Η Καβάλα πρέπει να σταθεί «δίπλα» στον φυλακισμένο Osman Kavala

Πρωτοβουλία στήριξης του ακτιβιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επίτιμου δημότη Καβάλας από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού

Για πάνω από έναν χρόνο ο Osman Kavala, ο επιχειρηματίας και ακτιβιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που «φέρει» με περηφάνια το όνομα της Καβάλας, βρίσκεται κρατούμενος από το «καθεστώς» Ερντογάν σε τουρκικές φυλακές, δίχως ακόμη να έχει δικαστεί για τα «αδικήματα» που του αποδίδονται από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Μέχρι στιγμής, δεκάδες οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν ζητήσει την αποφυλάκισή του, δίχως κανένα αποτέλεσμα, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και πρωτοβουλία στήριξης της υποψηφιότητας του Osman Kavala για το Νόμπελ Ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο Osman Kavala, ανακοινώνει μία σειρά από πρωτοβουλίες στήριξης του Kavala και ζητάει από τους φορείς της πόλης να σταθούν «δίπλα» σε έναν εξέχοντα «συμπατριώτη» μας που τόσα έχει προσφέρει στην πόλη και την περιοχή.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΚΚΙΚ.

Κατάφωρο πλήγμα ενάντια στις δημοκρατικές αξίες η σύλληψη και κράτηση του Osman Kavala

«Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ), έχοντας πληροφορηθεί την απόδοση κατηγοριών από την Εισαγγελία της Τουρκικής Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή δίκης σε βάρος του OSMAN KAVALA μετά τη σύλληψή του στις 19 Οκτωβρίου 2017 στο Διεθνές Αεροδρόμιο ATATURK και την κράτησή του για πάνω από έναν χρόνο, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του δεν μπορούν να γίνουν παραδεκτές και τις θεωρεί ως ένα κατάφωρο πλήγμα ενάντια στις δημοκρατικές αξίες για τις οποίες ο ίδιος ο OSMAN KAVALA ανέκαθεν αγωνιζόταν.

Καταδικάζει κάθε ενέργεια που προσβάλλει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ιδιαίτερα  καταδικάζει κάθε ενέργεια που προσβάλει τις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του τεκμηρίου της αθωότητας και της δίκαιης δίκης, συμφωνώντας με την από 25 Οκτωβρίου 2017 δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την από 19.2.2018 δήλωση της Επιτρόπου Mogherini εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τις γραπτές παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση OSMAN KAVALA.

Υπενθυμίζεται ότι ο OSMAN KAVALA είναι Επίτιμος Δημότης Καβάλας, Ιδρυτικό μέλος του ΙΚΚΙΚ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Anadolu Kültür.

Για τους λόγους αυτούς το ΙΚΚΙΚ:

  • Απευθύνει έκκληση προς τις τουρκικές δικαστικές αρχές να επιδείξουν προσοχή όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επιβάλλεται από τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, και να απαλλάξουν τον OSMAN KAVALA από όλες τις κατηγορίες.
  • Επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να  επισκεφτεί  τον συμπολίτη μας OSMAN KAVALA στη φυλακή και τα μέλη του που είναι δικηγόροι να παρακολουθήσουν τη δίκη.
  • Καλεί τους φορείς της πόλης της Καβάλας, τις πολιτικές δυνάμεις και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς να τοποθετηθούν επί του εν λόγω ζητήματος και να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποφυγή ανάλογων φαινομένων.
  • Ακόμη, το ΙΚΚΙΚ στήριξε την υποψηφιότητα του OSMAN KAVALA για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
  • Τέλος, η Γενική Συνέλευση του ΙΚΚΙΚ αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον OSMAN KAVALA με πλακέτα για την προσφορά του στον πολιτισμό και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν o Osman Kavala είχε βρεθεί για τελευταία φορά στην πόλη των προγόνων του για να συνυπογράψει μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννη Βύζικα το πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» («Tobacco Roads») εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Anadolu Kültür του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος.