Κρούσματα γρίπης στην Καβάλα: Τι συνιστά ο Νομίατρος, τι γίνεται με τα εμβόλια

Έστω και τώρα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου και όχι μόνο-Αδικαιολόγητος ο πανικός από την έλλειψη εμβολίων σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς-Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς

Η γρίπη «θερίζει» τις τελευταίες ημέρες και φέτος άφησε ήδη πίσω της, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 39 νεκρούς. Υπολογίζεται δε πως η επιδημία θα κρατήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο Νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 για τον ιό και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την γρίπη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου

«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε τα υποκείμενα συμπτώματα της γρίπης, τον βήχα, την κούραση και να αρχίσουμε την θεραπεία, τις πρώτες δύο, τρεις μέρες. Κάθε κύμα γρίπης  έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να σταματήσει γρήγορα, αλλά και αργότερα σε χρόνο. Αυτό που συμβαίνει είναι πως μέχρι τον Μάρτιο και Απρίλιο θα σημειώνονται περιστατικά. Αυτήν την εποχή είμαστε στην κορύφωση του κύματος γρίπης και ίσως μέσα στον Φεβρουάριο να έχουμε πολύ μεγάλο κύμα. Το  ίδιο συμβαίνει και στις γειτονικές χώρες, όπως στην Ελλάδα.




»Ο ιός Η1Ν1 δεν είναι πανομοιότυπος με αυτόν που υπήρχε στο πανδημικό στέλεχος. Κάθε χρόνο υπάρχουν στον ιό μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και κάποια στελέχη κάθε χρόνο εμφανίζουν πιο έντονη εικόνα και ίσως μεταδίδονται πιο εύκολα. Είναι χαρακτηριστικά το γεγονός ότι αλλάζουν κάθε χρόνο, γι’ αυτό και το εμβόλιο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Το εμβόλιο, όποιος το κάνει τώρα, θα πρέπει να το κάνει άμεσα, τουλάχιστον όποιος βρίσκεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

»Για όποιον δεν κόλλησε μέχρι τώρα τον ιό της γρίπης, καλό θα ήταν να κάνει το εμβόλιο έστω και τώρα. Από ‘κει και μετά το να κάνει σήμερα το εμβόλιο χρειάζονται δύο εβδομάδες για να αναπτύξει ανοσία, επομένως δεν αποκλείεται να κολλήσει τις επόμενες εβδομάδες, μιας και είμαστε στην κορύφωση της επιδημίας. Δεν ξέρουμε όμως αν και τον Μάρτιο θα έχουμε έξαρση του ιού.

»Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμεΤο ένα είναι πως το εμβόλιο δεν μας καλύπτει 100%, ωστόσο  δημιουργεί κάποια ανοσία, που σημαίνει πως αν κάποιος κολλήσει γρίπη, τα συμπτώματα θα είναι πιο ελαφριά. Το δεύτερο είναι πως δεν υπάρχει μόνο ο ιός της γρίπης που κυκλοφορεί, αλλά και άλλες ιώσεις. Αν κάποιος κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, τότε η εμφάνιση της ασθένειας θα δώσει πιο ήπια συμπτώματα. Πρέπει όμως να υπάρξει η κατάλληλη  αγωγή. Το στέλεχος του ιού Η1Ν1 προσβάλλει περισσότερο τις μικρές ηλικίες μέχρι 10 ετών, παιδιά που πηγαίνουν κυρίως στα σχολεία, οπότε καλό θα ήταν να γίνεται το εμβόλιο».

Σίσσυ Ρακιτζή: «Υπάρχει έλλειψη εμβολίων, αλλά είναι προσωρινή»

Ο κόσμος ψάχνει απεγνωσμένα το εμβόλιο της γρίπης τώρα που παρουσιάζει έξαρση, όμως η επάρκειά τους δεν είναι ικανοποιητική. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 για τα αντιγριπικά εμβόλια και είπε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη εμβολίων λόγω της κατανάλωσης, έλλειψη που όμως θα είναι προσωρινή.

«Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης. Βέβαια, ο Οργανισμός Φαρμάκων φρόντισε να κάνει  εισαγωγή ικανού αριθμού εμβολίων επειδή τα εμβόλια είναι εισαγόμενα. Παρ΄όλα  αυτά η γρίπη εμφανίζεται σε υψηλά επίπεδα, σχετικά με άλλες χρονιές, έχει πλήξει κυρίως την παιδική ηλικία, που έφτασε σε επίπεδο επιδημίας και έχει φέρει πανικό, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Ο πανικός είναι αδικαιολόγητος, εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να φροντίζουμε για την πρόληψη και την σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας.

»Καλό θα ήταν λοιπόν να κρατάμε τα παιδιά, όταν παρουσιάσουν τα πρώτα συμπτώματα, μακριά από τα σχολεία για να μην κολλήσουν τα άλλα παιδιά, ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές και όλοι οι υπόλοιποι να προφυλαχτούμε όσο γίνεται καλύτερα και περισσότερο με τους βασικούς κανόνες της καθαριότητας.

»Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι πως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια χωρίς γιατρό, πίνοντας ζεστά  και κάνοντας διάφορα απλά μέσα. Η γρίπη όμως μπορεί μέσα σε ένα 24ωρο να επιφέρει επιπλοκές. Γι’ αυτό πρέπει, αν αντιληφθούμε τα πρώτα συμπτώματα, να πηγαίνουμε στον γιατρό και να είμαστε υπό τον έλεγχό του. Τα περιστατικά που σημειώθηκαν προκλήθηκαν από αυτόν τον λόγο. Αφέθηκε το σύμπτωμα και όταν οι ασθενείς πήγαν στον γιατρό ήταν αργά. Και δε μιλάμε μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά για όλους μας. Άλλωστε, οι ομάδες υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται από νωρίς όλοι και μάλιστα κάνουν το επαναληπτικό εμβόλιο που γίνεται κάθε τρεις μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι μας θα έπρεπε να είμαστε σε επιφυλακή για την προστασία μας», ανέφερε η κ. Ρακιτζή.