Καβάλα: Γιατί στήθηκε «γέφυρα» ζωής από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Ο θάνατος ενός ανθρώπου έδωσε ελπίδα και ζωή σε άλλους ασθενείς, μετά από μια μεγάλη επιχείρηση η οποία στήθηκε με τη συνδρομή των γιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας, του ΕΚΑΒ και της Ελληνικής Αστυνομίας

Μια γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 2018, με σκοπό να στηθεί μια «γέφυρα» ζωής η οποία ξεκινούσε από το Γενικό Νοσοκομείου Καβάλας.

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση των συγγενών ενός 52χρονου να δωρίσουν τα όργανά του και συγκεκριμένα τα νεφρά, το ήπαρ και τους οφθαλμούς. Ο άτυχος Καβαλιώτης είχε υποστεί πριν από μερικές μέρες βαρύ εγκεφαλικό και νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, με την κατάστασή του να κρίνεται μη αναστρέψιμη.




Όταν ο 52χρονος κρίθηκε κλινικά νεκρός και οι συγγενείς του αποφάσισαν να δώσουν ελπίδα και ζωή σε άλλους ασθενείς, κινητοποιήθηκε αστραπιαία ένας ολόκληρος μηχανισμός: τα όργανα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καβάλας, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος».

Εκεί ανέμενε ένα Alenia C-27J Spartan της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα από τα 8 δικινητήρια μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία διαθέτει η χώρα και εκτελούν αεροδιακομιδές, ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές αερομεταφορών.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2018 με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας. Εκεί, ασθενοφόρα παρέλαβαν τα όργανα, τα οποία θα μεταμοσχευθούν κατά προτεραιότητα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, ολοκληρώνοντας, παράλληλα, με επιτυχία μια διαδικασία η οποία αποτελεί την ύψιστη έκφανση αγάπης και ανθρωπισμού.

Το tweet της Πολεμικής Αεροπορίας για την ειδική αποστολή