«Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης» της Μαρίζας Κωχ γοήτευσε την Καβάλα [φωτογραφίες]

Η γνωστή και αγαπημένη ερμηνεύτρια παρουσίασε το νέο της πόνημα στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, συνοδεία της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το βιβλίο της γνωστής σε όλους ερμηνεύτριας Μαρίζας Κωχ, «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης».

Τη Μαρίζα Κωχ παρουσίασε ο συγγραφέας, Δημήτρης Ντουμπουρίδης-Κεραμεύς, ενώ για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος, Κατερίνα Κακιλή. Αποσπάσματα διάβασαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί και μέλη της «Θεατρικής Μηχανής» Βιβή Θεοδωρίδου και Μαρία Μπουγά, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Λίγα λόγια για τη Μαρίζα Κωχ

Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Στα 50 χρόνια της σταδιοδρομίας της, έχει επανειλημμένα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει ταξιδέψει στον κόσμο, τραγουδώντας σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα, συχνά ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.

Έχει ηχογραφήσει 23 δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια και δικές της συνθέσεις πάνω στην ποίηση της Σαπφώς, της Κικής Δημουλά και επίσης του Κώστα Βάρναλη, του Γιώργου Σαραντάρη και του Νίκου Καββαδία, καθώς και κύκλο παραδοσιακών τραγουδιών και παιχνιδοτράγουδα για παιδιά.

Το 1996 δημιούργησε το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου: Μαρίζα Κωχ» και την «Παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού» στο Ωδείο Αθηνών. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για παιδιά: Η γοργόνα ταξιδεύει το μικρό Αλέξανδρο, Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω, Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια κι έχει ανεβάσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το έργο της ως πρωτότυπη μουσική εργασία για παιδιά βρίσκεται πλέον στη διδακτέα ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει τιμηθεί: για το μουσικοπαιδαγωγικό της έργο από την UNESCO, ως Ελληνίδα Δημιουργός από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών για την Εκπαίδευση, όπως επίσης και από πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση και επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ διετέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα. Το βιβλίο με τίτλο «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης» με τρυφερότητα, χιούμορ και κατασταλαγμένη σοφία, η αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στη Σαντορίνη ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή, τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, αποτίοντας φόρο τιμής στα βιώματα που τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο, ως μουσικοπαιδαγωγό και ως ερμηνεύτρια. Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό και από δύο τραγούδια για τη Σαντορίνη: το παραδοσιακό «Το άστρο της αυγής», σε ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ και τον καινούργιο δικό της τραγούδι «Απέναντι στο ηφαίστειο».

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου