Εικόνες από το μέλλον στην Εγνατία Οδό: Drones επιθεωρούν τη γέφυρα του Στρυμόνα

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα, με ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα-Συνειδητά επιλέχτηκε από όλη την Εγνατία ο παλαιός κλάδος της γέφυρας του Στρυμόνα, ο οποίος παρουσίασε φθορές γρηγορότερα από ό,τι έπρεπε

Τέσσερα φορτηγά, συνολικού βάρους 180 τόνων, τοποθετήθηκαν στο κέντρο του ενός κλάδου της γέφυρας Στρυμόνα. Με τη γέφυρα στα όρια της αντοχής της, δύο drones την προσεγγίζουν από όλες τις πλευρές, ενώ μία ομάδα τα κατευθύνει από το έδαφος, συντονίζοντας τις κινήσεις τους. Όλοι αγωνιούν για τον ίδιο λόγο: θα καταφέρουν τα drones να βρουν και να καταγράψουν τις φθορές στη γέφυρα, όπως ακριβώς θα έκανε ένα συνεργείο ειδικών;

Το πολύ ενδιαφέρον πείραμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΕROBI (από τα αρχικά Aerial Robotic Inspection), στο οποίο συμμετέχει η Εγνατία Οδός ΑΕ με συντονιστή την εταιρεία Airbus (χρηματοδότηση από το Horizon 2020). Στόχος είναι η δημιουργία ενός ρομποτικού συστήματος που θα πραγματοποιεί γρήγορα, αξιόπιστα… και από αέρος επιθεώρηση της κατάστασης γεφυρών, χωρίς να απαιτούνται η διακοπή της κυκλοφορίας και η εργασία ενός συνεργείου ειδικών υπό αντίξοες ή και επικίνδυνες συνθήκες.

«Τα κοινά drones μπορούν να μεταδώσουν μία εικόνα, αλλά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ακριβείς μετρήσεις ή να χαρτογραφήσουν από απόσταση», εξηγεί στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Παναγιώτης Πανέτσος, προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης και ελέγχου κατασκευών στην Εγνατία Οδό. «Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, λοιπόν, κατασκευάστηκαν από ισπανική εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης δύο drones που μπορούν να πραγματοποιούν εναέρια επιθεώρηση. Το μεγάλο, με οκτώ ρότορες, σκανάρει γρήγορα όλη τη γέφυρα, εντοπίζει και καταγράφει τις ζημιές, ενώ το μικρότερο κάνει τοπογραφική μέτρηση της υψομετρίας των δοκών της γέφυρας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις δοκιμαστικές φορτίσεις. Χάρη στον ειδικό βραχίονά του, μάλιστα, μπορεί να ακουμπά κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας».

Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 και πλέον έχει φθάσει στο στάδιο των δοκιμών. Η Εγνατία Οδός, η οποία πραγματοποιεί ένα εκτενές πρόγραμμα παρακολούθησης των γεφυρών της, ανέλαβε να προτείνει μία γέφυρα που να έχει ελεγχθεί πρόσφατα. Κατέληξε στον παλαιό κλάδο της γέφυρας Στρυμόνα, μία γέφυρα 240 μέτρων η οποία κατασκευάστηκε το 1985.

«Ο παλαιός κλάδος της γέφυρας έχει παρουσιάσει φθορές γρηγορότερα από ό,τι έπρεπε και τον παρακολουθούμε στενά. Επομένως, γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα προβλήματά της και μπορούμε να ελέγξουμε αν το drone θα τα εντοπίσει, δηλαδή πόσο αποτελεσματικό είναι. Να σημειωθεί ότι χάρη σε έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, το drone μαθαίνει να αναγνωρίζει τα είδη των φθορών και να δίνει όχι μόνο την ακριβή τους θέση, αλλά και την κατηγορία τους». Η “φόρτιση” της γέφυρας με 180 τόνους έγινε προκειμένου να εξακριβωθούν τα λειτουργικά της όρια. Με τη βοήθεια γεωδαιτικού σταθμού μετρήσαμε ότι η γέφυρα “κάθισε” στο κέντρο της 9 χιλιοστά», εξηγεί ο κ. Πανέτσος.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; «Στις δοκιμές αποδείχθηκε ότι το drone εντόπισε το σύνολο των φθορών σε πολύ σύντομο χρόνο, μόλις 15 λεπτά και μέτρησε με αρκετή ακρίβεια την παραμόρφωση της γέφυρας. Εκεί που το σύστημα επιδέχεται βελτίωση είναι η ταχύτητα με την οποία επιλέγει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για την επιθεώρηση».

Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται συνήθως σε μεγάλες γέφυρες από σκυρόδεμα; «Το συνηθέστερο είναι οι ρωγμές, που προκαλούνται συνήθως από τις διαφορές θερμοκρασίας και τη συστολή/διαστολή και ενίοτε από δομική ανεπάρκεια, όταν δηλαδή η γέφυρα έχει φορτιστεί περισσότερο από ό,τι πρέπει ή έχει ξεπεραστεί η αντοχή της», λέει ο κ. Πανέτσος.

«Για να αξιολογήσουμε μια ρωγμή, πρέπει να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό, το εύρος και το βάθος της. Συνηθισμένες είναι οι “εκτινάξεις”, όταν δηλαδή έχει οξειδωθεί ο οπλισμός του τσιμέντου και “τινάζει” κομμάτια. Επίσης στους ελέγχους παρακολουθούμε την υγρασία και τους αποχρωματισμούς της γέφυρας», προσθέτει.

*Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ