Σε καλά χέρια μέρος του αρχείου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού

Οι άνθρωποι του ΙΚΚΙΚ «παρέλαβαν» το υλικό από τα χέρια του Θόδωρου Μαρκόπουλου

Το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο στο γραφείο του, προκειμένου να παραλάβει τμήμα του αρχείου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Όπως είπε ο κ Μαρκόπουλος «ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούμε με την διοίκηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού στην Καβάλα. Ευχαριστώ τις κυρίες και τους κυρίους που παραβρέθηκαν εδώ. Η συνάντησή μας και η συζήτησή μας έχει ως αντικείμενο την παραχώρηση ενός τμήματος του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού που λειτούργησε για δεκαετίες στη πόλη μας και έχει πλέον καταργηθεί. Τις δε αρμοδιότητές του τις έχει αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας. Το πρόβλημά μας είναι πως σήμερα είναι πως δεν υπάρχουν καπνά μετά την αποσύνδεση των επιδοτήσεων το 2003 στην περιοχή μας. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει ένα ενδιαφέρον αρχείο, που στην συντριπτική του πλειοψηφία έχει υπερβεί την εικοσαετία, και  που πρέπει να διατηρείται. Έτσι για να αποθηκευτεί κάπου ή να οδηγηθεί στην ανακύκλωση, κάναμε μια αλληλογραφία με το Ινστιτούτο και θα τους το  παραχωρήσουμε για να το διαχειριστεί και να  το αξιοποιήσει κατά έναν τρόπο  για να συντηρηθεί το αρχείο και από την άλλη, αν η υπηρεσία το χρειαστεί το αρχείο, να μπορεί να έχει πρόσβαση σ αυτό. Θέλω να εκφράσω την χαρά μου  που ένα τέτοιο αρχείο που δεν είναι υπηρεσιακά χρήσιμο, περνάει στο Ι ΚΚΙΚ και θέλω περισσότερο να συγχαρώ τους ανθρώπους του για την προσπάθεια την οποία κάνουν, που έχει να κάνει με την ιστορία του καπνού, ως καλλιέργεια, στη βάση της οποία επεβίωσε η Ελλάδα της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, αλλά ταυτοχρόνως έρχεται να συντηρήσει, να αναδείξει και να προβάλει ένα κομμάτι  της τοπικής ιστορίας της πόλης μας και έτσι οφείλω να τους ευχαριστήσω  γι αυτή την σημαντική προσπάθεια που κάνουν και να πω ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους σε οτιδήποτε καλό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ Γιάννης Βύζικας ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο για τη συνεργασία αυτή. «Στόχος του Ινστιτούτου είναι, όπως προέκυψε και μετά το διεθνές συνέδριο που είχαμε για τον καπνό, η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ιστορίας Καπνού στην Καβάλα και κάλεσα τον κ. Μαρκόπουλο να αποτελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου, πράγμα που δέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης με ευχαρίστηση. Με την υπεύθυνη του Ινστιτούτου, κ. Μυλωνά, έχουμε δημιουργήσει έναν οργανισμό υποτροφιών για διδακτορικά σε παιδιά Καβαλιωτών. Από την πρώτη στιγμή που έγινε απόπειρα λεηλασίας του Οργανισμού Καπνού και καταστράφηκαν μηχανήματα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έδωσε εντολή στην Εισαγγελία και την Αστυνομία  και σταμάτησε αυτή η λεηλασία. Από κει και μετά κινηθήκαμε και αυτά τα μηχανήματα έγινε πρόταση να βρίσκονται στη  κληρονομιά του καπνού, οπότε θα βαδίσουμε να το φτιάξουμε το αρχείο  και να το αποδώσουμε στην Περιφέρεια, στους φοιτητές για μάθηση, αφού είναι ελληνικά μηχανήματα, σχεδιασμένα από έλληνες. Είχαμε μέσα και κινητήρες της ΚΙΝ που δυστυχώς λεηλατήθηκαν και το θέμα είναι στην δικαιοσύνη. Αυτά τα μηχανήματα λειτουργούσαν κανονικά».

«Εκείνο που είναι σημαντικό», πρόσθεσε  ο κ Μαρκόπουλος, «είναι να ξέρει ο πολίτης της Καβάλας  ότι το κτίριο του πρώην ΕΟΚ στην Καβάλα με μια απόφαση  που ελήφθη, το ισόγειο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος, δε, έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Καβάλας. Ο τρίτος και τέταρτος όροφος που έχουν παραχωρηθεί  στην Περιφέρεια, έχουν το χαρακτηριστικό  ότι είναι γεμάτοι μηχανήματα.  Υπάρχει και ένα έγγραφο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων  που αποτρέπει κάθε παρέμβαση που θίγει το κτίριο και τον εξοπλισμό  και αυτός είναι και ένας λόγος  που πρέπει να πω, το ότι  βλέπω ότι γράφεται σε έντυπα της  πόλης μας, ποιος είναι αυτός που αποτρέπει το να γίνει κάτι .Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες λένε  ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτό  που υπάρχει, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα».