Σύλλογος Δασκάλων Καβάλας: Στα σχολεία δεν έχουν θέση πρακτικές βίαιης διευθέτησης των διαπροσωπικών διαφορών

Απερίφραστη καταδίκη των περιστατικών βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σχολικές μονάδες της περιοχής

Με αφορμή περιστατικά βίας που συνέβησαν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Καβάλας και τα οποία όπως είναι φυσικό θορύβησαν και προβλημάτισαν την εκπαιδευτική κοινότητα, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας της Καβάλας, απέστειλε επιστολή που απευθύνεται προς τα μέλη του, την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος καθώς και τα ΜΜΕ. Στην επιστολή αυτή, αφού καταδικάζονται απερίφραστα τα επεισόδια που περιελάμβαναν λεκτική και σωματική βία, επισημαίνεται ότι οι δάσκαλοι παίζουν το ρόλο του «κυματοθραύστη» της έντασης που βιώνει η Ελληνική οικογένεια και τονίζεται ότι θα σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.

Ακολουθεί η επιστολή του συλλόγου των εκπαιδευτικών της Καβάλας

«Γινόμαστε κυματοθραύστες της έντασης που βιώνουν οι οικογένειες των μαθητών μας»

«Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας με αφορμή περιστατικά, που σημειώθηκαν σε σχολικές μονάδες της περιοχής, καταδικάζει απερίφραστα τη βία σωματική ή λεκτική σε σχολικούς χώρους από όπου κι αν προέρχεται. Στο δημόσιο σχολείο, πεδίο κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας για τους μικρούς μαθητές μας, δεν έχουν καμία απολύτως θέση πρακτικές επιβολής και βίαιης διευθέτησης των διαπροσωπικών διαφορών.

Η συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης και απαξίωσης του έργου των εκπαιδευτικών και ο προωθούμενος σε συνθήκες φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας κοινωνικός αυτοματισμός μας μετατρέπει συχνά σε κυματοθραύστες της έντασης , που βιώνουν οι οικογένειες των μαθητών μας.

Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, που σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων, δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τον καθημερινό αγώνα για την ολόπλευρη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση και την ασφάλεια των παιδιών.

Καλούμε όλους τους γονείς διαμέσου των συλλόγων και των ενώσεων τους, να σταθούν αρωγοί στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και να απομονώσουν άμεσα τέτοιου είδους ενέργειες, που δεν αντανακλούν σε καμία περίπτωση τη συνεργασία εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος».