Το Γυμνάσιο της Κεραμωτής στην Πολωνία για την πρόωρη εγκατάλειψη στο σχολείο [Φωτογραφίες]

5 μαθητές και 2 καθηγητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ με σχολεία από Λιθουανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Πολωνία – Η επόμενη συνάντηση του project θα γίνει στην Κεραμωτή το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2019

Το Γυμνάσιο Κεραμωτής συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «After-School Clubs to Increase Motivation and Prevent Dropout» πραγματοποίησε την πρώτη LTTA (Learning, Teaching, Training Activitie) συνάντηση – 4 με 9 Δεκεμβρίου 2018, στην επαρχία  Pacanow της Πολωνίας (Szkola Podstawowa im. K. Makuszynskiego). Για τη δράση μετακινήθηκαν 5 μαθητές του Γυμνασίου Κεραμωτής (με 2 συνοδούς καθηγητές), οι οποίοι και συνεργάστηκαν με εταίρους από Λιθουανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Πολωνία.

Στο χώρο του σχολείου υποδοχής τα παιδιά από τις συμμετέχουσες χώρες δούλεψαν σε ομάδες με κεντρικό θέμα την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, και αφού αντάλλαξαν πληροφορίες και υλικό, συζήτησαν, ευαισθητοποιήθηκαν και κατέγραψαν τα συμπεράσματα τους  ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρουσιάσεις με τα τελικά αποτελέσματα.

Επίσης συμμετείχαν σε φωτογραφικό εργαστήριο στο κτίριο του παραμυθένιου κέντρου στο Pacanów με εισηγητή τον διάσημο Πολωνό φωτογράφο Włodziemierz Płaneta. Ένα άλλο κομμάτι της συνάντησης αφορούσε σε συνεδρίες που παρακολούθησαν οι μαθητές μας με ειδική ψυχολόγο και με στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους.

Διακεκριμένοι επιστήμονες της περιοχής  υλοποίησαν ενδιαφέρουσες και διεξοδικές εισηγήσεις σε θέματα  σχολικής διαρροής  και τρόπους αντιμετώπισής τους. Σε συνάντηση που είχαν οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί με το σύλλογο διδασκόντων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών με συγκρίσεις και πιθανές προτάσεις βελτίωσης. Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στο Zalipie – ένα όμορφο μικρό χωριό καλοδιατηρημένων εξοχικών κατοικιών με κύριο χαρακτηριστικό τη ζωγραφική λουλουδιών και φυτών –  όπου οι μαθητές έλαβαν μέρος σε σχετικό εργαστήριο ζωγραφικής.

Ως ξεχωριστό προορισμό στις ξεναγήσεις και περιηγήσεις στη περιοχή του Pacanow αναφέρθηκε η όμορφη πόλη Kraków στην οποία επισκεφθήκαν την πλατεία της Παλιάς Αγοράς, το κάστρο Wawel, τη Βασιλική της Αγίας Μαρίας, τον καθεδρικό ναό Wawel, τη Sukiennice κ.λπ.). Τα μέλη της αποστολή τους Γυμνασίου της Κεραμωτής κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ξεχωριστή φιλοξενία που τους επιφύλαξαν οι οικοδεσπότες, πολωνοί χαρίζοντάς τους αξέχαστες και μοναδικές στιγμές. Εξετάζοντας μια διαφορετική πτυχή του ίδιου project οι ομάδες εργασίας έδωσαν το επόμενο ραντεβού τους στην Κεραμωτή Καβάλας, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2019.