Καβάλα: Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού [φωτογραφίες]

Πλήθος κόσμου στην τελετή εγκαινίων ενός έργου το οποίο έχει ως στόχο τη διατήρηση της μνήμης και της παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Μουσική, θέατρο, ποίηση και πλούσια λαογραφία από το ένδοξο παρελθόν του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Καβαλιώτες, επίσημοι και μη, οι οποίοι κατέκλυσαν το πρωί της Κυριακής 21 Οκτωβρίου 2018 το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτω από τις Καμάρες, στην οδό Κολοκοτρώνη, με αφορμή τα εγκαίνια του χώρου και οικοδεσπότες τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας».

Πρόκειται για μία πολύχρονη προσπάθεια, ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί ημερών Κωστή Σιμιτσή και ολοκληρώθηκε στην θητεία της Δήμητρας Τσανάκα. Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων έδωσε πλήθος επισήμων, από την Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, βουλευτές του Νομού Καβάλας, υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Εκκλησίας, παρόντος του Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στεφάνου, αλλά και της Αστυνομίας. Τον αγιασμό, μετά από ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Στέφανος, ενώ την τελετή συνόδευσε η χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας.

Τα εκθέματα του Μουσείου και οι ώρες λειτουργίας του

Στο Μουσείο δημιουργήθηκαν 3 βασικοί ξεχωριστοί χώροι, συνολικής εκτάσεως 45 τετραγωνικών μέτρων. Ο Σύλλογος Μικρασιατών, εξόπλισε το Μουσείο με όσα περισσότερα εκθέματα γινόταν από ένα πλήθος δεκάδων δωρητών. Ανάμεσά τους διάφορα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, κειμήλια, ιστορικά εκθέματα, φορεσιές και έπιπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εκθέματα φτάνουν τα 600, ενώ ακόμη τόσα βρίσκονται στις αποθήκες του Συλλόγου.

Η κεντρική ιδέα του Μουσείου ήταν να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα Μικρασιάτικο νοικοκυριό με όλα τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Έφορος του Μουσείου ορίστηκε ο Μανώλης Ζαχαρόπουλος ο οποίος ξόδεψε πολλές ώρες δουλειάς για την προετοιμασία του. Ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού εθελοντικά τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 09:30 ως τις 13:30 και Κυριακή από τις 11:00 ως τις 14:00. Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν μεγάλες πινακίδες και χάρτες του ελληνισμού στην Ανατολή, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχες πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια