Η 193 ΜΠΕΠ MLRS τιμάει την προστάτιδα του Πυροβολικού, Αγία Βαρβάρα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι οποίες φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Λοχαγού Βασιλείου Αμβραζή» στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2018 οι εκδηλώσεις στην 193 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, στο στρατόπεδο «Λοχαγού Βασιλείου Αμβραζή», στο πλαίσιο του εορτασμού το ονόματος της Προστάτιδος του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο παρεκκλήσι της Αγίας στο Στρατόπεδο και θα συνεχιστούν την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 στις 10:30 με τον Επίσημο  Εορτασμό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

  • 10:30-Πέρας προσελεύσεως προσκεκλημένων
  • 10:40-Πέρας προσελεύσεως επισήμων
  • 11:00-Δοξολογία
  • 11:20-Ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής
  • 11:35-Πέρας Τελετής-Δεξίωση

Η Προστάτιδα του Πυροβολικού

Ανάμεσα στα παλαιά ρωμαϊκά στρατόπεδα, στη Γαλλία, υπήρχαν και ανήκοντα στους Γαλάτες με την επιγραφή «Sancta Barbara» (Αγία Βαρβάρα). Όταν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα, οι χώροι αυτοί χρησίμευαν για την αποθήκευσή της και οι πυροβολητές επέλεξαν την Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα του όπλου τους. Τότε (τέλη 14ου αιώνα), ένας χειριστής πυροβόλου ζητούσε προσευχόμενος τη βοήθεια και προστασία της Αγίας Βαρβάρας.

Έκτοτε σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία είναι προστάτιδα των πυροβολητών, ενώ εικόνα της Αγίας Βαρβάρας κοσμούσε το Πυροβολικό του Γερμανικού Ναυτικού. Στην Ελλάδα, από πολλών ετών, οι μονάδες του Πυροβολικού τιμούν τη μνήμη της Αγίας στις 4 Δεκεμβρίου.