Δημοτική Αστυνομία Καβάλας: «Βροχή» οι παράνομες σταθμεύσεις-Αναλυτικά στοιχεία

Λίγο το προσωπικό της Υπηρεσίας, πολλές οι αρμοδιότητες-Τι θα γίνει με την ελεγχόμενη στάθμευση

Μέσα σε 10 μήνες, βεβαιώθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία Καβάλας 3.760 παραβάσεις του ΚΟΚ, αφαιρέθηκαν πινακίδες από 25 οχήματα, οι υποθέσεις σφραγίσεων και αποσφραγίσεων καταστημάτων έφτασαν τις 69, ενώ από τους ελέγχους για το υπαίθριο εμπόριο προέκυψαν παραβάσεις σε 66 περιπτώσεις.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία Καβάλας, Ηλίας Καλανταρίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα με τα στοιχεία, ο κ. Καλανταρίδης σημείωσε ότι η Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη και με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων και αγώνων και μάλιστα με 18, επί της ουσίας, άτομα, εκ των οποίων στους δρόμους είναι συνήθως οι 13, ενώ 2 υπάλληλοι εργάζονται στις Κρηνίδες.

Τι θα γίνει με την ελεγχόμενη στάθμευση

Όσον αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση και στην εφαρμογή της, ο κ. Καλανταρίδης σχολίασε: «Από το νέο έτος η ελεγχόμενη στάθμευση θα είναι ένας επιπλέον φόρτος για τη Δημοτική Αστυνομία. Αρχικά θα λειτουργήσει όπως παλιά και στη συνέχεια με κάποιες τροποποιήσεις ελέγχου και ενημέρωσης για τους ελεύθερους χώρους στάθμευσης, μέσω της επιλογής του δήμου μας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής ενημέρωσης που θα εφαρμοστεί -αν όλα πάνε καλά- σε 8 δήμους. Αν αυτό δε γίνει, θα εγκαταστήσει ο δήμος μας από μόνος του ένα παρόμοιο πρόγραμμα, ώστε ηλεκτρονικά να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Το κόστος αυτού του προγράμματος θα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου».

Αναλυτικά τα στοιχεία

Κατά την χρονική περίοδο από 01/01/2018 έως 31/10/2018, η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία πλέον αποτελείται από 18 εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργεί σε 2 βάρδιες (6-10 άτομα στην πρωινή, 2 άτομα στην απογευματινή, 2 άτομα στη Δ.Ε. Φιλίππων), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και εφαρμόζοντας τους σχετικούς νόμους και τις κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, προέβη  σε πλήθος ενεργειών, ελέγχων, αυτοψιών κτλ οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  1. Παράνομες σταθμεύσεις:Έχουν βεβαιωθεί κατόπιν ελέγχου από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας 760 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. για παράνομη στάθμευση και έχουν αφαιρεθεί 25 πινακίδες.
  2. Επιδόσεις: Επιδόθηκαν 1.303 έγγραφα, τα οποία εκδόθησαν από διάφορες υπηρεσίες του Δήμου ή άλλων Δήμων, υπηρεσιών και φορέων της χώρας.
  3. Σφραγίσεις: 69 υποθέσεις περί εκτέλεσης σφραγίσεων-αποσφραγίσεων ή προσωρινής αφαίρεσης άδειας.
  4. Αυτοψίες: 124 αυτοψίες έχουν γίνει για γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κοινοχρήστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα ή εμπορεύματα, για τοποθέτηση σκαλωσιάς και για τοποθέτηση κάδου (container)
  5. Καθαριότητα-εστίες μόλυνσης: Πραγματοποιήθηκαν 46 αυτοψίες που αφορούν σε οικόπεδα-οικίες για θέματα καθαριότητας, χόρτων και οτιδήποτε δύναται να αποτελέσει εστία μόλυνσης ή πυρκαγιάς.
  6. Ζώα συντροφιάς: Η υπηρεσία έχει ασχοληθεί με 28 υποθέσεις που αφορούν σε ζώα συντροφιάς.
  7. Μικροπωλητές: Έγιναν 15 έλεγχοι για υπαίθριο εμπόριο και η Υπηρεσία προέβη στην επιβολή προστίμου και στην κατάσχεση των προϊόντων στους 7 από αυτούς, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων εγγράφων.
  8. Έλεγχοι καταστημάτων για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου: Πραγματοποιήθηκαν 182 έλεγχοι σε καταστήματα ως προς την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπάγγελτα. Σε 66 από αυτούς διαπιστώθηκαν παραβάσεις και έγιναν οι προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες.
  9. Εγκατελειμμένα οχήματα: Πραγματοποιήθηκαν 253 αυτοψίες είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπάγγελτα. Σε 159 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες απομάκρυναν τα οχήματα κατόπιν ενημέρωσης, 31 οχήματα απομακρύνθηκαν με γερανό και 63 περιπτώσεις εκκρεμούν εν αναμονή ολοκλήρωσης της χρονικής περιόδου που ορίζει ο νόμος προκειμένου η υπηρεσία να προχωρήσει σε απομάκρυνσή τους.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο εντάθηκαν οι έλεγχοι σε περιοχές στις οποίες είχαν διαπιστωθεί ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά με παράνομη στάθμευση (Οδός Βενιζέλου) ή παράνομη κίνηση οχημάτων (πεζόδρομοι), καθώς επίσης και ότι η Υπηρεσία συνδράμει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της σε όποιες άλλες περιπτώσεις απαιτηθεί (εκδηλώσεις, αγώνες, έκτακτα μέτρα κτλ).