Καβάλα και Κόρινθος «περπατούν» μαζί στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου και με υπογραφή Προκόπη Παυλόπουλου

Οι δήμαρχοι των δύο δήμων θα υπογράψουν Σύμφωνο Συνεργασίας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο την προώθηση Προσκυνηματικού Τουρισμού-Αναλυτικά οι στόχοι και οι δράσεις του Συμφώνου

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 στις 10:00 στο Athens Plaza στην Πλατεία Συντάγματος θα υπογραφεί το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δήμων Κορίνθου και Καβάλας με στόχο την προώθηση Προσκυνηματικού Τουρισμού «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ο Απόστολος Παύλος, παρότι δεν ανήκε στον στενό κύκλο των 12 μαθητών του Χριστού, αποτελεί μια σημαντική μορφή για τη Χριστιανική Θρησκεία. Διέδωσε όσο κανείς άλλος το Χριστιανισμό και για το λόγο αυτό ονομάστηκε ισαπόστολος και «Απόστολος των Εθνών».

Το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα είναι μια διαδρομή που συγκινεί σήμερα όχι μόνο τον ευσεβή πιστό, αλλά και όποιον αγαπά την ιστορία. Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» περνούν από όλα τα μέρη που δίδαξε ο Απόστολος και αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό προσκυνήματος και περιήγησης σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Οι δύο σημαντικότεροι σταθμοί σε αυτή την πορεία του Αποστόλου Παύλου στον ελλαδικό χώρο είναι η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή (Φίλιπποι), που αποτελεί τον πρώτο κύριο σταθμό στο έργο διάδοσης του Χριστιανισμού και η Κόρινθος ως ο τελευταίος σημαντικός σταθμός του.

Με το πέρας της υπογραφής η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:00 όπου και θα επισημοποιήσουν το σύμφωνο τους παραδίδοντάς το στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Πηγή: zougla.gr

Αναστασία Ιωσηφίδου: «Μια προσπάθεια η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά»

Η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία θα βρίσκεται και η ίδια στην Αθήνα για την υπογραφή του Συμφώνου, άρτι αφιχθείσα από την Αμερική, κάνει λόγο για μια πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην Καβάλα.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Ιωσηφίδου

«Μια επίπονη προσπάθεια της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του Δήμου Καβάλας, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, επιτέλους λαμβάνει σάρκα και οστά αύριο με την επίσημη τελετή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήδη σχολιάζεται από τα ΜΜΕ της χώρας. Τελικά άξιζε κάθε κόπος και λεπτό που αναλώσαμε σε αυτό το μεγάλο project».

Αναλυτικά το Σύμφωνο Συνεργασίας: Στόχοι και δράσεις

Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ο Απ. Παύλος, παρότι δεν ανήκε στον στενό κύκλο των 12 μαθητών του Χριστού, αποτελεί μια σημαντική μορφή για τη Χριστιανική Θρησκεία. Διέδωσε όσο κανείς άλλος το Χριστιανισμό και για το λόγο αυτό ονομάστηκε ισαπόστολος και «Απόστολος των Εθνών».

Στο πλαίσιο των ταξιδιών του για τη διάδοση του Χριστιανισμού, ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε και την Ελλάδα, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και διδάσκοντας το έργο του Ιησού.

Το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα είναι μια διαδρομή που συγκινεί σήμερα όχι μόνο τον ευσεβή πιστό, αλλά και όποιον αγαπά την ιστορία. Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» περνούν από όλα τα μέρη που δίδαξε ο Απόστολος και αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό προσκυνήματος και περιήγησης σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Οι δύο σημαντικότεροι σταθμοί σε αυτή την πορεία του Απ. Παύλου στον ελλαδικό χώρο είναι η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή (Φίλιπποι), που αποτελεί τον πρώτο κύριο σταθμό στο έργο διάδοσης του Χριστιανισμού και η Κόρινθος ως ο τελευταίος σημαντικός σταθμός του.

Επιπροσθέτως η σημαντικότητα των δύο αυτών σταθμών τόσο για τον ίδιο Απ. Παύλο όσο και για το έργο διάδοσης του Χριστιανισμού αντικατοπτρίζεται:

  1. στην επιστολή προς Φιλιππησίους που είναι ένα από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης όπου γίνεται εμφανής η υψηλή θέση που κατείχαν οι Φιλιππήσιοι στην εκτίμησή του και αναφέρεται στην δικαιοσύνη εκ πίστεως και στην εσχατολογική ελπίδα.
  2. στην επιστολή προς Κορινθίους όπου υπάρχει ο λεγόμενος «ύμνος της αγάπης», σημαντική διδασκαλία για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και ρύθμισης ζητημάτων σχετικά με την Θεία Ευχαριστία.

Πρώτος Σταθμός: Καβάλα (Νεάπολη)

Τον χειμώνα του 49 ο Παύλος αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Νεάπολη μετά από ταξίδι με ούριο άνεμο που κράτησε δύο μέρες. Επτά περίπου χρόνια αργότερα, όταν θα βρεθεί στον ίδιο τόπο για δεύτερη φορά, θα χρειασθεί πέντε ημέρες για την ίδια απόσταση.

Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την Εγνατία Οδό κατευθύνθηκε αμέσως προς τους Φιλίππους. Τον συνοδεύουν ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς, ο Ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων.

Το Σάββατο, που πηγαίνει εκεί για πρώτη φορά ο Παύλος, έχουν συγκεντρωθεί γυναίκες. Αυτές ακούν πρώτες σε όλη την Ευρώπη τη διδασκαλία του. Ανάμεσά τους η Λυδία, μια ευσεβής γυναίκα που καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας, είναι η πρώτη που βαπτίζεται χριστιανή και βοηθάει αποφασιστικά στη διάδοση του Θείου Λόγου.

Στους Φιλίππους ο Παύλος και ο Σίλας κατηγορούνται ως πρόξενοι ανωμαλίας στην πόλη και ως φορείς απαγορευμένων για τους Ρωμαίους συνηθειών. Οι δύο άντρες ραβδίζονται και φυλακίζονται αλλά τρομερός σεισμός προκαλεί τη νύχτα πανικό. Οι πόρτες της φυλακής ανοίγουν και ο δεσμοφύλακας αποπειράται να αυτοκτονήσει. Εμποδίζεται από τους δύο Αποστόλους, πιστεύει στο Θεό, βαπτίζεται με όλη την οικογένειά του και τους φιλοξενεί σπίτι του.
Οι Απόστολοι διέρχονται από την κατοικία της Λυδίας, που τους φιλοξενούσε και αναχωρούν για τη Θεσσαλονίκη. Ο Απόστολος Παύλος θα διατηρήσει στενούς δεσμούς με τους Φιλιππησίους, που θα τον στηρίξουν πολλές φορές οικονομικά, ακόμη και όταν θα βρεθεί φυλακισμένος στη Ρώμη. Επτά χρόνια μετά τη πρώτη του επίσκεψη, θα βρεθεί στους Φιλίππους ξανά και θα πραγματοποιήσει άλλες τρεις επισκέψεις, τον Απρίλιο του 57, την άνοιξη του 63 και το χειμώνα του 64.

Τελευταίος Σταθμός: Κόρινθος

Στην Κόρινθο, ο Παύλος συνδέθηκε με τον Ακύλα και την Πρισκίλλα, που ήταν και αυτοί, όπως και εκείνος, σκηνοποιοί και φαίνεται πως κάτι γνώριζαν ήδη για τον Ιησού. Έμενε και εργαζόταν μαζί τους και κάθε Σάββατο δίδασκε τους Ιουδαίους και τους Έλληνες. Οι Ιουδαίοι στην πλειονότητά τους δεν πείθονταν ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας και κάποια στιγμή ο Παύλος τίναξε σκόνη από τα ρούχα του και πήγε να μείνει στο σπίτι του Τίτιου Ιούστου, που ήταν προσήλυτος και έμενε κοντά στη συναγωγή. Ανάμεσα σε αυτούς που πίστεψαν ήταν και ο αρχισυναγωγός Κρίσπος, που βαπτίστηκε με όλη την οικογένειά του.

Οι Πράξεις των Αποστόλων μας πληροφορούν ότι, κάποια στιγμή, οι Ιουδαίοι της Κορίνθου συνασπίσθηκαν εναντίον του Παύλου και άφησαν αχαλίνωτο το πάθος τους. Τον έσυραν στο δικαστήριο κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί παράνομα να πείσει ανθρώπους να ακολουθήσουν τη διδασκαλία του. Η καταγγελία των Ιουδαίων όμως δεν είχε αποτέλεσμα γιατί το πρόβλημα του Παύλου ήταν η εχθρότητα των συμπατριωτών του και όχι των ειδωλολατρών.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Απόστολος Παύλος αποφασίζει να εγκαταλείψει την Κόρινθο. Έπρεπε να σπεύσει στην Έφεσο. Αποχαιρέτησε τους εκεί αδερφούς και με συνοδεία τον Σίλα, τον Τιμόθεο, τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα αναχώρησε.

Σήμερα ο Απόστολος  Παύλος συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία, τη θρησκευτικότητα και την καθημερινότητα των δύο πόλεων καθώς αποτελεί πολιούχο και για τις δύο.

Ο σκοπός της Συνεργασίας

Σκοπός του συμφώνου συνεργασίας είναι η προώθηση-προβολή των δυο αυτών σημαντικών σταθμών για την διάδοση του Χριστιανισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με στόχο την προσέκλυση ή και την αύξηση του ενδιαφέροντος επισκεπτών θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Ακόμη το μνημόνιο αυτό αποτελεί την προμετωπίδα για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των υπολοίπων σταθμών που συνθέτουν την θεματική  θρησκευτική διαδρομή «Βήματα του Απ.Παύλου» σε ελλαδικό και όχι μόνο χώρο.

Κατά τα επόμενα έτη θα αναπτυχθούν από κοινού δράσεις προβολής της θεματικής διαδρομής και ενέργειες ενδυνάμωσης προσέλευσης επισκεπτών προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα:

  1. Διοργάνωση Fam-Press Trips για την από κοινού προβολή των προορισμών σε tour operators, travel agents, opinion leaders κ.α
  2. Δημιουργία από κοινού προωθητικού υλικού που θα χρησιμοποιείται σε παρουσιάσεις, εκθέσεις είτε γενικού είτε θεματικού ενδιαφέροντος. Τέτοια προωθητικά υλικά ενδεικτικά είναι η δημιουργία βίντεο, εντύπου κ.α
  3. Κοινές δράσεις παρουσίας σε εκθέσεις, συνέδρια και fora με θέμα τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό.
  4. Κοινές Δράσεις εμπλουτισμού του δικτύου πόλεων-σταθμών στην πορεία του Απ. Παύλου στον ελληνικό και όχι μόνο χώρο.
  5. Διεκδίκηση οικονομικής στήριξης ανάπτυξης του θεματικού-θρησκευτικού άξονα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
  6. Συνεργασία με Εκκλησιαστικούς και Πανεπιστημιακούς φορείς καθώς και με Ταξιδιωτικούς Οργανισμούς εξειδικευμένους στο θρησκευτικό Τουρισμό.
  7. Δημιουργία από κοινού θεματικής έκθεσης για την προώθηση του προσκυνηματικού και πολιτιστικού τουρισμού.