Καβάλα: Μια (σχεδόν) άγνωστη ιστορία για την υδροδότηση της πόλης μέσα από ένα βίντεο

Ο Σάββας Τσανουσίδης και το From Above παρουσιάζουν με εικόνα και πληροφορίες την ιστορία του παλιού υδραγωγείου στα Αμισιανά, ένα κτίριο το οποίο πολλοί παρατηρούν, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι είναι

Περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καβάλας, λίγο πριν τα Αμισιανά, στο αριστερό μέρος του δρόμου με κατεύθυνση προς την Ελευθερούπολη, υπάρχει ένα παλιό κτίριο χωμένο μέσα στα δέντρα το οποίο πολλοί παρατηρούν, αλλά λίγοι διερωτώνται για το τι είναι, καθώς η αισθητική του παραπέμπει σε παλιά εκκλησία.

Πρόκειται για το παλιό υδραγωγείο της πόλης της Καβάλας, το οποίο «κουβαλάει» μια μεγάλη ιστορία και δημιουργήθηκε σε μια περίοδο όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με το νερό στην πόλη, σπάζοντας με την κατασκευή του την Καβάλα την «κατάρα» της λειψυδρίας.

Στον… δρόμο του νερού της πόλης

Το 1923, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης της Καβάλας, συστάθηκε «Ειδικό Ταμείο Υδρεύσεως εξυγιάνσεως Καβάλας», το οποίο καταργήθηκε το 1945, αφού περιήλθε στον δήμο Καβάλας. Το Ειδικό Ταμείο ανέθεσε στον μηχανικό, Νικόλαο Μίχα την εκπόνηση της μελέτης ύδρευσης της πόλης της Καβάλας, την οποία και παρέδωσε στο τέλος του 1924.

Η μελέτη αυτή, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων το 1924, στηρίχθηκε στην έρευνα και εκμετάλλευση του ανευρεθέντος υδροφόρου ορίζοντα από τον Γερμανό μηχανικό Blid.

Το 1928 κατασκευάστηκε το νέο υδραγωγείο της πόλης στα Αμισιανά, με υδροληψία από τρεις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή Τεκίρ-Μπουνάρ, βάθους περίπου 50 μέτρων, των οποίων η ανόρυξη έγινε το 1927, κοντά σε μια προϋπάρχουσα. Η προϋπάρχουσα αυτή γεώτρηση είχε κατασκευασθεί το 1911 από τον Γερμανό μηχανικό Blid, προκειμένου από εκεί να υδρεύσει την πόλη της Καβάλας.

Αυτές και άλλες πολλές πληροφορίες για τη νεώτερη ιστορία της Καβάλας και δη της υδροδότησής της παρουσιάζει ο Σάββας Τσανουσίδης και μάλιστα με έναν τρόπο ιδιαίτερο, εντυπωσιακό και κυρίως, διδακτικό, μέσα από ένα βίντεο το οποίο ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα From Above.

Στο βίντεο παρέχονται ιστορικές πληροφορίες για το υδραγωγείο, με παράλληλες εικόνες μέσα και πάνω από το παλιό κτίριο, προτρέποντας όσους το παρακολουθήσουν να δουν με άλλη… ματιά το παλιό κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Δείτε το εντυπωσιακό και διδακτικό βίντεο