Ο πηλός των Κρηνίδων «μίλησε» για τις δικές του ιστορίες [φωτογραφίες]

Μια ημερίδα για τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού πηλού των Κρηνίδων και μια έκθεση φωτογραφίας «Περί Πηλού» φώτισαν κάθε γωνιά του Πηλοθεραπευτηρίου και των ιαματικών, αναπτυξιακών και... εικαστικών ιδιοτήτων του

Ημερίδα με θέμα τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού πηλού των Κρηνίδων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καβάλας, από τον δήμο Καβάλα, τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας.

Στην εκδήλωση, όπου εκτός των άλλων, παρουσιάστηκε και το λεύκωμα φωτογραφίας με τον τίτλο «Περί Πηλού», εκτός από την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφώντας Κροκίδης, αλλά και ο ιατρός, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μέσω Skype.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι επιστημονικές τοποθετήσεις του καθηγητή Δερματολογίας-Νομικού και προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνου Κουσκούκη, ο οποίος μίλησε για τις θεραπευτικές εφαρμογές της πηλοθεραπείας. Ο Γιώργος Πατούλης, μέσω skype αναφέρθηκε στον τουρισμό υγείας ως εναλλακτική μορφή Τουρισμού στην Ελλάδα, ενώ ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Καλοκασίδης και ο φυσίατρος και ιατρός αποκατάστασης, Χαράλαμπος Γιαπράκης αναφέρθηκε στην συμβολή της πηλοθεραπείας στην ψωρίαση και στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Αναστασία Ιωσηφίδου να μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων και άνοιξε με την έκθεση φωτογραφίας «Περί Πηλού» των φωτογράφων Μακρίνας Μπελετσέλη και Γιώργου Μυτιληνού, ο οποίος βραβεύτηκε για την εξαιρετική δουλειά του με θέμα τον πηλό.

«Το Πηλοθεραπευτήριο είναι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και για την οικονομία της περιοχής μας»

Στις δηλώσεις της η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Αναστασία Ιωσηφίδου τόνισε: «Είναι μία πολύ σημαντική ημερίδα για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που αφορά το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων και τον ιαματικό τουρισμό με μία εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας με διάφορα μοντέλα μέσα στον πηλό. Είμαστε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, οι ίδιοι οι γιατροί αναγνωρίζουν την ιαματική ιδιότητα του πηλού Κρηνίδων. Έχουμε πολλούς γιατρούς εισηγητές, αλλά και μία μικρή αναδρομή από εμάς για την πορεία του Πηλοθεραπευτηρίου και τα σχέδιά μας για το μέλλον, καθώς είναι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και για την οικονομία της περιοχής μας».

«Η θεραπεία με τον πηλό είναι μία επικουρική θεραπεία μαζί με τις άλλες κλασσικές θεραπείες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης υποστήριξε: «Είναι μία έκθεση που πλαισιώνεται από μία ημερίδα όπου συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων αναλύουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη Πηλοθεραπεία, με πρώτο τον καθηγητή κ. Κουσκούκη ο οποίος ασχολείται με την ιαματική ιατρική, πρώην καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου του, δερματολόγος από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Καβάλα θα εκπροσωπηθεί από γιατρό φυσικής αποκατάστασης που θα αναφερθούν ο καθένας από την πλευρά του στα οφέλη του πηλού. Θα γίνει εκτενής αναφορά στα προγράμματα αποκατάστασης και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι να δείξουμε ότι η θεραπεία με τον πηλό είναι μία επικουρική θεραπεία μαζί με τις άλλες κλασσικές θεραπείες είτε για τις παθήσεις του δέρματος είτε του μυοσκελετικού».

«Προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός»

Στον σύντομο χαιρετισμό της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε: «Οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν υπό την ευθύνη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αποτελούν έναν πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας, αλλά και υδροθεραπείας στο καθ’ όλα εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Πηλοθεραπευτήριο για να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης».

Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση φωτογραφίας «Περί Πηλού»