«Πόλεμος» ανακοινώσεων στο ΓΕΛ Λιμένα!

Η φράση των μαθητών του σχολείου στο βίντεο τους στο fb για το Μακεδονικό «αν η φιλοπατρία είναι φασισμός, τότε αποδεχόμαστε τον όρο» προκάλεσε ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στην ΕΛΜΕ Καβάλας και την διεύθυνση του Λυκείου

Η διαφορετική ερμηνεία της φράσης «αν η φιλοπατρία είναι φασισμός, τότε αποδεχόμαστε τον όρο» που τονίζεται στο βίντεο των μαθητών του ΓΕΛ Λιμενά, με αφορμή την τοποθέτηση τους για το Μακεδονικό, προκάλεσε ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στην ΕΛΜΕ της Καβάλας και την διεύθυνση του σχολείου της Θάσου. Με ανακοίνωση του το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών εκφράζει την αντίθεση του με το περιεχόμενο της ανάρτησης και ασκεί κριτική στην διεύθυνση του Λυκείου και την διευθύντρια του Αρετή Κώτση. Η απάντηση του σχολείου ήταν άμεση, και με δική του ανακοίνωση κάνει λόγο για διαστρέβλωση του νοήματος των λεγομένων των μαθητών, τους οποίους καλύπτει πλήρως

ΕΛΜΕ Καβάλας: «Η Διεύθυνση του Σχολείου δεν αντιλαμβάνεται το αρνητικό σημασιολογικό φορτίο της λέξης ”φασίστας”»

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σχετικά με την ανάρτηση μαθητικής ανακοίνωσης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του ΓΕΛ Λιμένα Θάσου. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση φαίνεται να αυτοχαρακτηρίζονται οι μαθητές με τον όρο «φασίστας», στον οποίο αποδίδουν τη σημασία του φιλόπατρη. Δε γνωρίζουμε ποιοι διαχειρίζονται το facebook στο οποίο παραπέμπει ο επίσημος ιστότοπος του σχολείου. Δε γνωρίζουμε αν η διευθύντρια του σχολείου, κ. Κώτση, γνώριζε και αν έδωσε την άδεια να γίνει η συγκεκριμένη ανάρτηση. Όμως, το γεγονός ότι η παραπάνω μαθητική ανακοίνωση παραμένει αναρτημένη σχεδόν δύο μήνες δείχνει ότι η Διεύθυνση του Σχολείου δεν αντιλαμβάνεται το αρνητικό σημασιολογικό φορτίο της λέξης «φασίστας» και τη μεγάλη ευθύνη που φέρει, όταν επιτρέπει ή συνδράμει στην εκφορά τέτοιας ποιότητας δημόσιου λόγου, ο οποίος ταυτίζει τη φιλοπατρία με τον φασισμό, απενοχοποιεί τους φασίστες και εξοικειώνει τους μαθητές με τον τρόμο. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας ζητά από τη Διευθύντρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων του ΓΕΛ Λιμένα να αποστασιοποιηθούν από τη συγκεκριμένη ανάρτηση».

ΓΕΛ Λιμένα: «Επιτηδευμένη διαστρέβλωση του νοήματος των λεγομένων των μαθητών του σχολείου»

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Λιμένα Αρετή Κώτση, πληροφορηθείσα την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, αντέδρασε άμεσα και απέστειλε σε πολύ σύντομο χρόνο στον Τύπο σκληρή απάντηση.

«Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα (22/19) την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Καβάλας με την οποία υπονοεί ότι το ΓΕΛ Λιμένα Θάσου ανέχεται, ευνοεί και υποθάλπει τον φασισμό. Πρόκειται για επιτηδευμένη διαστρέβλωση του νοήματος των λεγομένων των μαθητών του σχολείου μας στο συγκεκριμένο video του ψηφίσματος των μαθητών μας με αφορμή τις γενικευμένες καταλήψεις των σχολείων αναφορικά με το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.

Απομονώνοντας αρχικά τη φράση «Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση… του φιλόπατρη» της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ, τονίζουμε ότι οι μαθητές μας δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως φασίστες, αντιθέτως ο λόγος τους είναι σαρκαστικός προς αυτούς που ταυτίζουν τη φιλοπατρία με το φασισμό και γι’ αυτό ειρωνευόμενοι προβαίνουν σε έναν υποθετικό συλλογισμό ότι αν η φιλοπατρία είναι φασισμός, τότε αποδεχόμαστε τον όρο.

Αναφορικά με τη φράση «…δείχνει ότι η Διεύθυνση…. με το φασισμό» της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ, τονίζουμε ότι τόσο η Διεύθυνση όσο και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Λιμένα αντιλαμβάνονται πλήρως το νόημα των λεγομένων των μαθητών που ουδεμία σχέση έχει με την υποστήριξη ή διάδοση του φασισμού και γι’ αυτό δεν θίγονται από την εν λόγω ανάρτηση. Σε κάθε περίπτωση το σχολείο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και σε μια άμεση επικοινωνία διά ζώσης με το θεσμικό όργανο της ΕΛΜΕ για περισσότερες διευκρινίσεις επί του συγκεκριμένου θέματος».