Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Καβάλας «αδειάζει» την Αλβανική κυβέρνηση

Κάνει λόγο για υποδειγματική συμπεριφορά των Ελλήνων κατοίκων της Καβάλας απέναντι στους Αλβανούς εδώ και 30 χρόνια, μένοντας μακριά από τα πολιτικά «παιχνίδια» και τη «βιασύνη» του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών

Με μια ξεκάθαρη απάντηση, ο πρόεδρος Συλλόγου Αλβανών Καβάλας, Αλέκος Ζέχια, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 και στον δημοσιογράφο, Νίκο Χαζαρίδη, «αδειάζει» την Αλβανική κυβέρνηση και το Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με αφορμή τη δολοφονία ενός νεαρού Αλβανού από ομοεθνή του στο κέντρο της Καβάλας (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για «σειρά δολοφονιών Αλβανών και κύμα διωγμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα» (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση και την απάντηση της ελληνικής πλευράς), παρά το γεγονός ότι το τραγικό περιστατικό οφείλεται σε ατύχημα (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

«Τα παιδιά ήταν φίλοι. Έχουν φωτογραφία στο facebook όπου φαίνονται μαζί. Τα υπόλοιπα θα τα δει η Αστυνομία. Εμείς από την πλευρά μας, όσο μπορούμε, θα βοηθήσουμε την οικογένεια του παιδιού», δηλώνει για το περιστατικό ο κ. Ζέχια.

«Τα παιδιά μας νιώθουν περισσότερο Έλληνες παρά Αλβανοί»

Στον Νομό Καβάλας ζουν αυτήν τη στιγμή περίπου 6.000 Αλβανοί, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς «τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στην Αλβανία και επιστρέφουν στην Ελλάδα», σχολιάζει ο κ. Ζέχια.

Όσα χρόνια ζουν και εργάζονται οι συμπατριώτες του στον Νομό Καβάλας, ο κ. Ζέχια ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν ένιωσαν μίσος και σε καμία περίπτωση δεν βίωσαν ρατσιστικές συμπεριφορές. Τουναντίον, σημειώνει ότι όσοι Αλβανοί ήρθαν στην Καβάλα, «σε μια περιοχή που ήρθαν πολλοί πρόσφυγες», είναι τυχεροί, ενώ τα παιδιά τους σήμερα νιώθουν περισσότεροι Έλληνες παρά Αλβανοί, γεγονότα που τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «βιάστηκε η Αλβανική κυβέρνηση να βγάλει την ανακοίνωση για διωγμούς Αλβανών από Έλληνες».

«Στην Αλβανία δεν έχουν πει τα πράγματα όπως είναι, σχετικά με το περιστατικό. Εμείς στην Καβάλα, όσα χρόνια, τουλάχιστον, είμαι εγώ πρόεδρος του Συλλόγου, δεν αντιμετωπίσαμε ρατσιστικές συμπεριφορές. Όπως είπα κι εγώ στην Πρεσβεία της Αλβανίας, βιάστηκαν να βγάλουν ανακοίνωση. Θεωρώ ότι είναι τυχεροί οι Αλβανοί που ζουν εδώ και 30 χρόνια στην Καβάλα, ενώ τα παιδιά μας σήμερα, πιστεύω ότι μέσα τους νιώθουν πιο πολύ Έλληνες παρά Αλβανοί», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αλβανών του Νομού Καβάλας.