Μια κρήνη του Ιμπραήμ Πασά στο Ελαιοχώρι μάς «αποκαλύπτεται»

Ο ιστορικός ερευνητής Θεόδωρος Λυμπεράκης αποκρυπτογραφεί μία πολύτιμη «ψηφίδα» της τοπικής μας Ιστορίας

Στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου βρέθηκε η επιγραφή από μία κρήνη (βρύση) που δημιούργησε ο Ιμπραήμ Πασάς, θετός γιος του Μεχμέτ Αλή, και ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής Θεόδωρος Λυμπεράκης παρέθεσε στο facebook την πολύτιμη πληροφορία, μεταφράζοντάς τη:

«Ο Ιμπραήμ, θετός γιος του Καβαλιώτη Μεχμέτ Αλή (ή Μωχάμετ Άλυ), ο γνωστός από την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης Ιμπραήμ, αφιέρωσε μια κρήνη (πράγμα που θεωρούσε υποχρέωση κάθε πιστός μουσουλμάνος να το πράξει, να προσφέρει, δηλαδή, στους διαβάτες νερό, το δώρο του Θεού) από την οποία προέρχεται η υπέροχη επιγραφή σε μάρμαρο, την οποία παραθέτω και η οποία βρέθηκε στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου.

Η επιγραφή λέει τα εξής:

  1. Η ροή του νερού στράφηκε προς τον δρόμο της καλοσύνης-Με την δύναμη (βοήθεια) του Άρχοντα των πάντων.
  2. Κάθε μέρα η βρύση προσφέρει την ευχαρίστηση (στους διψασμένους) – Σαν να ντρέπεται από την γραφή (αυτήν εδώ) να αρνηθεί την προσφορά.
  3. Ρέει από μακριά, πίσω από τα βουνά περνά από ποτάμια -Κατά την διαδρομή, με μανία πέφτει (στις πέτρες, στα βράχια) σαν κριάρι θυμωμένο που σέρνεται στην θυσία.
  4. Δεν μπορεί (το νερό) να αρνηθεί στον Ιμπραήμ Μπέη (αυτόν που έφτιαξε την βρύση) την καλοσύνη – Και αμέσως υπάκουσε στην εντολή του (να προσφερθεί το νερό στον διψασμένο κόσμο).
  5. Η αγάπη, η ελεημοσύνη και η Μεγαλοπρέπειά του (Ιμπραήμ Μπέη) – Έπεισε και τους πιο σκληρούς να εξαγνίσουν τον εαυτό τους, και να είναι το νερό καθρέφτης της ψυχής τους.
  6. Είπε η Ιστορία και για πολλά χρόνια θα το λέει ότι η βρύση είναι χάρη του βεζίρη της Αιγύπτου – Που ζωντάνεψε με το νερό αυτό τον τόπο τον συγκεκριμένο.