Ο Στρατηγός Βρασίδας «ενώνει» τον δήμο Παγγαίου με τον δήμο Σπάρτης

Οι δύο δήμοι χτίζουν γέφυρες συνεργασίας με υλικά από το κοινό ιστορικό παρελθόν τους-Πώς ξεκίνησε η ιδέα και τι ορίζοντες ανοίγονται-Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός ακτινογραφεί τη συνεργασία

Η Ιστορία ενώνει μνήμες, λαούς, περιοχές, συνειδήσεις και ανθρώπους. Σελιδοδείκτες αυτών των ενώσεων είναι οι αδελφοποιήσεις περιοχών με κοινή ιστορική μνήμη. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη του κοινού παρελθόντος, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μια τέτοια αδελφοποίηση είναι και αυτή μεταξύ των δήμων Παγγαίου και Σπάρτης, η οποία «επικυρώθηκε» και επίσημα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Μποσμπότης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της αδελφοποίησης

Όλα ξεκίνησαν το 2014 κατά τη διάρκεια του ΣΠΑΡΤΑ ΔΡΑΜΑ, ένα δρομικό προσκύνημα προς τιμήν των δασοκομάντος οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα φλεγόμενα δάση της Δράμας το 1994. Ο Γιώργος Βασίλαρος και ο Νίκος Μπακής ολοκλήρωσαν μετά από έναν μήνα μια απίστευτη πορεία 900 χλμ. με τα πόδια από την Σπάρτη έως τη Δράμα, μέσα από τα ελληνικά βουνά, έφτασαν στη Νέα Πέραμο για ξεκούραση.

Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ανακτορούπολης το 2015 και συζήτηση με τον προϊστάμενο του έργου αναστήλωσης

Εκεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε στην περιοχή και στα μνημεία και έμαθαν για την ιστορική δράση του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα. Τότε μπήκε ο σπόρος της αδελφοποίησης με συνδετικό κρίκο τον Στρατηγό Βρασίδα.

Ξενάγηση του Νίκου Μπακή από τον Μάκη Ζουμπλιό στον τάφο του Βρασίδα στην Αμφίπολη

Το 2015 ο κ. Μπακής, εκπροσωπώντας πλέον τον δήμο Σπάρτης, επισκέφτηκε την περιοχή και φιλοξενήθηκε στο Παλαιοχώρι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ξεναγήθηκε από τον κ. Ζουμπλιό στην ευρύτερη περιοχή, στην Αμφίπολη και στον τάφο του Βρασίδα, παρουσία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη και του ιστορικού ερευνητή, Θόδωρου Λυμπεράκη, αλλά και εκπροσώπων φορέων του δήμου Παγγαίου.

Η συνάντηση του εκπροσώπου του δήμου Σπάρτης, Νίκου Μπακή με τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη

Τότε ο Νίκος Μπάκης έκανε επίσημη πρόταση αδελφοποίησης της περιοχής με την Σπάρτη στο Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Περάμου. «Εμείς ως Τοπικό Συμβούλιό τον βραβεύσαμε για την προβολή της περιοχής μας όλο το προηγούμενο διάστημα και για τις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει για την υλοποίηση της αδελφοποίησης με κοινό παρανομαστή τον Στρατηγό Βρασίδα. Φυσικά την πρότασή του την αποδεχθήκαμε με χαρά. Φθάσαμε στα τέλη του 2018 όπου ο δήμος Σπάρτης μάς απέστειλε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αδελφοποίηση με τον δήμο Παγγαίου, κάτι το οποίο κάναμε και εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης θα γίνει και αδελφοποίηση του δήμου Σπάρτης με την Αμφίπολη για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον Βρασίδα», αναφέρει ο κ. Ζουμπλιός.

Η βράβευση του Νίκου Μπακή από το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Περάμου

«Προσωπικά το θεωρώ μια ιστορική στιγμή για την περιοχή και τον δήμο μας κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς η αρχαία Ιστορία είναι αυτή που ενώνει τους δυο δήμους και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για συνεργασίες σε πολλούς τομείς, εφόσον αυτήν την αδελφοποίηση την εκμεταλλευτούμε όπως της αξίζει. Είναι επίσης μια ιστορική στιγμή για τη Νέα Πέραμο, καθώς ο Στρατηγός Βρασίδας ο οποίος “έδωσε” το όνομά του στην ομώνυμη χερσόνησο, στην ποδοσφαιρική ομάδα και στα ΚΑΑΥ θα τιμηθεί όπως του αξίζει και θα αναδειχθεί η τοπική Ιστορία της περιοχής μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν αρχές Μαρτίου θα γίνει και η επίσημη εκδήλωση αδελφοποίησης στη Νέα Πέραμο, παρουσία εκπροσώπων του δήμου Σπάρτης και πιθανόν μαθητών από τη Σπάρτη», σημειώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου.

Ξενάγηση από τον ιστορικό και ερευνητή, Θόδωρο Λυμπεράκη το 2015