Διήμερη αποχή, μηνύσεις και καταγγελία των ρατσιστικών σχολίων εναντίον του γιατρού

Καθολικά καταδίκασαν τον ξυλοδαρμό γιατρού από συγγενείς αποθανόντος, διοίκηση, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας

Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας και ο Ιατρικός Σύλλογος, έδωσαν το πρωί της Τρίτης (19/2) κοινή συνέντευξη τύπου με κύριο θέμα το περιστατικό βίας που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή εναντίον γιατρού της Ουρολογικής Κλινικής. Στην συνέντευξη τύπου που έγινε παρουσία της νοσοκομειακής κοινότητας, μίλησαν ο διοικητής του ΓΝΚ Τάσος Καρασαββόγλου, η κ. Λαμπίρη και η κ. Αντωνίου. Το παρόν έδωσαν επίσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπως και η πρόεδρος του ΦΣΚ Σίσσυ Ρακιτζή.

Ο θάνατος του ασθενούς και η επίθεση των συγγενών

Η κ. Λαμπρίρη παίρνοντας τον λόγο και περιγράφοντας το περιστατικό βίας είπε πως «Κλήθηκαν τύπος και προσωπικό του ΓΝΚ για να καταγγελθεί ένα ακόμα περιστατικό βίας εναντίον γιατρού σε ώρα υπηρεσίας. Το περιστατικό συνέβη κατά την εφημερία της προηγούμενης Παρασκευής 15/2 μετά από τον θάνατο ενός νοσηλευόμενου στην Ουρολογική Κλινική. Ο συνάδελφος που εργαζόταν και εφημέρευε εκείνη την μέρα μετέβη στην κλίνη του ασθενούς άμεσα και εξάντλησε  κάθε ανθρωπίνως δυνατόν μέσον για να βοηθήσει τον άρρωστο. Οι προσπάθειές του όμως απέβησαν άκαρπες. Στην συνέχεια αφού ενημέρωσε τους συγγενείς ζήτησε τα απαραίτητα έγγραφα για να συντάξει το πιστοποιητικό θανάτου. Λίγη ώρα αργότερα παρουσιάστηκαν οι συγγενείς του θανόντος που εντελώς ξαφνικά επιτέθηκαν λεκτικά και με σωματική βία εναντίον του γιατρού κάνοντας και ρατσιστικά σχόλια. Απομακρύνθηκαν μετά την επέμβαση ανθρώπου της ασφάλειας του νοσοκομείου».

«Αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία για Τρίτη και Τετάρτη προς ένδειξη διαμαρτυρίας»

«Με λίπη παρατηρούμε» συνέχισε η κ. Λαμπρίρη «πως τα τελευταία χρόνια αυτά τα περιστατικά έχουν πληθύνει και η επίδειξη βίας  χρησιμοποιείται προς επίλυση των διαφορών. Εδώ είναι ο εργασιακός μας χώρος όπου οι γιατροί εξαντλώντας κάθε περιθώριο βοηθούν τον άνθρωπο σε καιρούς χαλεπούς, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Είναι οξύμωρο να αντιμετωπιζόμαστε απαξιωτικά και σκοπεύουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή  σε ενέργειες που θίγουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την σωματική  μας ακεραιότητα. Καταγγέλλουμε αυτό το περιστατικό που δεν είναι το πρώτο αλλά ελπίζουμε να είναι το τελευταίο. Ταυτόχρονα θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίσουν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Αποφασίζουμε  την αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία για Τρίτη και Τετάρτη προς ένδειξη διαμαρτυρίας στο περιστατικό που συνέβη. Αποφασίζουμε επίσης  να κινηθούμε νομικά απέναντι σε αυτούς που βιαιοπράγησαν απέναντι στους συναδέλφους  και έθεσαν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.  Ζητούμε επίσης από την διοίκηση του ΓΝΚ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής, ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου μας».

«Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για όσους έχουν βιαιοπραγήσει απέναντι στον γιατρό και καταγγελία της ρατσιστικής συμπεριφοράς»

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου, ο σύλλογος νοσοκομειακών γιατρών εκπροσωπούμενος από την κ. Αντωνίου, γιατρό ΩΡΛ,  και η ΕΓΕΣΥΚ για όσα συμφώνησαν να πράξουν. Ο κ. Καρασαββόγλου απηύθυνε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς του αποθανόντος και πρόσθεσε «Όλοι μας είμαστε από κοινού απέναντι σε όποια συμβάντα βίας συμβαίνουν στον ΓΝΚ. Είμαστε μια κοινότητα δημοκρατική που σεβόμαστε απόλυτα όσα συμβαίνουν εδώ μέσα και ξέρει να αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις βίας. Θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα σε όσους έχουν βιαιοπραγήσει απέναντι στον γιατρό που χτύπησαν άσχημα, ενώ θα καταγγείλουμε την ρατσιστική συμπεριφορά και σχόλια που διατυπώθηκαν από τους κατηγορούμενους. Θα συζητήσουμε με την νοσοκομειακή κοινότητα, τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να μην συμβούν τα ίδια. Κατανοούμε το σκεπτικό των νοσοκομειακών γιατρών  που θα απέχουν από τα καθήκοντά τους τις δύο ημέρες. Θα είναι ένα βήμα για να αντιληφθούν διάφοροι την βαρύτητα αυτού του συμβάντος».