Μειώσεις στο 90% των λογαριασμών νερού της ΔΕΥΑΚ!

Δείτε τις νέες χρεώσεις των τιμολογίων - Σημαντικές ελαφρύνσεις ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου της δημάρχου Καβάλας, όπου όπως τονίστηκε ότι θα έχουν όφελος εκείνοι που κάνουν μικρές καταναλώσεις

Σημαντικές ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης θα δούνε οι δημότες του Δήμου Καβάλας από την 1η Ιανουαρίου 2019, που θα αρχίσει να ισχύει η νέα τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας, ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα κατά τη συνέντευξη τύπου –παρουσίαση της νέας αυτής πολιτικής.

Οι τρεις πυλώνες της τιμολογιακής πολιτικής

Η νέα τιμολογιακή πολιτική, είπε, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 1) στην ελάφρυνση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων και της μέσης καβαλιώτικης οικογένειας, 2) στην ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (της αγοράς) και 3) στην ανάκτηση του κόστους της ΔΕΥΑΚ, την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, τα νέα έργα και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, πρόσθεσε, οι λογαριασμοί του νερού θα έρθουν μειωμένοι στο 90% των καταναλωτών και ιδιαίτερα σε εκείνους που κάνουν μικρές καταναλώσεις. «Πρέπει να μάθουμε, να κάνουμε οικονομία στο νερό, που είναι πολύτιμο φυσικό αγαθό και αφορά κάθε γενιά ανθρώπων», επεσήμανε και ευχαρίστησε τα στελέχη, το προσωπικό, τους προέδρους και τους συνεργάτες της Δ.Ε.Υ.Α., για την πολύμηνη και σοβαρή δουλειά που έκαναν.

Κερδοφόρα η ΔΕΥΑΚ τα 4 τελευταία χρόνια…

«Ευελπιστούμε ότι η πρότασή μας θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα προσφέρει ανακούφιση στους οικονομικά αδύναμους συνδημότες και τους μικροκαταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, Χαράλαμπος Κουφατζής, και στη συνέχεια ανέλυσε τις νέες τιμές κατανάλωσης νερού, που θα εφαρμοστούν στη νέα χρονιά.

Με τα νέα τιμολόγια, θα επιβραβεύονται οι μικροί καταναλωτές και εκείνοι που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑ, για την εξόφληση των λογαριασμών τους. Η χρέωση θα γίνεται κλιμακωτά, ενώ για τις μεγάλες καταναλώσεις θα υπάρχει κλιμακούμενη αύξηση της τιμής ανά κυβικό μέτρο. Η τιμολογιακή πολιτική, είπε ο κ. Κουφατζής, μελετήθηκε πολύ, ώστε να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ, η οποία «οδεύει» προς τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών με κερδοφορία! Ως κοινωφελής επιχείρηση, σημείωσε, η ΔΕΥΑΚ πρέπει να μετακυλύει τα κέρδη της προς τους καταναλωτές, με νέα έργα υποδομών, συντήρηση και αναβάθμιση δικτύων και εξοπλισμού και προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Έργα στην Κηπούπολη και τον Αμυγδαλεώνα

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δύο έργων ύδρευσης και η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του βιολογικού σταθμού της Καβάλας. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθούν, με 2,6 και 3,3 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, τα έργα ύδρευσης στην περιοχή της Κηπούπολης Καβάλας και στον Αμυγδαλεώνα. Επίσης, όπως είπε ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Άγγελος Λογκάρης, άρχισαν να λειτουργούν οι καινούργιοι αεριστήρες στο σύστημα εξαερισμού του βιολογικού σταθμού στην «Άσπρη Άμμο».

Οι νέες χρεώσεις των τιμολογίων

Όσον αφορά τις νέες χρεώσεις στα τιμολόγια ύδρευσης έχουν ως εξής:

(Δημοτική Ενότητα Καβάλας)
Ισχύον τιμολόγιο                                                Πρόταση
0-30κ.μ. 0,45 ευρώ
Από 0 έως και 50κ.μ.      1,45 ευρώ                   31-50κ.μ. 1,30 ευρώ
Από 51 έως και 80κ.μ.    1,49 ευρώ                   51-80κ.μ. 1,40 ευρώ
άνω των 80κ.μ.               1,56 ευρώ                    81-120κ.μ. 1,60 ευρώ
ελάχιστη κατανάλωση 40 κ.μ. το έτος
(14+14+12 ανά 4μηνο)                                       >120κ.μ. 1,80 ευρώ
πάγιο 3€/μήνα+2€/4μηνο, για αλλαγή υδρομέτρων

(Δημοτική Ενότητα Φιλίππων)
Ισχύον τιμολόγιο                                                 Πρόταση
0-30κ.μ. 0,15 ευρώ
0-80κ.μ. 0,75 ευρώ                                              31-50κ.μ. 0,60 ευρώ
81-120κ.μ. 0,84 ευρώ                                          51-80κ.μ. 0,75 ευρώ
;120κ.μ. 0,93 ευρώ                                              81-120κ.μ. 1,00 ευρώ
ελάχιστη κατανάλωση 10 κ.μ.
ανά 4μηνο+πάγιο 20€/έτος                                  >120κ.μ. 1,20 ευρώ
πάγιο 3€/μήνα+2€/4μηνο για αλλαγή υδρομέτρων

ΔΕ Καβάλας

Καταναλωτής που θα πλήρωνε για 0 κυβικά μέτρα 23 ευρώ, με το νέο τιμολόγιο θα πληρώνει 14 ευρώ. Επίσης, καταναλωτής που θα πλήρωνε για 30 κυβικά μέτρα 48,6 ευρώ, με το νέο τιμολόγιο θα πληρώνει 30,2 ευρώ.

ΔΕ Φιλίππων

Καταναλωτής που πλήρωνε για 50 κυβικά μέτρα 56,66 ευρώ, με το νέο τιμολόγιο θα πληρώνει 34 ευρώ. Επίσης, καταναλωτής που θα πλήρωνε για 120 κυβικά μέτρα 121 ευρώ, με το νέο τιμολόγιο θα πληρώνει 109 ευρώ.