Η Καβάλα μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη

Μπαντέκας και Μητρόπουλος ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το Διεθνές Πανεπιστήμιο-Καταδίκη της επίθεσης σε γιατρό του Νοσοκομείου και αποκαλύψεις και για άλλα περιστατικά βίας και απειλών

Με την παρουσία του πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρη Μπαντέκα, του αντιπρύτανη του ιδρύματος, Θανάση Μητρόπουλου, του διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας Τάσου Καρασαββόγλου, του υποψήφιου βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη και αρκετών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων συνεδρίασε κατεπείγοντος το μεσημέρι της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Ομόφωνη η καταδίκη για τον ξυλοδαρμό του γιατρού

Η συνεδρίαση άρχισε με την ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας από οικείους ασθενή ο οποίος κατέληξε, ενώ νοσηλεύονταν στην Ουρολογική Κλινική. Αρχικά, τον λόγο πήρε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, λέγοντας: «Ως δήμαρχος, ως πρώτη δημότης της πόλης και ως γιατρός διαμαρτύρομαι έντονα και εκφράζω τη θλίψη μου. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας συμπολίτης επιτέθηκε σε γιατρό την ώρα που αυτός έκανε το καθήκον του. Γνωρίζω καλά ότι σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάμε, το σύστημα υγείας το κρατάνε με φιλότιμο και προσπάθεια γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελπίζω να ληφθούν μέτρα και να ζητήσει συγγνώμη ο συμπολίτης. Μπορεί να έχουμε απώλειες δικών μας ανθρώπων, αλλά δεν πρέπει με ευκολία να ρίχνουμε το ανάθεμα στους υπηρέτες υγείας. Είναι άθλιο αυτό που συνέβη».

Δεν ανακαλύψαμε σήμερα την Αμερική-Τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα  

Συμφώνησαν με τη δήμαρχο και καταδίκασαν το γεγονός και οι κ.κ. Κωστής Σιμιτσής και Άρης Βέρρος, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός και καυστικός κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης και γιατρός στο επάγγελμα που διετέλεσε και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Χάρης Τριανταφυλλίδης, λέγοντας: «Δεν ανακαλύψαμε σήμερα την Αμερική. Περιστατικά επαναλαμβανόμενα έχουν καταγραφεί πολλά. Μπορώ να σας καταγράψω επιθέσεις εναντίον γιατρών και νοσηλευτών στην εφημερία τους. Να σας αναφέρω τη δική μου τελευταία εμπειρία, απειλήθηκε η ζωή μου και το παιδί μου, με κυνήγησαν κι εγώ καλούμαι να απαντήσω σε αυτούς και στον διοικητή γιατί διέκοψα τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενή με 81% οξυγόνωση. Υπάρχουν ομάδες που κρύβονται πίσω από την “ομπρέλα” κάποιων και απειλούν τις ζωές μας. Ξαφνικά ανακαλύψαμε την Αμερική και σήμερα βγάζουμε ψηφίσματα και βλέπω με θλίψη μου και τον διοικητή εδώ σήμερα. Εγώ έχω να δω 10 ασθενείς και αναγκάζομαι να δω 22, ειδάλλως, αν δεν τους εξετάσω μέχρι και τον τελευταίο, θα απειληθώ».

«Ομπρέλα» γύρω από το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική αποδείχθηκε στη συνέχεια η συζήτηση, όταν ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ο αντιπρύτανης ενημέρωσαν το Σώμα για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας με τη συνέργεια και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

«Από πέρυσι τέτοιο καιρό προχωρήσαμε στη διαδικασία των συγχωνεύσεων όλων των ΤΕΙ, με απόφαση του υπουργείου. Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις καταλήξαμε σε συμφωνία. Κρατάμε τον χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστήμιου και το στηρίζουμε και εκείνο μας δίνει τα δικά του πλεονεκτήματά του που είναι πολλά. Ετοιμάσαμε για κάθε τμήμα φάκελο βιωσιμότητας και τα καταθέσαμε, το πόρισμα ήταν ομόφωνο και καταφέραμε να δημιουργηθεί νέα Σχολή Θετικών Επιστημών, δυο τμήματα οικονομικά και άλλα δυο στη Δράμα. Εκτός μηχανογραφικού θα δημιουργηθεί με δίδακτρα και Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου. Υπάρχουν και τμήματα που μπορούν να δημιουργηθούν και εκτός νόμου, καθώς και μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως. 60.000 φοιτητές θα φοιτούν στο νέο πανεπιστήμιο και 3 πανεπιστημιουπόλεις. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος και στη συνέχεια θα πάει την Μορφωτική Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής. Θα προλάβουμε τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουμε τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα, εκτός από το Γεωλογικό Τμήμα που θα λειτουργήσει του χρόνου μέχρι να προβλεφθούν θέσεις καθηγητών», είπε αρχικά ο κ. Μπαντέκας, ενώ αμέσως μετά πήρε το λόγο ο πρώην πρύτανης και νυν αντιπρύτανης, Θανάσης Μητρόπουλος.

«Η Καβάλα θα γίνει η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Ελλάδας μετά τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε το γυάλινο κτίριο του παλιού νοσοκομείου για τα τμήματα και το παλιό δικαστικό μέγαρο για την Πρυτανεία. Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μας με τον Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι περισσότερα από αυτά με το ΔΠΘ, που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και διέκοψε τον διάλογο. Σας καλώ να στηρίζετε αυτή την προσπάθεια. Το γυάλινο κτίριο το θέλουμε άμεσα, είναι ο κατάλληλος χρόνος για να φέρουμε το πανεπιστήμιο μέσα στην πόλη», είπε καλώντας δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο και πολίτες να στηρίξουν το εγχείρημα.

Διευκρινιστικά κ. Μπαντέκας είπε για τους παλιούς σπουδαστές οι οποίοι ακόμα δεν αποφοίτησαν: «Τα παλιά τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Για τα επόμενα χρόνια θα τρέχουν 12 τμήματα στην Καβάλα, όσοι θέλουν θα μπορέσουν να ζητήσουν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους».

Να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα του κ. Μητρόπουλου προς τη δήμαρχο να παραχωρηθεί άμεσα το «γυάλινο» κτίριο του παλιού νοσοκομείου και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου ως χώρο στέγασης των φοιτητών, αφού η έλευση νέων φοιτητών θα δημιουργήσει άμεσα την ανάγκη για νέες εστίες, η δήμαρχος είπε: «Προκειμένου να κάθεται στο χάλι του το παλιό νοσοκομείο, μακάρι να αποκτήσει έναν ιερό σκοπό. Ελάτε μαζί να πάμε στο υπουργείο Οικονομικών να τους πείσουμε να διαχειριστούμε τα κτίρια. Να δώσουν κονδύλια να μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε».

*Φωτογραφία: Νίκος Σπιτσέρης