Ξεφυλλίζοντας με τη Σαπφώ Αγγελούδη την πιο πολυτάραχη ιστορική περίοδο της Καβάλας [φωτογραφίες]

«Βιογραφίες των δημάρχων» και «Ιστορία, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό της Καβάλας» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό της Καβάλας και μαζί τους άγνωστες πτυχές της αρχιτεκτονικής και πολιτικής Ιστορίας της πόλης

«Πολύτιμη προσφορά προς τους παλαιότερους κατοίκους της πόλης, για να συμπληρώσουν τα κενά της μνήμης ή να θυμηθούν φέτες από τη ζωή του παρελθόντος τους. Προς τους νέους, για να ανακαλύψουν τα ιερά και όσια εκείνων που ανάστησαν την πόλη όπου ζουν, καθιστώντας την -από μια περιορισμένη, λασπωμένη, άναρχη ανατολίτισσασύγχρονη, δομημένη με δυτικά πρότυπα, με -έστω στενάχωρο- λιμάνι, δρόμους και πλατείες, βιολογικό καθαρισμό, υπερεπάρκεια νερού, δασύλλια-αναπνοές, με το νέο “τείχος” των πολυκατοικιών, που η λαίλαπα της αντιπαροχής, “σαν σύγχρονος δράκος συνεχίζει να καταπίνει απροκάλυπτα τα νεοκλασικά και ξύλινα σπίτια της πόλης εφορμώντας ακόμη και στην περιτειχισμένη περιοχή της Παναγίας”. Πέραν των όποιων αρνητικών, ανεκτή ωστόσο να την κατοικήσουν πολιτεία» γράφει ο Διαμαντής Αξιώτης για το δίτομο πόνημα της Σαπφούς Αγγελούδη «Βιογραφίες των δημάρχων» και «Ιστορία, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό της Καβάλας» (έκδοση: δήμος Καβάλας), τα οποία αναφέρονται στην περίοδο 1912-2015.

Τα βιβλία παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2019 στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας από την ίδια τη συγγραφέα και αρχιτέκτονα-μηχανικό, τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τον τέως δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή και τον Παναγιώτη Τσολάκη, υιό του παλιού δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Τσολάκη.

Ιδιαίτερα περήφανη για την έκδοση δήλωσε η κ. Τσανάκα, εξαίροντας το έργο της κ. Αγγελούδη, το οποία αποκαλύπτει σημαντικές, ακόμα και άγνωστες πτυχές της αστικής, αλλά και πολιτικής «αρχιτεκτονικής» μια πολυτάραχης ιστορικής περιόδου της πόλης.

Το έργο της συγγραφέως και αρχιτέκτονος εκθείασε και ο κ. Σιμιτσής, δηλώνοντας παράλληλα περήφανος για το γεγονός ότι «ο Καβαλιώτικος λαός επέλεξε να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης», αναφερόμενος στη λίστα με τους 36 δημάρχους στους οποίους αναφέρεται ο πρώτος τόμος της έκδοσης.

«Τελικά ποιος είναι καλός δήμαρχος; Για μένα, είναι αυτός που παύθηκε, που διώχθηκε αγωνιζόμενος για τα συμφέροντα της πόλης, ο αγωνιστής δήμαρχος», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσολάκης, ενώ ευχαρίστησε τη συγγραφέα για το γεγονός ότι έβγαλε στο φως σημαντικές πτυχές της Ιστορίας της πόλης.

«Χαίρομαι που το βιβλίο αντιμετωπίστηκε με τόσο γενναιόδωρες κριτικές, όπως και για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ιστορικό κτίριο στο οποίο παρουσιάζονται τα βιβλία», σημείωσε αρχικά η κ. Αγγελούδη, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασε την αγάπη της για την Καβάλα, ευχαριστώντας, παράλληλα τη δήμαρχο Καβάλας για την έκδοση του πονήματος, τους ομιλητές, την οικογένειά της, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και όλους όσοι στήριξαν την προσπάθειά της.

Αμέσως μετά δωρίστηκαν αντίτυπα στους απογόνους -όσους έδωσαν το «παρών»- των 36 δημάρχων στους οποίους αναφέρεται το βιβλίο.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση