (μετέπειτα Gennet), είχε εμπλακεί και η πρώην γ.γ Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, η οποία απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απιστίας με βούλευμα.

Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος τερμάτισε άδοξα την πολιτική του καριέρα το 2004, οπότε διαγράφηκε από το κόμμα και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όταν παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές των συναδέλφων του βουλευτών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κίρκου και Κώστα Διαμαντή στη διαβόητη τροπολογία Πάχτα για το Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ