Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής 2018: «Έρχεται» πιο δυναμικό από ποτέ [πρόγραμμα]

Το βραβευμένο με το "Educational Business Awards 2016" Φεστιβάλ σκοπεύει και φέτος να διαδώσει τις πρακτικές εφαρμογές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε φοιτητές, επιχειρηματίες και μαθητές μέσα από ποικίλες δράσεις

Tο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜ-Θ, το Επιμελητήριο Καβάλας, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, έχοντας ως οδηγό την αδιαμφισβήτητη επιτυχία των προηγούμενων 8 Φεστιβάλ, θα διοργανώσουν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (επισκεφτείτε τη σελίδα του εδώ) από την Παρασκευή 5 έως και Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018.

Το βραβευμένο, με το “Educational Business Awards 2016″, Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, είναι ένα Φεστιβάλ νέων τεχνολογιών που σκοπεύει να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεών της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

Η προσέγγιση σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα διαθέτει πολύμορφα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει σε ένα φεστιβαλικό χώρο ανθρώπους διάφορων ηλικιών, μορφωτικών επιπέδων και τεχνολογικών αντιλήψεων. Η ανάπτυξη μια τέτοιας δράσης δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν το ψηφιακό χάσμα, να γνωρίσουν νέες πρακτικές και λειτουργικές εφαρμογές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αμβλύνει την τεχνοφοβία.

Το φεστιβάλ Βιομηχανικής της Πληροφορικής διαθέτει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και όλα αυτά σε συνδυασμό με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Οι δράσεις του φεστιβάλ κινούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

 1. Σχολείο–Μαθητές–Γονείς
 2. Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις
 3. Πολιτισμός–Πολιτική

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι η Βιομηχανία της Πληροφορικής σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις κατηγορίες αυτές και η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου εγχειρήματος είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.

 • Στην κατηγορία «Σχολείο–Μαθητές–Γονείς», οι άνθρωποι του φεστιβάλ εργάζονται με στόχο να προσφέρουν εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων. Επίσης, συνεργάζονται με τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό χώρο μάθησης και διασκέδασης. Οι δράσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν ομιλίες προς τους μαθητές και επίσκεψη στα περίπτερα στα οποία εκτίθενται οι εργασίες των φοιτητών.
 • Στην κατηγορία «Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις», δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάπτυξη συζητήσεων από σημαίνοντες ανθρώπους του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου, υπό μορφή ημερίδων. Το θέμα των συζητήσεων είναι κάθε χρόνο διαφορετικό. Στον εκθεσιακό χώρο μπορούν οι φοιτητές (από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας) να παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Εκπρόσωποι από επιχειρήσεις μπορούν να τους επισκεφθούν και να μιλήσουν μαζί τους. Στο τέλος, ακολουθεί βράβευση των καλύτερων τεχνολογικών εργασιών.
 • Με την κατηγορία «Πολιτισμός–Πολιτική» ολοκληρώνεται η συνδυαστική προσέγγιση της προσπάθειάς. Η πολιτική ζωή του τόπου μας, καθορίζει τους κανόνες και θέτει τις βάσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας γίνονται συζητήσεις μεταξύ των φορέων παραγωγής και της πολιτείας σε σημαντικά θέματα που αποφασίζονται από πριν και είναι διαφορετικά κάθε χρόνο. Παράλληλα, αναπτύσσονται καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις για να δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης στους νέους ανθρώπους και να δημιουργήσουν μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα.

Τη μεγάλη δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν οι 100-120 εθελοντές, με πρώτο εθελοντή τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητή του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, Δημήτρη Πογαρίδη, οι οποίοι εργάζονται με ζήλο και μεράκι προκειμένου η προσπάθεια να έχει κάθε χρόνο και καλύτερα αποτελέσματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων του 9ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

 • 17:00-22:30: Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση
 • 20:00-21:00: Τελετή Εγκαινίων. Χώρος αμφιθέατρο

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

 • 10:00-22:30: Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση

Κυριακή 7-10-2018

 • 10:00-22:30: Επισκέψεις πολιτών στην έκθεση εργασιών. Χώρος έκθεση

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

 • 09:00-14:30: Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση
 • 17:00-22:30: Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

 • 09:00-14:30: Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση
 • 17:00-22:30: Επισκέψεις πολιτών. Χώρος έκθεση

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

 • 09:00-14:30: Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

 • 09:00-14:30: Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

 • 09:00-14:30: Επισκέψεις σχολείων. Χώροι αμφιθέατρο και έκθεση

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

 • 18:30-21:00: Τελετή κλεισίματος του Φεστιβάλ: Χώρος αμφιθέατρο TEI ΑΜ-Θ
 • 18:30-20:30: Ομιλία προσκεκλημένου ομιλητή. Απολογισμός. Απονομή βραβείων και επαίνων. Κλείσιμο Φεστιβάλ
 • 20:30-21:00: Μουσική εκδήλωση
 • 22:00: Γεύμα εθελοντών