«Κάν’ το Σωστά»: Ένα πρόγραμμα οδικής ασφάλειας το οποίο σώζει ζωές

Δήμος Καβάλας, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας και Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» μαθαίνουν στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Καβάλας τι θα πει ασφαλής οδήγηση

Ο δήμος Καβάλας, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», διοργανώνουν πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας με τίτλο «Κάν’ το Σωστά», με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας.

H αντιδήμαρχος, Μαρία Φραντζεσκάκη, η οποία εκπροσώπησε τη δήμαρχο Καβάλας στη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα, πληροφόρησε ότι 500 παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων της Καβάλας θα ενημερωθούν από τα στελέχη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, μέσα από μια βιωματική εμπειρία με τη βοήθεια προσομοιωτή, προσθέτοντας ότι το έργο των μελών του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» έχει σώσει ζωές και είναι πολύ σημαντικό.

Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε από τη μητέρα του Πάνου Μυλωνά, όταν το 2004 ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Πάτρας, ηλικίας 22 μόλις ετών, είχε ένα θανάσιμο τροχαίο δυστύχημα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση αυτού του Ινστιτούτου, το Ίδρυμα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων και περισσότερα στα νέα παιδιά. Προσπαθεί να υποστηρίξει την πολιτεία προσφέροντας κουλτούρα οδηγικής συμπεριφοράς, εκπαιδεύοντας πάνω από 125.000 παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και άλλες 140.000 πολιτών οι οποίοι παρακολουθούν τα προγράμματα και χιλιάδες άλλους πολίτες στους οποίους έφτασαν τα μηνύματά τους.

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Βαγενάς, είπε: «Όταν δέχτηκα την επίσκεψη των Σοροπτιμιστριών και μου ζήτησαν να έρθει στην Καβάλα ένα κλιμάκιο του Ινστιτούτου Παναγιώτη Μυλωνά ενθουσιάστηκα. Κάθε χρόνο 2.500 άνθρωποι σκοτώνονται στην Ελλάδα από τροχαία δυστυχήματα  και το χειρότερο είναι ότι δυο φορές τόσοι, μένουν ανάπηροι κι αυτό αποτελεί τραγωδία για το έθνος μας. Πρέπει οι μαθητές μας να μάθουν πώς θα χειρίζονται το αυτοκίνητο. Γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε με χαρά στη πρόταση αυτή των Σοροπτιμιστριών και την στήριξη του δήμου και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, καθώς και της ΠΕΚ».

Η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας, Ευαγγελία Οικονομίδου, είπε: «Ο Όμιλος αποτελεί στη Καβάλα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πυρήνα εθελοντικής δράσης και δραστηριοποιούμαστε 55 χρόνια. Βασικός παράγοντας της ποιότητας ζωής είναι η υγεία και πέραν αυτού είναι δικαίωμα η εκπαίδευση, καθώς μέσα από αυτή αναπτύσσεται η ανθρώπινη προσωπικότητα. Για τους λόγους αυτούς γεννήθηκε στον Όμιλό μας η έμπνευση να στηρίξουμε το πρόγραμμα του Ινστιτούτου “Πάνος Μυλωνάς”, το οποίο δημιουργήθηκε από τη μητέρα του, Βάσω Δανέλη-Μυλωνά, μετά το δυστύχημα του γιου της».

Ο εκπαιδευτής του Ινστιτούτου, δήλωσε από την πλευρά του: «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τα παιδιά και να τα ενημερώσουμε για το τι γίνεται στους δρόμους. Η ενσυναίσθηση που υπάρχει στο Ινστιτούτο κάνει στα παιδιά νύξεις για την αξία της ανθρώπινης ζωής από τα τροχαία, βλέποντας το βάθος του πόνου ενός χαμού. Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά να προσέχουν αυτούς που τους αγαπάνε και αυτούς που αγαπούν. Συνεχίζουμε τη δράση μας σε όλη τη χώρα και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 έχουμε την ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα και βλέπουμε τη νεολαία να μας αγκαλιάζει μαζί με τους εθελοντές μας. Φέτος έχουμε 30 συμμετέχουσες πόλεις με 31 νυχτερινά κέντρα. Βασικό μας σύνθημα είναι το “Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ”. Πάνω σ’ αυτό θα στηριχτούμε και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την από κοινού ενημέρωση για το μέλλον της Ελλάδας μας».