Άγρια κόντρα στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας

Διοίκηση και ΠΑΜΕ «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» με ανακοινώσεις που περιέχουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με αφορμή την πρόταση για κήρυξη απεργίας στις 8 Νοεμβρίου και αλλαγές στο καταστατικό

Άγρια κόντρα ξέσπασε στο Εργατικό κέντρο της Καβάλας μεταξύ της διοίκησης του ΕΥΚ και του ΠΑΜΕ, με αφορμή την πρόταση του τελευταίου να προκηρυχθεί απεργία στις 8 Νοεμβρίου και οι αλλαγές στο καταστατικό του Κέντρου. Η κόντρα ξεκίνησε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο και συνεχίστηκε με οξύτατες ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές. Το ΠΑΜΕ μιλάει για ένα ΕΥΚ όπου βασιλεύει η νοθεία και υπακούει στα συμφέροντα τον αφεντικών, ενώ η διοίκηση του Εργατικού κέντρου απαντάει επισημαίνοντας τη λύπη της γιατί η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ δεν διανοούνται ότι υπάρχει κι άλλο είδος δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν αντέχουν την κριτική και ότι έχει γίνει μια ανάδελφη παράταξη που δεν συνδιαλέγεται με κανέναν.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών

ΠΑΜΕ Γραμματεία Ν. Καβάλας: «Όταν ένα Εργατικό Κέντρο είναι ο καλύτερος «ντίλερ» των μεγαλοεργοδοτών»

«Η κατρακύλα του ΕΥΚ Καβάλας για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται  ότι  δεν έχει πάτο. Η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) επιβεβαίωσε ότι καλύτερο ντίλερ για τα συμφέροντά της, η μεγαλοεργοδοσία της περιοχής δεν θα μπορούσε να βρει. Συγκεκριμένα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΥΚ Καβάλας επανέφεραν την πρόταση για την αλλαγή του καταστατικού για να έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις. Φυσικά οι πειθαρχικές κυρώσεις δεν αφορούν τις δικές τους νοθείες, τις εκλογές σε σωματεία φαντάσματα που ψηφίζουν και τα δέντρα. Αφορούν τις προσπάθειές τους να βάλουν εμπόδιο στην δράση συνδικαλιστών και σωματείων που παλεύουν ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα των ίδιων των εργαζομένων, απαλλαγμένο από εργατοπατέρες και τσιράκια. Γιατί οι συνδικαλιστές αυτοί δεν είναι σαν τα μούτρα τους. Τα σωματεία που τους εκλέγουν τα γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της Καβάλας, με διαδικασίες στο φως της μέρας. Γιατί αυτοί οι συνδικαλιστές δεν ανέχονται το ΕΥΚ να είναι όμηρος στα συμφέροντα τον αφεντικών και να βασιλεύει η νοθεία.

Δεν θα τους περάσει!!!

Όπως και λίγους μήνες πριν, έτσι και τώρα, οι ίδιοι εργαζόμενοι, τα ίδια ταξικά σωματεία θα απαντήσουν μαζικά με κινητοποιήσεις και θα τους χαλάσουν τα σχέδια.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΥΚ είναι υπόλογη στους εργαζόμενους στην Καβάλα:

  • Γιατί την ώρα που αρνούνται να συζητήσουν για το πώς θα οργανωθεί η απάντηση των εργαζομένων την αντιλαϊκή επίθεση, αυτοί το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα διασφαλίσουν τις καρέκλες τους. Την ίδια στιγμή που αυτοί χαρακτηρίζουν «παράτυπο» να συζητάς για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, χιλιάδες εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη και «οργώνουν» όλους τους χώρους δουλείας να ενημερώσουν τους συναδέρφους τους. Βέβαια η στάση τους αυτή είναι απόλυτα συντονισμένη με την στάση της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΣΕ που δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος λόγος για κήρυξη πανελλαδικής απεργίας συνεχίζοντας το αφήγημα της Κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και για την «ανάπτυξη», που ήρθε αλλά την είδαμε μόνο μέσα στις τσέπες των αφεντικών.
  • Γιατί χωρίς ντροπή χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους στην περιοχή τεμπέληδες (δηλώσεις Προέδρου ΕΥΚ) αγνοώντας ότι είναι χιλιάδες οι ντόπιοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εποχιακές δουλείες για 10-12 ώρες ή και παραπάνω, για ψίχουλα και χωρίς δικαιώματα.
  • Γιατί κάνουν Γενικές Συνελεύσεις με μπράβους, face control και ξύλο σε εκλεγμένους εκπροσώπους του ΕΥΚ.
  • Γιατί με εκβιασμούς από την εργοδοσία στήνουν νόθες εκλογές σωματείων εν κρυπτώ για την παραγωγή νόθων αντιπροσώπων στο ΕΥΚ.

Φυσικά δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια σφηκοφωλιά ξεπουλημένων που συνδιαλέγονται με την εργοδοσία για να επιβάλουν τον νόμο του αφεντικού σε όλους τους χώρους δουλειάς με όρους και μεθόδους μαφίας. Τα ίδια κάνουν στα Εργατικά Κέντρα της Λαμίας, της Κατερίνης κ.α. Όπως τα ίδια έκαναν στην Πάτρα μέχρι που τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ μαζί με όλα τα άλλα σωματεία των εργαζομένων που δεν ανέχονται άλλο την σαπίλα, τους πέταξαν έξω από το εργατικό κέντρο Πάτρας.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής τους γνωρίζουν καλά.

Τα έργα και οι ημέρες τους είναι γνωστά και στις πέτρες, όπως λέει ο λαός και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Νομού μόνο αποτροπιασμό και απέχθεια νιώθουν για αυτούς. Είναι χαρακτηριστικός ο εκδιωγμός, πριν από μερικές μέρες, από τους εργαζόμενους στα θερμοκήπια Selecta Hellas του πρόεδρου του ΕΥΚ Ποδάρα και του συνταξιούχου εδώ και πολλά χρόνια, «αιώνιου προέδρου» Τιάκα, αφού κλήθηκαν από την εργοδοσία να πλέξουν το εγκώμιό της στους εργαζόμενους και να «δικαιολογηθεί» με την σφραγίδα του ΕΥΚ η πρόσφατη απόλυση συνδικαλίστριας.

Τονίζουμε για ακόμα μια φορά στους κυρίους της ΠΑΣΚΕ (συνταξιούχους και μη…) ότι στους εργαζόμενους και στα ταξικά τους σωματεία, ούτε τώρα ούτε ποτέ, δεν πιάνουν οι απειλές και εκβιασμοί των εργοδοτών και των «συνεργατών» τους στο ΕΥΚ. Κανένα πραγματικό σωματείο και κανένας τίμιος συνδικαλιστής δεν μπορεί να ανέχεται μια τέτοια κατάσταση. Όποιοι νομίζανε ότι αυτή η κατάσταση σαπίλας και εκφυλισμού θα μπορέσει να διαιωνίζεται για πάντα η πολύ πρόσφατη ιστορία τους διαψεύδει.

Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με αυτούς και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να τους απομονώσουν και να τους πετάξουν έξω από το ΕΥΚ. Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στα σωματεία που δεν είναι μόνο μία σφραγίδα, είναι ζωντανά και δρουν για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων με βάση τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας».

 

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας: «Το ΠΑΜΕ κάνει το άσπρο μαύρο και παρουσιάζει το ψέμα ως αλήθεια»

«Πότε αλήθεια θα πάψουν οι κύριοι του ΠΑΜΕ να κομίζουν ερμηνείες της συνδικαλιστικής πραγματικότητας  που διαφέρουν από εκείνη που η συντριπτική πλειοψηφία  των εργαζομένων και των πολιτών του Νομού Καβάλας έχουν υπ’ όψη τους;

Το πρόβλημά τους ήταν – και είναι- ότι ποτέ δεν είχαν επίγνωση των αδυναμιών τους και των δυνατοτήτων τους, ούτε καν του ρόλου τους. Το πρόβλημά τους πάντα ήταν να αντιδρούν και ποτέ να δρουν για το γενικότερο συμφέρον των εργαζομένων. Να κάνουν το άσπρο μαύρο. Να παρουσιάζουν το ψέμα ως αλήθεια . Να βλέπουν στα όνειρά τους αυτό που επιθυμούν και να το παρουσιάζουν ως πραγματικότητα.  Ο κατήφορός τους είναι συνεχής.  Στο διάβα τους γίνονται η νομιμότητα ενώ είναι η παρανομία, γίνονται η τάξη ενώ είναι η αταξία.  Γίνονται οι θεσμοί ενώ λειτουργούν εξωθεσμικά και θέλουν όλοι οι άλλοι να τους ακολουθούν στον αντιδημοκρατικό δρόμο τους. Με το έτσι θέλω επιχείρησαν να αναγκάσουν τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 12/10/2018 να συμφωνήσουν με την απόφαση του ΠΑΜΕ και να προκηρύξει απεργία για τις 8 Νοεμβρίου. Τούτο ζητούσαν γιατί τα θεσμικά όργανα έχουν μόνο το δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο να προκηρύξουν απεργία και όχι οι παρατάξεις. Ζητούσαν δηλαδή να πάμε ενάντια στις αποφάσεις των υπερκείμενων οργάνων μας (δηλαδή της ΓΣΕΕ).

Έχουν φτάσει να λένε ότι οι εργαζόμενοι θα μας βάλουν εμάς της ΠΑΣΚΕ στο περιθώριο και ότι μας διώχνουν οι εργαζόμενοι από τους χώρους δουλειάς όταν αυτοί εδώ και 50 χρόνια από την μεταπολίτευση και μετά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας είναι η ελάχιστη μειοψηφία.

Φτάνει κύριοι του ΠΑΜΕ! Δεν καταλαβαίνετε πλέον ότι δεν σας αισθάνεται η κοινωνία;

Τους πειράζει που τροποποιούμε το Καταστατικό με σκοπό να υπάρξουν διαχρονικά κανόνες για όλους στη δράση τους. Έχουν μάθει να μην ελέγχονται, να κάνουν ότι τους κατέβει. Είναι καιρός να μάθετε να λειτουργείτε μέσα στην κοινωνία για τους εργαζόμενους και την πατρίδα.  Ο πόλεμός τους είναι φανατικός και μισαλλόδοξος. Επιβάλλει καταστροφές και απλουστεύσεις. Σύμμαχος όποιος συμφωνεί μαζί τους – εχθρός, φασίστας και πουλημένος όποιος διαφωνεί. Μέχρι τον τελικό στόχο όλα επιτρέπονται. Οι άνθρωποι δεν διανοούνται ότι υπάρχει κι άλλο είδος δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν αντέχουν την κριτική.  Λυπούμαστε κύριοι του ΠΑΜΕ που δεν έχετε άλλο τρόπο να αντισταθείτε στη δράση και στη λογική της ΠΑΣΚΕ από τα να την σπιλώνετε. Λυπούμαστε που γίνατε μια ανάδελφη παράταξη που δεν συνδιαλέγεται με κανέναν».