Ξεκινάνε τα σχολικά γεύματα και σε Δημοτικά Σχολεία της Καβάλας

Ξεκίνησε η πρώτη φάση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα-Ποια σχολεία της Καβάλας μπαίνουν στο πρόγραμμα

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 η διανομή ζεστών γευμάτων στα σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 δήμων όλης τη χώρας. Στην εξίσωση ωστόσο η Καβάλα μπαίνει από την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και οι μαθητές των 12 Δημοτικών Σχολείων του δήμου Καβάλας τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα (1ο Ειδικό, 2ο, 5ο, 7ο, 19ο και 22ο Δημοτικό Καβάλας, Δ.Σ. Ζυγού, Δ.Σ. Αμυγδαλεώνα, 1ο και 2ο Δ.Σ. Κρηνίδων, Δ.Σ. Νέας Καρβάλης, Δ.Σ. Φιλίππων) θα αρχίσουν να λαμβάνουν σχολικά γεύματα, όπως διαβεβαίωσε και με δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστα Μπαντίκου. Ο ίδιος, δε, υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης και σε περισσότερα σχολεία το επόμενο διάστημα.

Άγνοια δηλώνει η Μαρία Φραντζεσκάκη

Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Μπαντίκος υποστηρίζει ότι εκατοντάδες παιδιά θα απολαύσουν τα πρώτα τους φετινά γεύματα, η αρμόδια αντιδήμαρχος Καβάλας δηλώνει πως δεν γνωρίζει τίποτα για την έναρξη διανομής των γευμάτων, λέγοντας πως δεν είμαστε ακόμη μέσα στο πρόγραμμα, καθώς αυτό φέτος δε θα γίνεται μέσω ΚOIΣΠΕ, αλλά με Πανελλαδικό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα

Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 831 σχολεία όλης της Επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Από την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός των επόμενων ημερών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε: «Η παιδική προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις πολιτικές μας για το παιδί σε τέσσερις δράσεις:

  • Τα οικογενειακά επιδόματα,
  • τους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
  • τα σχολικά γεύματα και
  • το νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Παρά τη δημοσιονομική ασφυξία που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τις δράσεις αυτές, από 822 εκ. ευρώ το 2015, στα 1,3 δισ. ευρώ το 2018. Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι των πολιτικών μας για το παιδί, συνέβαλε όχι μόνο στη μείωση της παιδικής φτώχειας, αλλά και στην εμπέδωση και τη διάδοση μίας κουλτούρας συλλογικότητας και αλληλεγγύης εντός της σχολικής κοινότητας».

Το κόστος του προγράμματος

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 3 χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό και για την υλοποίησή του διατίθενται 50 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος, σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.