Καβάλα: Σε ανοιχτή διαβούλευση για το μέλλον της Παναγίας

Σημαντική ημερίδα για το αύριο της συνοικίας διοργάνωσε ο Σύλλογος «Το Κάστρο» και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας

Το ΔΣ του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο» και το ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας (ΣΑΝΚ) συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στην Παλιά Μουσική ημερίδα με θέμα την ιστορική συνοικία της Παναγίας με σκοπό τον προβληματισμό και την ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα τα οποία την αφορούν και στόχο την κοινή αποδοχή από όλους τους συναρμόδιους φορείς ενός σχεδιασμού πράξεων για την ανάδειξή της.

Η ημερίδα είχε ως τίτλο «Μελετούμε το παρόν-Σχεδιάζουμε το μέλλον», ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Οι θέσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας

Τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας, αναφερόμενα στους λόγους οι οποίοι τους ώθησαν στην πρωτοβουλία αυτή γράφουν: «Η συνοικία της Παναγίας αποτελεί για την Καβάλα, αφενός την κοιτίδα της σύγχρονης πόλης και τον χώρο όπου βρίσκονται τα περισσότερα και σημαντικότερα μνημεία της, αφετέρου, τη γραφικότερη και θελκτικότερη γωνιά της σύγχρονης πόλης, πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

»Η κατάσταση, ωστόσο, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια λόγω της εγκατάλειψης των παραδοσιακών σπιτιών της, τα οποία απροστάτευτα από τη φθορά του χρόνου συνεχώς γκρεμίζονται, της έλλειψης λειτουργικού σχεδιασμού των δημόσιων χώρων της, της έλλειψης διευκόλυνσης των κατοίκων στην καθημερινότητα, αλλά και της εφαρμογής ενός ανεπαρκούς κυκλοφοριακού, κρίνεται κρίσιμη.

»Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αντιδράσουμε συλλογικά, με κάθε τρόπο. Προσβλέπουμε μέσω της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων που θα αναπτυχθούν, να οδηγηθούμε σε κοινής αποδοχής προγραμματισμό δράσεων για την ρύθμιση επεμβάσεων στον χώρο που θα βελτιώσουν την εικόνα της και την διαβίωση των κατοίκων με τρόπο που σέβεται τις αξίες που αντιπροσωπεύει».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Το πρόγραμμα της ημερίδας μεταξύ άλλων προέβλεπε συζήτηση με θέματα όπως «Παλιά πόλη Καβάλας: Κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης ενός Σχεδίου Διαχείρισης, Ηλίας Γιαρματζίδης, εκπρόσωπος Δήμου Καβάλας», «Ο ρόλος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας στη διαχείριση, προβολή και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού και των μνημείων της χερσονήσου της Παναγίας, στην πόλη της Καβάλας, Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόεδρος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», «Συνοικία της Παναγίας: Προβληματισμοί και προτάσεις, Ιωάννης Νεστορίδης, πρόεδρος, Πολυξένη Χατζηλιάδου, γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας» και «Πολεοδομική επέμβαση και προγραμματισμός σε ιστορικούς τόπους: το παράδειγμα του Σιδερά Οίας στο νησί της Σαντορίνης Νομού Κυκλάδων, Αικατερίνη Ριτζούλη, Δρ. αρχιτέκτων μηχανικός-αναστηλώτρια Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων». Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με σύντομες τοποθετήσεις των υποψηφίων δημάρχων.