Οι Φίλιπποι τίμησαν τη μνήμη των νεκρών της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941

Επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και αποκαλυπτήρια επιγραφής πεσόντα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην διάρκεια των εκδηλώσεων

Εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου του 1941, κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής, πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους Καβάλας την Κυριακή 7/10.

Μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρέλασαν  οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων και του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Ο Ακρίτας».

Στο Ηρώων μετά την επιμνημόσυνη δέηση, την «Προσευχή» και το Προσκλητήριο Νεκρών έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Βουλευτή Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας   Θόδωρο Μαρκόπουλο, την Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας Βαρβάρα Μπαλτζίδου, τον Υπαστυνόμο Α’ Διοικητή του Α.Σ. Κρηνίδων  Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο, τον πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Φιλίππων  Γιώργο Παπατζάνη, τον  συγγενή  θύματος της σφαγής Γιώργο Παπαδήμα, τους  μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων, τον  Πολιτιστικό Σύλλογο  Φιλίππων, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ακρίτας»,  την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης  οι βουλευτές Καβάλας Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο Ταξίαρχος – Υποδιοικητής της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων  κ. Ιωάννης Χατζησαββίδης, ο πρώην  Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης   Γιώργος Καλαντζής, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Αναστάσιος Τσουρουκίδης, ο πρώην βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, ο πρώην  Αντιπεριφερειάρχης  Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς,  ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος καθώς και πολλοί  δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής. Για το χρονικό της σφαγής μίλησε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Βασιλική Σογαντζή.

Ακολούθησαν αποκαλυπτήρια επιγραφής πεσόντα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έξοδα για την κατασκευή και τοποθέτηση της επιγραφής, την επισκευή μαρμάρων του μνημείου  ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων, με συμμετοχή του συγγενή των θυμάτων της σφαγής του Γιώργου Παπαδήμα. Ο πεσόντας Γαρύφαλλος Μπίλιας, στρατιώτης Δ’ Συντάγματος ΠΕΔ, γεννήθηκε το 1915 στην Ανατολική Θράκη και ήρθε πρόσφυγας  με τους γονείς του στις Κορυφές. Έπειτα εγκαταστάθηκαν στους Φιλίππους. Βρέθηκε στα Οχυρά της γραμμής Μεταξά σαν επίστρατος όπου και σκοτώθηκε στην θέση Μαλιάγκα Νευροκοπίου στις 8 Απριλίου το 1941, κατά την εισβολή των Γερμανών.

Μετά την λήξη της τελετής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Στρατιωτική Θητεία Φιλιππισίων» και έκθεση παιδικής ζωγραφιάς με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη». Ακολούθησε δεξίωση στον ίδιο χώρο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, τους κατοίκους του χωριού, τους Πολωνούς επισκέπτες και  τους Πολιτιστικούς συλλόγους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους,  τον Δήμο Καβάλας για την συμμετοχή του στην πραγματοποίηση του μπουφέ, την Φιλαρμονική Ορχήστρα Κρηνίδων και τον Αρχιμουσικό της Αναστάσιο Σαββίδη που απέδωσαν τιμές στην εκδήλωση, καθώς και τα μέλη του συλλόγου που βοήθησαν στην επιτυχή  πραγματοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων.