Ο άνθρωπος που δίνει χρώμα στα σχολεία: Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο καλλιτεχνικό έργο του Γιάννη Κανίογλου

Αφιέρωμα της κρατικής τηλεόρασης στον «αιώνιο μαθητή» και ζωγράφο ο οποίος αφιλοκερδώς εδώ και 10 χρόνια ζωγραφίζει σχολικές αίθουσες σε όλη την Καβάλα και όχι μόνο

Με ένα υπέροχο ρεπορτάζ την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, η ΕΡΤ3 ανέδειξε το τεράστιο έργο το οποίο προσφέρει αφιλοκερδώς ο ζωγράφος, Γιάννης Κανίογλου στα σχολεία της Καβάλας. Το συνεργείο της ΕΡΤ επισκέφθηκε το Λυκείου Νέας Περάμου, τους χώρους του οποίου επιμελείται αυτό διάστημα ο κ. Κανίογλου.

«Με μεράκι αλλά και αγάπη για τα παιδιά, αφιλοκερδώς, τα τελευταία 10 χρόνια ο Γιάννης Κανίογλου ομορφαίνει με τα πινέλα και τη φαντασία του αίθουσες σχολικών εκπαιδευτηρίων. Ξεκίνησε από την Καβάλα και το σχολείο όπου πήγαινε η κόρη του, ενώ σήμερα η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του Νομού Καβάλας, τον καλούν εκπαιδευτικοί από πολλά σημεία της χώρας για να ομορφύνει και το δικό τους σχολικό περιβάλλον», ανέφερε η παρουσιάστρια του δελτίου της ΕΡΤ3.

«Η μεγάλη μου χαρά, την οποίαν εισπράττω σε μεγάλο βαθμό είναι η αγάπη που παίρνω από τα παιδιά»

Ξεκινώντας το ρεπορτάζ που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Τασούλα Κρητικού αναφέρεται: «Το συναίσθημα παίρνει μορφή και η αγάπη του για τα παιδιά φωτίζει την πολλές φορές άχρωμη καθημερινότητα των μαθητών. Από το 2008 ο ζωγράφος Γιάννης Κανίογλου μετατρέπει αφιλοκερδώς σχολικές αίθουσες της Καβάλας σε γαλάζιους ουρανούς με αερόστατα, βυθούς, ζούγκλες και γαλαξίες».

Στη συνέχεια φιλοξενούνται δηλώσεις του καλλιτέχνη ο οποίος τόνισε πως «η μεγάλη μου χαρά -πρέπει να το ομολογήσω- την οποία εισπράττω σε μεγάλο βαθμό, είναι η αγάπη που παίρνω από τα παιδιά. Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, αυτό με ικανοποιεί πιο πολύ από όλα».

«Όλα ξεκίνησαν περίπου 10 χρόνια πριν, εμείς γνωριζόμασταν από πριν βέβαια, τέλος πάντων υπάρχει μία καλή σχέση και σαν σχολείο αυτό που κάνουμε ήταν να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο του» δήλωσε από την πλευρά του ο υποδιευθυντής Λυκείου Νέας Περάμου, Γιώργος Βαλσαμίδης.

«Τους έδειξα πάρα πολλά πράγματα για τα χρώματα, πιστεύω ότι αποκτήσανε πάρα πολλές γνώσεις»

«Στην προσπάθεια συνεισφέρουν όλοι, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι. Μαθαίνουν από τον ζωγράφο της καρδιάς τους την προοπτική και την ανάμιξη χρωμάτων» συνεχίζει το ρεπορτάζ, ενώ ο ζωγράφος συμπληρώνει: «Τους έδειξα πάρα πολλά πράγματα για τα χρώματα, πιστεύω ότι αποκτήσανε πάρα πολλές γνώσεις και ήτανε μία ομάδα μαθητών η οποία είχε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτήν τη συνεργασία ήθελα να περάσω κι εδώ σε αυτήν την αίθουσα, την έζησα με το παραπάνω».

«Για ‘μας είναι ένας αιώνιος μαθητής, διότι ζούμε καθημερινά μαζί τα τελευταία 15 χρόνια»

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Λυκείου Ν. Περάμου τόνισε: «Για ‘μας είναι ένας αιώνιος μαθητής, διότι ζούμε καθημερινά μαζί τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ο άνθρωπός μας, είναι ο άνθρωπος που μας στήριξε σε διάφορες εποχές».

Τα τελευταία 10 χρόνια ο Γιάννης Κανίογλου έχει φιλοτεχνήσει τουλάχιστον 20 σχολικές αίθουσες, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε 6 σχολεία της Καβάλας, αλλά και της Σαντορίνης. Αυτές τις ημέρες ζωγραφίζει τον διάδρομο του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Περάμου, μία επιφάνεια 300 περίπου τετραγωνικών μέτρων στην οποία θα αποτυπωθεί η περιοχή. Οι πρώτες δημιουργίες ήδη έχουν ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. «Στον έναν τοίχο θα έχουμε ένα φωτεινό ήλιο ο όποιος χαρίζει αισιοδοξία και από πίσω θα φαίνεται η Πέραμος μαζί με το λιμάνι της και το κάστρο της» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου και Κηδεμόνων του σχολείου, Περικλής Καραμπερίδης.