Η Καβάλα στο… φως ενός σπάνιου φαινομένου [φωτογραφίες]

Η εαρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, σχεδόν συνέπεσε με την 3η και τελευταία υπερπανσέληνο του φετινού έτους-Τι αναφέρει για το φαινόμενο ο καπετάνιος, Χρήστος Τζανάκος

Μια σπάνια σύμπτωση συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019, καθώς η εαρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, σχεδόν συνέπεσε με την 3η και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Φέτος, η εαρινή ισημερία συνέβη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στις 23:58 ώρα Ελλάδας, ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, έλαβε χώρα μια νέα υπερπανσέληνος.

Όπως αναφέρει στο… ημερολόγιο καταστρώματος ο καπετάνιος και επικεφαλής του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, Χρήστος Τζανάκος: «Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

»Όσον αφορά την Υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

»Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-σελήνη ή σούπερ Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους».