Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ: Η Καβάλα συνδέει τις χώρες του Ευξείνου Πόντου

Η πόλη συμβάλει στη συνεργασία μεταξύ των χωρών οι οποίες γειτονεύουν, με φόντο το συνδικαλιστικό κίνημα και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της οικονομίας-Οι εργασίες της διάσκεψης θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Μία σημαντική μέρα για την πόλη της Καβάλας χαρακτήρισε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, καθώς μετά από πολλά χρόνια, μία διοργάνωση που φέρει τη σφραγίδα του ελληνικού κοινοβουλίου γίνεται σε πόλη εκτός της Αθήνας.

Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) η οποία θα φιλοξενηθεί για 2 μέρες, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 στο ξενοδοχείο LUCY και στην οποία λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μάρκος Μπόλαρης, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ασάφ Χατζίεφ από το Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μικαήλ Εμελιάνοφ από τη Ρωσία, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Οι 30 βουλευτές κοινοβουλίων 12 κρατών-μελών του ΟΣΕΠ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το συνδικαλιστικό κίνημα και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Όταν μάλιστα αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μία πόλη με τόσο πλούσιο ιστορικό απόθεμα σχετικά με τους εργατικούς αγώνες, γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα τόσο της ουσίας της συζήτησης, όσο και ο συμβολισμός», δηλώνει κ. Μορφίδης.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην Καβάλα, θα ανακαλύψουν τη δυναμική της, την ομορφιά της, τους ανθρώπους της, την αναπτυξιακή της προοπτική, συμπληρώνοντας «ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που γειτονεύουν, με γνώμονα την κοινωνική ευημερία, τη συνοχή και τη στόχευση σε ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρει ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δήλωσαν οι επικεφαλής της συνεδρίασης

Μάρκος Μπόλαρης-Υφυπουργός Εξωτερικών
Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής της τον κ. Μορφίδη, να έχουμε τη συνεδρίαση στην Καβάλα για ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία των πολιτών, εργαζόμενους, εργασιακά δικαιώματα και το συνδικαλιστικό κίνημα, ζητήματα που είναι καίρια για την ανάπτυξη των χωρών και τις συνεργασίες. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου είναι ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός, που ενδιαφέρει πολύ τη χώρα μας, καθώς είναι ένα forum διαλόγου και συνεργασιών που προάγει την ειρήνη στην περιοχή. Η χώρα μας θέλει να είναι πυλώνας ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή κι αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν, ως ψηφίδες, στη δόμηση και διατήρηση αυτού του πυλώνα ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο.

Κώστας Μορφίδης-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας
Για εμάς είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεδρίαση, γιατί μετά από αρκετά χρόνια μια διοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων γίνεται σε μια πόλη εκτός Αθήνας και είναι τιμή για το ότι επιλέχθηκε η Καβάλα. Έχουμε οργανώσει πολύ καλά τη συνεδρίαση, η οποία θα είναι παραγωγική με θέμα της το συνδικαλιστικό κίνημα στις χώρες του Εύξεινου Πόντου και πως συμβάλλει αυτό στην ανάπτυξη των χωρών.

Μικαήλ Εμελιάνοφ-Πρόεδρος της Επιτροπής
Ως πρόεδρος της Επιτροπής πολιτικών και νομικών υποθέσεων θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Βουλή των Ελλήνων και την πόλη της Καβάλας για τις άρτιες συνθήκες συνεργασίας που έχουν εξασφαλίσει για τη διοργάνωση αυτή. Η συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στη δράση των συνδικάτων, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

Ασάφ Χατζίεφ-Γενικός γραμματέας του Οργανισμού
Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Καβάλα, διότι η Ελλάδα πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη χώρα σας και ευχαριστούμε όλους όσοι διοργάνωσαν αυτή τη συνάντηση σε αυτήν την πανέμορφη πόλη.

*Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας