Δύο οδοντιατρικές έδρες και φορητός αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Καβάλας

Αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με το πρόγραμμα Interreg

Την παραλαβή και λειτουργία δύο σύγχρονων οδοντιατρικών εδρών καθώς ενός σύγχρονου φορητού συστήματος αξονικής τομογραφίας, έκανε γνωστή με ανακοίνωση του το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ο συγκεκριμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αποκτήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Interreg.




Οι οδοντιατρικές έδρες λειτουργούν στο αντίστοιχο εξωτερικό ιατρείο και βελτιώνουν το επίπεδο και την ποιότητα των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Όσο αφορά το δεύτερο είδος, πρόκειται για το δεύτερης γενιάς πλήρες φορητό σύστημα αξονικής τομογραφίας O-arm ΙΙ, μια πολυδιάστατη πλατφόρμα, η χρήση της οποίας εφαρμόζεται ήδη στα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα παγκοσμίως. Η πλατφόρμα αποτελεί «σταθμό» στην ενδοχειρουργική απεικόνιση και, σε συνδυασμό με το πλέον σύχγρονο σύστημα χειρουργικής πλοήγησης (StealthStation S8 Navigation System), είναι η μόνη που μπορεί να παρέχει στον χειρουργό ιατρό 100% ακρίβεια στον εντοπισμό και τη διαχείριση ακόμα και των πιο ευαίσθητων βλαβών!

Το σύστημα εξασφαλίζει υψηλές προδιαγραφές στη διενέργεια και των πλέον λεπτών επεμβάσεων της σύγχρονης Νευροχειρουργικής Χειρουργικής, με τεράστια οφέλη για τους ασθενείς, και η απόκτησή του καθιστά το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας με τη συγκεκριμένη τεχνολογία αιχμής.

Η απόλυτη ακρίβεια του συστήματος επιτρέπει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ακόμα και σε ανατομικώς εξαιρετικά επικίνδυνες περιοχές, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση ιατρικού λάθους. Έτσι, ιδιαίτερα λεπτές ή/και προηγουμένως ανεγχείρητες κρανιο-εγκεφαλικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και γενικότερα, ευαίσθητες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης κλπ με την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία καθίστανται πλέον ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες.

Οι μοναδικές αυτές ιδιότητες του O-arm ΙΙ έχουν ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του χειρουργικού χρόνου (ποσοστό έως και 50%), γεγονός που επιτρέπει πλέον την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, πέραν της αύξησης των χειρουργικών ενδείξεων, το O-arm ΙΙ έχει την δυνατότητα να απεικονίζει τρισδιάστατα τα εσωτερικά όργανα του σώματος κατά την ώρα του χειρουργείου, εκμηδενίζοντας το διεγχειρητικό κίνδυνο και αυξάνοντας, ταυτόχρονα, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Επιπλέον, χάρη στη μείωση του χρόνου επέμβασης και των πιθανών επιπλοκών του νευρικού ιστού, είναι δυνατή η επίτευξη μικρότερου χρόνου αναισθησίας, μικρότερης απώλειας αίματος, λιγότερων μεταγγίσεων, μικρότερης έκθεσης σε λοιμώξεις και  βραχύτερης παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά το χειρουργείο.