Ολοένα κι αυξάνονται οι «ναυμαχίες» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων

Σε απόγνωση οι Έλληνες αλιείς, οι οποίοι παραδέχονται ότι «έπρεπε να είχαμε έρθει σε συνεννόηση μαζί τους ως κράτος», ενώ πλέον φοβούνται και για την ασφάλειά τους

Tο ζήτημα δεν είναι καινούργιο, όμως παραμένει επίκαιρο, αφού η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε μετά την οδηγία την οποία εξέδωσε το υπουργείο Δασών και Γεωργίας της Τουρκίας προς τους Τούρκους αλιείς να μην ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.




«Η θάλασσά μας είναι γεμάτη τουρκικά σκάφη, 6 ναυτικά μίλια είναι τα χωρικά ύδατα όλο κι όλο. Τόσα χρόνια έπρεπε να είχαμε έρθει σε συνεννόηση μαζί τους ως κράτος, εμείς ως Έλληνες φταίμε», δηλώνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας. Αποτέλεσμα της κατάστασης, η δραματική μείωση των αποθεμάτων για τους Έλληνες ψαράδες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν δεχθεί και πυρά μέσα στα σκάφη τους, όπως αναφέρει ο ίδιος.

«Το 40% του θαλάσσιου αποθέματος μάς το παίρνουν οι Τούρκοι»

«Επειδή δουλεύουν παράνομα, δουλεύουν και με μεγαλύτερη επιτυχία. Το 40% του θαλάσσιου αποθέματος μάς το παίρνουν αυτοί», προσθέτει ο κ. Σαρίκας. Οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης είχαν συνυπογράψει και εξώδικο προς τα αρμόδια υπουργεία ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις, στο οποίο σημείωναν ότι πλέον φοβούνται για την ασφάλειά τους. «Απάντηση δεν πήραμε ποτέ», τονίζει ο κ. Σαρίκας.

«Ζητάμε, όταν βγαίνουμε για δουλειά, να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σώοι στα σπίτια μας»

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2018 και μετά τα τραγικά γεγονότα της Λέρου, στην ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης στόχευε το εξώδικο 36 αλιέων, κυρίως από το Βόρειο Αιγαίο, προκειμένου να τους προστατεύσουν από την παράνομη και άκρως επικίνδυνη συμπεριφορά των Τούρκων στην γειτονιά μας.

Για το θέμα είχε μιλήσει τότε στον ALPHA Radio 88,6 ο κ. Σαρίκας, εξηγώντας πως θέλουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια στη δουλειά τους, αλλά και να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις τουρκικές παρανομίες στη θάλασσα του Αιγαίου.

Για το τι ακριβώς ζητάνε οι αλιείς από το κράτος, εξήγησε: «Είναι πολύ εύκολο να το πούμε αυτό, ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή, όταν βγαίνουμε για δουλειά, να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σώοι στα σπίτια μας. Από ‘κει και μετά θέλουμε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα που έχουμε ως Έλληνες ψαράδες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει τέτοιου είδους περικοπές και έχουμε πάρει τέτοια μέτρα προστασίας για την αειφορία, όπου δε θα μπορέσουμε να δρέψουμε τίποτα από όλους αυτούς τους κόπους και το μόχθο μας, γιατί μπαίνουν οι Τούρκοι ψαράδες και τα μαζεύουν όλα, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο και σε κανέναν νόμο που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος».