Σωτήρης Τόττης: Δεν άνοιξε η ΕΛΜΕ τον ερανικό λογαριασμό για τον μαθητή από τον Λιμένα

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας κάνει λόγο για ένα εσωτερικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς μπελάδες, επειδή δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα ερανικού τραπεζικού λογαριασμού

Πολλά ερωτηματικά άφησε η έκκληση για οικονομική ενίσχυση μαθητή από σχολείο του Λιμένα, προκειμένου αυτός να υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο χέρι του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, μετά από σοβαρό ατύχημα (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση-έκκληση για βοήθεια).

Συνήθως, ερανικοί λογαριασμοί ανοίγονται, σύμφωνα με διευκρινήσεις οι οποίες δίνονται επί των άρθρων του σχετικού νόμου (έγγραφο του υπουργείου Υγείας το οποίο φέρει μάλιστα και την υπογραφή του τότε Καβαλιώτη υφυπουργού Υγείας, Νίκου Παναγιωτόπουλου) για ανίατες ή δυσίατες ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας ή από κέντρα αποκατάστασης της Ελλάδας και απαιτείται η επείγουσα μεταφορά των ασθενών σε ιδρύματα της αλλοδαπής, ενώ απαιτείται να συντρέχουν και άλλοι λόγοι για το άνοιγμά τους. Στη διευκρινιστική εγκύκλιο παρέχονται όλες οι σχετικές διευκρινήσεις για το πώς ανοίγει και πως κλείνει ένας ερανικός λογαριασμός.

Πώς άρχισαν όλα

Το αίτημα για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του παιδιού έγινε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από καθηγητή της Καβάλας κι ενώ η ΕΛΜΕ, μετά από ενημέρωση την οποία είχε από το σχολείο στο οποίο φοιτά ο μαθητής, κάλεσε καθηγητές και όσους ήθελαν να συνδράμουν, να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Το έγγραφο-κάλεσμα της ΕΛΜΕ αναρτήθηκε στο facebook από τον καθηγητή, στη συνέχεια έφτασε στα ΜΜΕ και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Πάντως, η ΕΛΜΕ δεν εμπλέκεται στο άνοιγμα του λογαριασμού.

«Ο λογαριασμός ανοίχτηκε από την οικογένεια του παιδιού, δεν τον άνοιξε η ΕΛΜΕ. Κι εγώ προσωπικά έμαθα εκ των υστέρων ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Ένας συνάδελφος, με δική του πρωτοβουλία τον έδωσε στη δημοσιότητα. Το παιδί θα υποβληθεί σε σοβαρό χειρουργείο, έχει σοβαρό πρόβλημα στο χέρι του και από ό,τι έμαθα συγκεντρώθηκε από τους συναδέλφους ένα ικανοποιητικό ποσό», δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σωτήρης Τόττης.

Πώς νοείται όμως μια «δαπανηρή επέμβαση» σε δημόσιο νοσοκομείο;

Παρά τις εξηγήσεις, πάντως, τις οποίες έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, παραμένει ένα βασικό ερώτημα: Γιατί να είναι «δαπανηρή» μια επέμβαση, όταν αυτή γίνεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;

Πέρα από όλα όμως, η υγεία του μαθητή και η αγωνία της οικογένειάς του ξεπερνάνε κάθε γραφειοκρατική «παρεξήγηση» και η ευχή όλων είναι να βγει σιδερένιος ο μικρός μαθητής από αυτήν τη δοκιμασία.