Παγγαίο και Σπάρτη σε ιστορικούς βίους παράλληλους και με… υπογραφή [φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης στην παραλία της Νέας Περάμου η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ των δύο δήμων, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα κάστρα της Νέας Περάμου, με φόντο τη χερσόνησο του Βρασίδα

Μια τελετή με υπόβαθρο… αιώνων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου 2019 στον πεζόδρομο της Νέας Περάμου του δήμου Παγγαίου. Ο λόγος για την τελετή αδελφοποίησης του δήμου Παγγαίου με τον δήμο Σπάρτης, η οποία έγινε παρουσία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, του δημάρχου Σπάρτης, Ευάγγελου Βαλιώτη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, Σπυρίδωνα Μοιράγιαεκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, καθώς και του δημάρχου Αμφίπολης, Κώστα Μελίτου, με αφορμή την αδερφοποίηση του δήμου με τον δήμο Σπάρτης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν και μαθητές της Γ’ Λυκείου από σχολικές μονάδες του δήμου Σπάρτης, καθώς και του Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Περάμου, ενώ το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε ομιλία από τον δικηγόρο-ιστορικό ερευνητή, Θεόδωρο Λυμπεράκη με σημείο αναφοράς την προσωπικότητα και τη δράση του Στρατηγού Βρασίδα.

«Σκοπός της αδελφοποίησης είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο δήμων και η συνεργασία στα πεδία του τουρισμού, της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της παιδείας», σχολίασε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης.

Συγκίνηση προκάλεσε η σύντομη ομιλία της Σπαρτιάτισσας μαθήτριας από το ΕΠΑΛ Σπάρτης για τον Στρατηγό Βρασίδα, πριν ακολουθήσει η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης μεταξύ των δύο δημάρχων και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, καθώς και η δωρεά ενός αναμνηστικού πίνακα-κολάζ φωτογραφιών από την ομάδα του Βρασίδα Νέας Περάμου.

«Είναι καλό να τιμούμε τους ανθρώπους οι οποίοι έγραψαν ιστορία σ’ αυτόν τον τόπο, αλλά και να συνεργαζόμαστε με δήμους-πρότυπο, όπως είναι ο δήμος Σπάρτης», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ ο ομόλογός του κ. Βαλιώτης δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί εν είδει χρέους προς τις επόμενες γενιές, ευχαριστώντας παράλληλα τους κ. κ. Μπακή από τον δήμο Σπάρτη και Ζουμπλιό από τον δήμο Παγγαίου για τη σημαντική τους συνδρομή στην ευόδωση της αδελφοποίησης.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του δημάρχου Αμφίπολης, με τον κ. Μελίτο να τονίζει ότι η Ιστορία είναι αυτή που δένει τους ανθρώπους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των εκπροσώπων των δήμων Σπάρτης και Παγγαίου στα κάστρα της Νέας Περάμου από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή αδελφοποίησης