Το ταξίδι στη μακραίωνη Ιστορία του Παγγαίου μόλις ξεκίνησε… [φωτογραφίες]

Έναρξη του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του δήμου Παγγαίου-46 εισηγητές θα «ανασκάψουν» την Ιστορική αλήθεια του τόπου, αναλύοντας ποικίλα θέματα με φόντο το Παγγαίο

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018 οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου -οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2018- στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του δήμου Παγγαίου.

Το Συνέδριο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τη χαρά του για το γεγονός ότι σ’ αυτό το ταξίδι στην Ιστορία συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, «χωρίς σκοπιμότητες, παρά μόνο για να ζήσουν την εσωτερική και ψυχική ικανοποίηση που χαρίζει στον κάθε άνθρωπο η έρευνα της αλήθειας, με έναν κοινό σκοπό ο οποίος δεν είναι ούτε εθνικιστικός ούτε τοπικιστικός», συγχαίροντας, παράλληλα όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της 2ης «ανασκαφής» στην Ιστορία του Παγγαίου.

«Η Ιστορία χρήζει καταγραφής και μας διδάσκει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον. Είναι δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον. Προλαμβάνει, εμπνέει, μας θυμίζει και μας ενώνει ως λαό», δήλωσε η αντιδήμαρχος Παγγαίου, Λία Δημητρακούδη, καλωσορίζοντας εισηγητές και καλεσμένους, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως για τη στήριξη της διοργάνωσης, όπως και στην ΠΕΔ, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στη Δημοτική Αρχή και στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, αλλά και σε όλους τους εισηγητές οι οποίοι θα καλύψουν το φάσμα της Ιστορίας του Παγγαίου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου και όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια εποχή σαν τη σημερινή, οφείλουμε, αξιοποιώντας την επιστήμη, να δώσουμε μια απάντηση σε όσους επιβουλεύονται την Ιστορία μας και να την τεκμηριώσουμε, πετώντας στον ιστορικό κάλαθο των αχρήστων αδικαιολόγητες παραχαράξεις της», ενώ χαρακτήρισε τέτοιες προσπάθειες, όπως είναι το Συνέδριο, ως «το καλύτερο μνημόσυνο για όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είναι η Μακεδονία μας μια και αυτονόητα Ελληνική».

«Καλωσορίζω όλους εσάς, τους διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές, για τον πλούτο που μας προσφέρετε και βοηθάτε στην αναβάθμιση του τόπου μας. Είναι μια ευκαιρία για να γνωριστούμε, ίσως και να αναμετρηθούμε με την Ιστορία μας», δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ενώ επισήμανε και το γεγονός ότι το 2ο Συνέδριο προσέλκυσε πολύ μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον από ό,τι η πρώτη προσπάθεια. Παράλληλα, τόνισε ότι ο δήμος Παγγαίου θα είναι πάντα θερμός υποστηρικτής κάθε ανάλογης προσπάθειας.

Στη συνέχεια ο Οργανωτικός Γραμματέας του Συνεδρίου, Άρης Μεντίζης, έδωσε τον λόγο στους εισηγητές και παράλληλα το «λάκτισμα» για το κυρίως μενού του Συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων γέμισαν μέχρι και οι… διάδρομοι του Αμφιθεάτρου, κάτι το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα και το ενδιαφέρον του κοινού για τα θέματα του Συνεδρίου.

Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη του Συνεδρίου

Διαβάστε [εδώ] αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου